Zöldmunkahelyeket teremtenének

A lettországi Balviban tartottak partnertalálkozót a Green Youth Empowerment projekt tagjaival június első hetében. A jövő zöldmunkahelyeinek megteremtését is célzó program eseményén négy szervezet és négy intézmény volt jelen Szlovéniából, Görögországból, Magyarországról, Bulgáriából, Spanyolországból, Hargita megyét pedig a megyei tanács két munkatársa képviselte.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Zöldmunkahelyeket teremtenének
A megyében is hasznosítanák a lettországi tapasztalokat Fotó: HMT

A Green Youth Emp­ow­er­ment projekt fő célja, hogy támogassa a fiatalokat a jövő zöldmunkahelyeinek megteremtésében a zöld európai társadalomban, a Covid-19-válságra adott polgári válaszként. A projekt további céljai közé tartozik az, hogy elősegítse a fiatalok Európa zöld jövőjével és a zöldmunkahelyekkel kapcsolatos döntéshozatalban való részvételét helyi, nemzeti és nemzetközi szinten.
A lettországi Balviban június elején tartott találkozó első napján meglátogatták a város önkormányzatát, ahol a partnerországok képviselői a projekt megvalósításának részleteit vitatták meg. A nap további részében számos helyi vállalkozást látogattak meg, köztük egy sikeres helyi, családi céget, amely egyedi tervezésű kartonpapír csomagolások színes nyomtatásával foglalkozik. Ezt követően egy kisvárosi asztalosüzemet kerestek fel, ahol helyiek dolgoznak és hozzájárulnak a zöldebb jövő megteremtéséhez. A régi épületek felújítására is hangsúlyt helyeznek Lettországban, közben pedig környezetbarát megoldásokra törekednek. 
A helyi vállalkozások mellett egy környezetbarát kis­állat­far­mot is felkerestek, ahol a gyerekek és az érdeklődők megismerkedhetnek az állatokkal, az állattartással és az ehhez kapcsolódó mindennapi tevékenységgel.
Az első nap utolsó megállója egy sörfőzde volt, amelynek szintén nagy hagyománya van Lettországban. A projekt résztvevői betekintést nyerhettek a sörfőzés folyamatába, amely során hagyományos, helyi technikákat alkalmaznak. A második napon a Balvi városi gyermek- és ifjúsági központot látogatták meg, a központ célja a gyermekek és fiatalok lehetőségeinek fejlesztése, valamint a szabadidő kreatív programokkal való kitöltése. A következő megálló a Latgala északi részén található Ezertüre vállalkozás volt, amely révén két környezetbarát épületben lehetőség van elektromos kerékpárok, szörfdeszkák és csónakok bérlésére is. Az Ezertüre vállalat jó példája annak, hogyan lehet hatékony és környezetbarát vállalkozást indítani.
A továbbiakban felkeresték Lettország egyik legnagyobb vetőmagtermelő gyárát, tevékenységi területét tekintve gabonatermesztésre és vetőmaggyártásra szakosodott. A nap utolsó helyszíneként egy bőrkészítő műhelyt is megtekintettek.
A megyei tanács projektben részt vevő két tagja számos olyan jó példával tért haza Lettországból, amelyet itthon is lehet hasznosítani annak érdekében, hogy Hargita megye egy fenntartható, helyi vállalkozásokat erősítő és munkahelyteremtő régióvá fejlődjön.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!