Hirdetés

Visszavadítás, románul

Közeleg a nyári szünidő, máris számtalan táborozási lehetőséget ajánlanak egyesületek, sportklubok Hargita megye különböző részein a gyerekeknek. Bár az árak a tavalyihoz képest magasabbak, az érdeklődés, úgy tűnik, nem csappant a nyári elfoglaltságot nyújtó események iránt.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 8 perc
Visszavadítás, románul
Kikapcsolódás, szórakozva tanulás, élménygyűjtés a nyári táborokban. Gazdag programkínálat Fotó: László F. Csaba

A nyári vakáció közeledtével számos lehetőséget hirdetnek a civil szervezetek, oktatási intézmények, sportegyesületek, cserkészcsapatok a vakáció hasznos eltöltésére.

Közegészségügyi feltételek

A táborok szervezését, ahogy a tanügyi egységek működését is, az Egészségügyi Mi­nisztérium 2020/1456-os ren­delete szabályozza – tájékoztatta lapunkat Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Köze­gész­sé­gügyi Igazgatóság vezetője. Elmondta: a megyében öt tábornak van engedélye – a ho­mo­ród­für­dői 6-os villa, Szé­kely­ke­resz­túron a Sóskút, Ivóban a nyári tábor, Pottyondon az Erdei Iskola, Hargitafürdőn a sportiskolához tartozó edzőtáborozó épület – ezeknek egész évben ez a tevékenységük. Az utóbbi években viszont nagyon gyakori, hogy különböző panziókat bérelnek ki egy hétre, és ott tartják a táborokat. De a panziókban nem könnyű feladat az orvosi rendelő, elkülönítő és a 24 órás egészségügyi felügyelet biztosítása. A táborba jelentkező gyermek kötelezettségeit is előírja a rendelet. A táborba indulás előtt 24 órával – hétfői vagy munkaszüneti nap utáni indulás esetén 72 órával – a háziorvos vagy a háziorvos által kiállított járványügyi értesítő is szükséges, valamint a gyermek oltási bizonyítványa, de az üdülőközpont személyzetének és a kísérő oktatói személyzetnek is időszakos orvosi vizsgálatokra van szüksége.

Román kommunikációs táborok

Egyik legnagyobb igény a román kommunikációs táborok iránt mutatkozik, így gyergyószentmiklósiak kérésére utazik a Kovászna megyei Vándor Tábor csapata a Bucsin-tetőre, ahol két korcsoportnak tartanak ottalvós tábort júniusban és augusztusban.
– Senkit sem áltatunk azzal, hogy öt nap alatt megtanít­juk a gyermekét románul beszélni, de a hétköznapi kommunikációt játékos helyzetekben, sportos tevékenységekkel színesítve oktatjuk, hogy könnyedebben, magabiztosabban beszéljenek – fogalmazott Szabó Zita táborszervező.
A tábort 11–14 éveseknek június 26–30. között, 7–10 éveseknek pedig augusztus 21–25. között szervezik meg; a Vándor Tábor oldalán lehet részletesebben tájékozódni róla.
A Kadicsfalván táborokat szervező Artera Alapítvány kí­ná­la­tában a kézműves-tevékenységek mellett román nyelvgyakorló foglalkozás is szerepel.
– A románfoglalkozások mellett néptáncoktatás, bútorfestés, kézműves-tevékenység és a magyarságtörténelem is a tábori programhoz tartozik – nyilatkozta Vass Harmat Izabella tábori oktató, pedagógus.
A táborok napközben zajlanak, reggel 9-től délután 16 óráig, a románfoglalkozáson résztvevők számára 17 óráig tartanak a foglalkozások.
A gyer­gyó­szent­mik­ló­si Kin­der Fókusz Egyesületnél két nagy csoportra bontják a táborokat: a nyár elején a szórakoztató jellegűek kerülnek előtérbe, augusztustól viszont már a tudást felelevenítő, az iskolába visszarázódást segítő táborokat szerveznek.
– Táboraink június végétől kezdődnek, tehetséggondozó és szabadtéri-sportos táborokkal, majd augusztusban a ma­te­matika, a román kommunikáció, a sakk és a Gazdálkodj okosan elnevezésű, pénzügyi tudatosságra nevelő táboraink zajlanak majd – mondta Ardelean Ildikó, a Kinder Fókusz Egyesület vezetője.
Az év közben különböző tanfolyamokat kínáló egyesületnél a táborok is népszerűek: vannak évről évre visszajáró gyermekek, de újak is jelentkeznek a szabad levegőn, gyakorlati tudással, ismeretszerzéssel járó táborba. A tevékenységek tavalyhoz képest nem drágultak jelentősen.
A Kalibáskő Erdei Iskola Csík­pál­fal­ván, az egyesület gyakorlókertjében tartja a román nyelv elsajátítását segítő táborát. Bővebb információkkal a Kalibáskő Erdei Iskola Face­book-oldalán szolgálnak.

