Hirdetés

Zelenszkij: hálásak vagyunk a segítségért

Stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot kedden bukaresti látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Klaus Iohannisszal. A négyszemközti találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának és a román népnek az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget. Klaus Iohannis államfő hangsúlyozta: Románia rövid távon segíti Ukrajnát a háború megnyerésében, hosszú távon pedig stratégiai partnerséget szeretne vele. 

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Zelenszkij: hálásak vagyunk a segítségért
A nemzeti kisebbségek sorsáról is tárgyaltak Fotó: presidency.ro

Klaus Iohannis kijelentette, hogy az ukrajnai háború kezdete óta Románia több mint 27 millió tonna ukrán gabona tranzitját biztosította területein keresztül. Az államfő beszámolója szerint az ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén megerősítette Románia azon elkötelezettségét, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve megkönnyítsék az ukrán gabona exportját a globális piacokra. „Ezzel támogatjuk az ukrán gazdaságot és a rászoruló államok sürgős szükségleteinek biztosítását.

Már megállapodás született a romániai kikötőkön keresztül történő havi tranzitkapacitás megduplázásáról 4 millió tonna mezőgazdasági termékre.

Ukrajna teljes gabonaexportjának közel 60 százaléka jelenleg Románián keresztül halad át. Gyakorlatilag a háború kezdete óta több mint 27 millió tonna ukrajnai gabona haladt át országunkon” – mondta Iohannis az ukrán hivatali kollégájával közös sajtótájékoztatón.
Az elnök biztosította Volodimir Zelenszkijt, hogy a hatóságok minden erőfeszítést megtesznek eme támogatás folytatására, figyelembe véve azonban a román gazdák jogos elvárásait is.
Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának az Ukrajna számára nyújtott katonai és humanitárius segítséget. Az ukrán elnök külön köszönetet mondott a romániaiaknak szolidaritásukért.
Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij ugyanakkor szerdán politikai nyilatkozatot írt alá, amely szerint a kétoldalú kapcsolatokat a stratégiai partnerség szintjére emelik.

Az ukrán elnök elmondta, hogy az új határátkelők megnyitásáról, a nemzeti kisebbségek helyzetéről és az ukrán F-16-os pilóták romániai kiképzésének felgyorsításáról tárgyalt a vendéglátójával.

Beszámolója szerint beszéltek Klaus Iohannisszal a dunai biztonsági helyzetről is. „A romániaiak tudják, milyen veszélyes az orosz terrorizmus” – mondta Zelenszkij.
Közlése szerint amikor a találkozón a katonai segítségnyújtás került szóba, légvédelmi rendszereket kért a román államfőtől. „Nagyon örülök, hogy Románia meghallgatta Ukrajna kérését” – tette hozzá. Fontos döntésnek nevezte, hogy Románia segít az ukrán pilóták kiképzésében. Ennek kapcsán elmondta: a román államfővel tárgyalt ennek a folyamatnak a felgyorsításáról is.
Az ukrán kikötők elleni, Románia területét is érintő orosz támadásokról kijelentette, hogy ezek „mindenki számára veszélyt jelentenek”. Emlékeztetett arra, hogy az ukrán gabona tranzitjának biztosításával Románia hozzájárul a globális élelmiszerbiztonsághoz. „Mindent meg kell tennünk ezeknek a kikötőknek a megvédéséért, hogy Oroszország ne tudja a Duna vagy a Fekete-tenger térségét holt zónává változtatni” – jelentette ki.
Beszélt arról is, hogy hamarosan üzembe helyezik a Moldovai Köztársaságon keresztül vezető gabonaszállítási folyosót. Ebben az összefüggésben reményét fejezte ki, hogy Moldova Ukrajnával együtt az EU tagja lesz. „Nagyon fontos, hogy Románia támogatja ezt a folyamatot” – nyilatkozta Zelenszkij. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!