Hirdetés

Videó – Előléptetéssel segítenék az édesanyák visszatérését

A munkába visszatérő édesanyák számára szervez képességfelmérő vizsgát a Hargita megyei önkormányzat, amely lehetővé teszi előléptetésüket. A szerdai sajtótájékoztatóján a megye vezetősége ezt azzal indokolta, hogy Hargita Megye Tanácsa prioritásai közé tartozik a családok támogatása és a családbarát környezet megteremtése.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Videó – Előléptetéssel segítenék az édesanyák visszatérését
Előreléphetnek. Lehetőség a gyermeknevelési szabadságról visszatérő édesanyáknak Fotó: László F. Csaba

A szülési és gyermeknevelési szabadságról visszatérő alkalmazottak támogatásáról és a családbarát környezet megteremtésének fontosságáról beszélt szerda reggeli sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szőcs István, a Humán erőforrás és kommunikációs igazgatóság ügyvezető igazgatója, valamint Gergely Orsolya, a Sapientia Egyetem szociológusa, egyetemi adjunktusa. A megyeelnök kifejtette: biztosítani kell az esélyegyenlőséget a gyermeknevelési szabadságról munkába visszatérő nők számára. Mint mondta, a törvények megfelelő értelmezésével meg lehet találni erre a megoldást, illetve további olyan intézkedéseket is terveznek, amelyek a gyermeknevelésről visszatérő szülőknek segít a zökkenőmentesebb visszatérésben.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a közalkalmazottakat jelenleg is elő lehet léptetni, ezt a gyakorlatot azonban a gyermeknevelési szabadságukat töltő munkatársak esetében ez idáig akkor alkalmazták, amikor az anya visszatért munkahelyére.

– A meghozott döntés alkalmazása a megyei tanács apparátusa mellett az alintézményeknél is kötelező lesz. Emellett szeretnénk felhívni más önkormányzatoknak és a magánszférának is a figyelmét, hogy segítsük a gyermekvállalást, és igyekezzünk olyan feltételeket teremteni, hogy a gyermeknevelési szabadságról visszatérők ne nehezebb körülmények között kezdjék újra a munkát. Ehhez arra van szükség, hogy a hivatal munkaközössége, szervezési rendje, feladatelosztása és számonkérési rendszere is valamelyest igazodjék ehhez – fejtette ki Borboly Csaba.

Gergely Orsolya szociológus elmondta: neki tulajdonítják ennek a „lavinának” az elindítását, ugyanis egy alkalommal kijelentette: nemcsak Romániában, hanem az egész világon valós tény, hogy az akadémiai szektorban a nők számára a gyermekvállalás karriergátként működik. Aki gyermeket vállal nőként, annak megakad, lelassul a karrierje, és utána nagyon nehéz továbblépni és előrehaladni.

– Ez a szociológia lényege, értelme: olyan társadalmi tényekre és problémákra hívja fel a figyelmet, amelyeket remélhetőleg a döntéshozók meghallanak, megértenek és a maguk szintjén, a maguk helyén olyan intézkedéseket tudnak hozni, amelyek ezekre a társadalmi problémákra egyfajta választ adnak, hogy ezeket a gondokat enyhíteni, orvosolni lehessen – fogalmazott Gergely Orsolya.

A szociológus kifejtette: a társadalom számára a legnagyobb érték a gyermek, nagyon fontos, hogy gyermekek szülessenek. Hozzáfűzte: nagyon fontos, hogy a családok vállaljanak gyermekeket, de jó, ha közösségi támogatást is kapnak, hogy azt érezhessék, a gyermek nem csak egy szám a statisztikában. Úgy vélte: ha Hargita Megye Tanácsa ezeket az intézkedéseket be tudja iktatni a működésébe, az innovációnak fog számítani. A gyermeket vállaló édesanyák azt kell érezzék, hogy támogatva vannak az intézmény részéről is.

– A gyermekvállalás nem ijesztő, ha az, aki ezt vállalja, támogatást kap az intézménytől is – összegezte Gergely Orsolya.

Szőcs István, a Humán erőforrás és kommunikációs igazgatóság ügyvezető igazgatója is úgy fogalmazott: eddig nem figyeltek eléggé ezekre a dolgokra. Hangsúlyozta, igyekeznek odafigyelni a törvény adta lehetőségekre, hogy ki is használják azokat. Mint mondta, ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy a gyermekvállalás ne hátrány legyen a karrierépítés szempontjából.

Első körben tíz édesanya fogja elvégezni az előléptetéséhez szükséges képességvizsgát. Közülük hatan még gyermeknevelési szabadságon vannak, négyen a közelmúltban tértek vissza munkahelyükre – hangzott még el a sajtótájékoztatón.

Kövessen a Facebookon!