Hirdetés

Vitéz lélek a farkaslaki színpadon

HN-információ

A 125 évvel ezelőtt született Tamási Áron tiszteletére mutatta be Farkaslakán, az író szülőfalujában szombat este a békéscsabai Jókai Színház Tamási Áron Vitéz lélek című színpadi drámáját. Az eladás nagy sikert aratott, a főként helyiekből álló közönség állva tapsolta meg a színészeket.

Felejthetetlen élményben lehetett részük mindazoknak, akik részt vettek szombat este, a nemzeti összetartozás napján, június 4-én a Békéscsabai Jókai Színház Tamási Áron Vitéz lélek című darabján a farkaslaki kultúrotthonban. A székely népi játékot erre az alkalomra, a Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódva újította fel a teátrum. A darab az újrakezdést ünnepli, s azt mutatja be, hogy a semmiből is lehet kellő hittel és isteni alázattal új jövőt építeni, ahogy azt a főhős, Balla Péter is tette. Tamási Áron szavai, Kiss József rendezése által olyan történetet meséltek el, amelyek mára a történelem lapjaira kerültek, ám a 21. század emberét is inspirálni tudják.

A háromfelvonásos előadást követően állva tapsolt a közönség, így jutalmazva a színpadi produkciót. Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke az előadást követően megköszönte a színháznak a produkciót. Hozzátette, egyfajta áldás volt ez az előadás, amely által a jelenlevők nemcsak Csíksomlyón, hanem ezen a családias hangulatú produkción is megtapasztalhatták, magukba fogadhatták a Szentlélek megtartó erejét.

Folyamatos Tamási-jelenlét a békéscsabai színpadon

– Tamási Áron minden darabja másfajta dramaturgiával épül fel, ami egyedülálló a világon, emellett csodálatos gondolatokat fogalmaz meg, de a nyelvezete is páratlan – vélekedett Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Mint mondta, a színházuk már a negyedik Tamási Áron-darabot mutatja be az elmúlt öt évben, és jövőre is készülnek egy újabb színpadra vitelével.

– Nagy rajongója vagyok személy szerint Tamási Áronnak, és nagyon figyelek arra, hogy jelen legyen folyamatosan a békéscsabai színház színpadán – mondta az igazgató. Hozzátette: a Vitéz lélek a hitről, az újrakezdésről szól olyan emelkedettséggel és mégis közérthetően, hogy úgy gondolták, ez valóban méltó arra, hogy Farkaslakán adják elő, most, a nemzeti összetartozás napján.

– Ez az előadás nagyon hitelesen erdélyi, kíváncsi is voltam, hogyan hat az eredeti közegben, és nagyon örülünk annak, hogy ez működött. Arra törekszünk, hogy Tamásit minél érzékletesebben, élményszerűbben visszaadhassuk a közönségnek – fogalmazott Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Hadnagy Éva

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!