Hirdetés

Videó - Kevés a pályázó

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz intézett nyílt levelet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A levélben a Hegyvidéki Országos Ügynökség által meghirdetett pályázati kiírással kapcsolatos aggályokat és észrevételeket fogalmazta meg.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 6 perc
Videó - Kevés a pályázó
Nagyon fontosnak tartják a hegyvidéki támogatásokat Fotó: Kovács Andrea

Sajtótájékoztatón elemezte a Hegyvidéki Országos Ügynökség által meghirdetett pályázati kiírást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és László Csongor, a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője szerdán. Megfogalmazták aggályaikat a kiírással kapcsolatban, illetve nyílt levél formájában kérvényezik a pályázat ismételt kiírását. A levelet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak fogják továbbítani.

A kormány 2022 októberében elfogadott három határozatot a hegyvidéki térséget célzó beruházások támogatásáról: esztenák, tejbegyűjtő és/vagy -feldolgozó üzemek, erdeigyümölcs-, gombagyűjtő és -feldolgozó központok létesítésére. A program költségvetése közel 220 millió lej volt. A projektleadási időszak végéig, november 29-ig, csupán tíz támogatási kérelmet nyújtottak be Hargita megyéből. A kérelmek benyújtása után országos szinten fennmaradó összeg több mint 163 millió lej (74,45%).

Rövidre szabott határidő

László Csongor ismertette a pályázati kiírást, valamint a feltételek adta nehézségeket, problémákat. Ilyen például az, hogy a projektek benyújtásának határideje túl rövid volt, túlzásnak találják az ötvenszázalékos önrész mértékét, a bürokratikus akadályok, a hatósági engedélyek kiváltásának rövid a határideje, illetve az is, hogy több mint hatvan dokumentum kell a pályázathoz, köztük több olyan is van, amelyért fizetni kell. Ezekkel elkedvetlenítik azokat a pályázókat is, akiknek esetleg van cégük, területük ahhoz, hogy pályázhassanak.

Borboly Csaba hangsúlyozta, értékeli a minisztérium erőfeszítéseit, amelyek a hegyvidéki térségek fejlesztését támogatják, nagyon fontosnak tartja a hegyvidéki támogatásokat, mert a versenyképesség szinte lehetetlen lenne, ha nincsenek meg ezek a támogatások, amelyek a fejlesztést, ösztönzést lehetővé teszik. Mint mondta, azért tartják fontosnak a hegyvidéki gazdálkodás támogatását, „mert a természet sokszínűségének megőrzése az egyik legfontosabb dolgunk”. A hegyvidéken való gazdálkodás nélkül olyan komoly természeti katasztrófák következhetnek be, melyek során akár örökre elveszíthetünk bizonyos növényeket, állatokat egy-egy hegyvidéki térségben, melyek csak itt őshonosak. Kiemelte, helyesbíteni kellene a kiírást, egyszerűsített eljárási folyamatokkal kell kiegészíteni, amelyek megkönnyítik a pályázók dolgát.

Egyszerűsítő javaslatok

Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesülettel és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével közösen is tartott tájékoztatót, megfogalmaztak egyszerűsítő javaslatokat, a hatósági szerveket is elhívták, hogy kifejtsék véleményüket a kiírásról, hogy e tevékenységeket miként tudják engedélyezni, minek kell megfeleljen a pályázó. Így sikerült tíz pályázatot benyújtani Hargita megyéből.

–  Mi nagyon örülünk ezeknek a beruházásoknak, annyi elvárás lenne jövőre nézve, hogy több ideig hagyják közvitán a kiírásokat, és érdemben kezeljék azt, ha valamilyen tekintetben hozzászólunk és egyszerűsítést kérünk bizonyos kiírások, feltételek esetén – fejtette ki véleményét Borboly Csaba.

A megyeelnök azt javasolta a vidékfejlesztési és mezőgazdasági miniszternek, hogy cserélje le a csapatát, mert úgy tűnik, nincs semmilyen érzékenységük, szakértelmük, ismeretük a hegyvidéken élők gondjaival, problémáival kapcsolatban.

– Az itt élőknek nincs az a léptékű önrésze, nem áll rendelkezésükre tanácsadó, ügyvédi, könyvelői, építkezési cég – mondta.

Véleménye szerint lehetetlen feltételeket támasztottak. Sajátos problémaként említette, hogy Hargita megyében az emberek többsége nem beszéli kellő szinten a román nyelvet, de – mint mondta – ez sem lett volna akadály, ugyanis felajánlották segítségüket.

–  Be kellene vonni a közbirtokosságokat, és új, normális határidővel kellene kiírni a megmaradt pénzre a pályázatot. Ez a levél azt mutatja, hogy hibás irányba indultak el – fogalmazott a megyeelnök.

Az aggályaikat tartalmazó, Petre Daea vidékfejlesztési és mezőgazdasági miniszternek címzett nyílt levelet be is mutatták a sajtótájékoztatón. A levélben kérik a pályázat feltételeinek újraértékelését, a vállalkozások projektbenyújtási lehetőségének biztosítását, és hogy vegyék figyelembe a mezőgazdasági kistermelők érdekeit, amelyek kiaknázása nélkül a hagyományos földhasználat és a biológiai sokféleség sérül.

 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!