László F. Csaba
Népszerűek a vakációs foglalkozások. Hasznos időtöltés 

Kölyökvisszavadító foglalkozások

Gajzágó Áron tanyáján több éve szerveznek lovas, „visszavadító” táborokat a Vargyas-szoros Homoródalmás felőli bejáratánál. A táborozók együtt főznek, mosogatnak, alhatnak csűr­ben, szénában, de sziklamászásra és túrázásra is adott a lehetőség, emellett minden este tartanak nekik lovas foglalkozásokat.
– Több táborlehetőséget is kínálunk, az említettek mellett dob- és képzőművészeti fog­lal­ko­zásokat is ajánlunk – sorolta.
Az ötletgazda szerint a „visszavadító” név azt fedi, hogy a városi gyermekek ter­mé­szet­közelben, saját erejüket és rátermettségüket használva „visszavadulnak”.
Élmény, kreativitás, önellátás mottóval szervezi idei táborát a Gyergyószentmiklóson működő Caritas Vidékfejlesztés. Az ötnapos, bejárós tábor ideje alatt a gyermekek joghurtot és fűszersót készítenek, frissen sült házikenyeret esznek, megtanulnak iránytűvel tájékozódni, madáretetőt készíteni, gyógynövényt gyűjtenek, forrást tisztítanak és túráznak a természetben.
– Próbáljuk visszahozni a gyermekek életébe a ter­mé­szet­kö­ze­liséget, megismertetni velük a mezőgazdaság szépségeit tangazdaságunk által, és olyan praktikus is­mere­te­kkel ellátni őket, amelyek későbbi, felnőtt életükben is hasznukra válhatnak – fogalmazott Köllő Réka programszervező.
Hozzátette: a gyermekek a tábor utolsó napján csapatverseny keretében mutathatják meg a hét közben elsajátítottakat.
A Caritas Vidékfejlesztés június 26–30. között zajló táborára még lehet jelentkezni 8–12 év közöttieknek a 0735–735155 és a 0730–015195-ös telefonszámokon.

Táborok a természetben

Csíkszéken a Kalibáskő Erdei Iskola több nyári programot kínál óvodás és kisiskolás gyermekeknek.
– A kikapcsolódási lehetőségek a hagyományőrzésre és környezettudatosságra épülnek – fogalmazott Kovács Ildikó programszervező.
Elmondta, hogy már több mint 15 éve biztosítanak nyaranta gyermekeknek többnapos szabadidőprogramokat. Az idén is lesznek kerékpáros programok, az egyik ottalvós lesz és az erdővidéki kézműveseket látogatják meg. Leányokosító elnevezéssel is lesznek programok, valamint első alkalommal, több szervezettel együttműködve lovas-íjász prog­ramot is kínálnak az ér­dek­lő­dőknek.
Az elmúlt évekhez hasonlóan júliusban lovastáborokat szerveznek a zsögödi lovardánál – tudtuk meg Hátsek Kinga szervezőtől, aki elmondta, két bejárós és egy ottalvós tábort terveznek a gyermekek számára. A tábor iránt érdeklődők a Gyémántpatkó Lovas Egyesület Facebook-oldalán találnak majd részleteket. 
Kányádi György nagy­ga­lamb­fal­vi lelkész évek óta szervez családi sátortáborokat. 
– A szülőkkel és gyerekekkel együtt csütörtöktől vasárnapig vagyunk kint a természetben, a táborban, mivel családi sátortáborról van szó, támogatók bevonására is szükség van, ebben a polgármesteri hivatal segít – mondta.
A tábort idén július 6-9-ig szervezik meg. 
Az éves foglalkozások jutalmaként szervez tagjainak nyolcnapos tábort augusztusban a gyergyóalfalvi Sövér Elek Cserkészcsapat. 
– A cserkészmódszer elemei – a kisközösségi rendszer, a fogadalom és törvények, a cselekedve tanulás, a természetben tartott ösztönző és hasznos programok és a kultúra ápolása – szerint szervezzük táborainkat, ahol a nagyok a kicsiket nevelik, az őrsvezetők felelősséget kapnak, de mindannyian a játszva tanulás jegyében töltik el ezeket a napokat, elektronikai eszközök nélkül, a természet közelségében – tájékoztatott meg Hanuleac Tamás, a csapat lelki vezetője.

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Létai Tibor, Pál Emil



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!