Örökbefogadási napot tartottak Csíksomlyón

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg a hétvégén az Örökbefogadási Napot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, amelyen közel 150 személy: örökbe fogadott gyermekek, örökbe fogadó szülők és örökbefogadásra váró családok vettek részt – közölte lapunkkal az eseményt szervező intézmény.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 7 perc
Örökbefogadási napot tartottak Csíksomlyón
Az egymásra találást ünnepelték Fotó: Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság

A közlemény szerint a hagyományos rendezvénynek idén is a csíksomlyói Szabadidő- és Továbbképzési Központ tágas épülete és udvara adott helyet, az eseményt június 10-én tartották. Az idei rendezvény mottója: Boldog gyermekek, kiteljesedett családok! Mint írták: a rendezvényen részt vett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is, aki rövid köszöntőbeszédében kifejtette: a megyei önkormányzat büszke arra a munkára, arra a szeretetre, amelyet az örökbe fogadó szülők nap mint nap kinyilvánítanak, és bíznak abban, hogy boldog, kiteljesedett családi életet tudnak megélni.

– Az örökbe fogadó szülők által felvállalt hivatásban a megyei tanács szeretne támogatást nyújtani. Ennek érdekében alakult egy munkacsoport, amelynek az a célja, hogy az óvodákban, az iskolákban, a közösségekben és egyáltalán a társadalomban minél gördülékenyebben és minél akadálymentesebben történjen az örökbe fogadott gyermekek elfogadása, befogadása, és az örökbe fogadó családok tudják megélni a nevelésnek a szentségét, a szépségét. Ebben a tekintetben arra kérnem önöket, hogy jelezzék ötleteiket, javaslataikat, észrevételeiket, hogy hozzájárulhassunk ahhoz, hogy megértse a szomszéd, a játszótárs az iskolában, az óvodában, a kolléga a munkahelyen, milyen gyönyörűséges dolog az, amit önök felvállaltak, és milyen szép dolog egy-egy mosolygós gyermeket nevelni, vagy ha nem mosolyog, akkor mosolyt fakasztani az arcára. Keressük egymást, kommunikáljunk, és tegyük jobbá együtt ezt a világot! – idézte a közlemény Borboly Csabát.

Köszöntőbeszédében Elekes Zoltán vezérigazgató emlékeztetett, hogy a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon a nyár minden évben két nagy eseménnyel kezdődik, az Örökbefogadási Nappal és a Tehetségnapokkal. 
– A Tehetségnapokon a rendszerben nevelkedő gyermekeknek próbálunk minél több örömet szerezni és lehetőséget adni, hogy megmutassák a különböző tehetségeiket. Hála Istennek, vannak is ilyen tehetségek, és a háromnapos rendezvényen nagyon sok jó dolgot látunk – mondta az igazgató. Hozzátette: az Örökbefogadási Nap a másik nyárkezdő esemény, az örökbefogadás a munkájuk csúcsa, ha az általa szerzett örömöt és a boldogságot veszik figyelembe.

– Az, hogy a gyermekek családra, a családok pedig gyermekre találnak, egy isteni csoda.

Mi ennek az isteni csodának csak egy kis eszköze vagyunk, de örülünk annak, hogy az eszköze tudunk lenni. Ebben igazából önöknek van nagy szerepük, önök azok, akik meghozták azt a nem könnyű döntést, hogy befogadnak egy gyermeket a családjukba, és végigviszik az életpályáján az örökbe fogadott gyermeket. Ezért amikor a beszámolóinkon, sajtótájékoztatóinkon elmondjuk, hogy hány gyermek került örökbe fogadó családba, akkor igazából önöket dicsérjük a nyitottságukért, hogy szeretettel a családjukba fogadták ezeket a gyermekeket – fejezte ki elismerését az intézményvezető.

Az esemény középpontjában az örökbe fogadott gyermekek voltak, a meglepetések pedig, melyeket a szervezők készítettek számukra, sorra követték egymást:

kitűnően szórakoztak a Kájoni János Megyei Könyvtár Fakalinka bábcsapatának előadásán,

a Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról című bábdarabon, ezután a kicsik felvonulása és bemutatkozása, valamint a gyergyószentmiklósi Fenyőmag Egyesület animációs programja következett.  

Rövid szünet után műhelyfoglalkozásokat tartottak az örökbe fogadó szülőknek. A közlemény szerint elhangzott egy rövid beszámoló az örökbefogadás helyzetéről megyénkben és az örökbe adható gyermekek profiljáról a nemzetközi adatbázisban, majd közösen megnézték a Hargita Stúdió Minden gyermek érték című kisfilmjét, amelyben olyan szülők szólaltak meg, akik idősebb vagy enyhén sérült gyermekeket fogadtak örökbe. Az ezt követő kötetlen beszélgetésen

az örökbe fogadó családok megosztották személyes tapasztalataikat az örökbe fogadott gyermeknek a családba való beilleszkedéséről.

A beszélgetést a vezérigazgatóság szakemberei moderálták. A szülőknek szóló műhelyfoglalkozás ideje alatt a Fenyőmag animátorai érdekes programokkal kötötték le a gyermekek figyelmét: volt arcfestés, szórakoztató játékok, sokat énekeltek, táncoltak és lufiból érdekes figurákat hajtogattak.

A rendezvény támogatói a Sigma-Gum Kft., a Spring Harghita, a Cat Line és nem utolsósorban az örökbe fogadó szülők, akik ajándékokkal lepték meg gyermekeiket.   

Egyre több gyereket fogadnak örökbe Hargita megyében
A közlemény szerint az örökbe fogadható gyermekek számát, illetve a gyermekvédelmi rendszerből kikerült és örökbe fogadó családban élő gyermekek számát tekintve idén is növekvő tendenciát mutat megyénkben az örökbefogadási aktivitás. Mint írták: 2023. január 1. és június 10. között tizenkilenc család jelentkezett a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnál örökbefogadási szándékkal, közülük tizenegy család megszerezte az alkalmas minősítést az örökbefogadásra, nyolc család esetében folyamatban van az alkalmasnak való minősítés. Az intézmény nyilvántartásában jelenleg negyvenhárom család szerepel, amely gyermeket szeretne örökbe fogadni, közülük harmincöt családot alkalmasnak minősítettek az örökbefogadásra. Jelenleg kilencvenhárom örökbe fogadható gyermek van a nyilvántartásban, tizenhét gyermek esetében pedig folyamatban van az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás a törvényszéken.  Az év folyamán a gyermekvédelmi rendszerből huszonöt gyermek került örökbe fogadó családba – tizenhárom gyermek esetében a törvényszék már jóváhagyta az örökbefogadást, tizenkét gyermek esetében pedig a családok megkapták a felügyeleti jogot, így a gyermekek már a családokban tartózkodhatnak. Ugyanakkor négy gyermek esetében zajlik a gyakorlati találtatás az összeegyeztethetőség megállapítása érdekében. A gyermekek életkora egy és tizenegy év közötti, mindannyian jól beilleszkedtek a családokba és a közösségbe – áll a közleményben.


Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!