Hirdetés

Vérüket adják másokért

Legyél hős címmel immár negyedik alkalommal hirdetett véradó és jótékonysági kampányt Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, vagyis a CSTIT.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Vérüket adják másokért
Fotó: CSTIT

A hétfőn kezdődött és péntekig tartó akció célja véradásra ösztönözni a megye lakosságát. A szervezők arra is biztatják a 18 és 55 év közötti önkénteseket, hogy a véradásért kapott ételjegy értékét ajánlják fel a Gyulafehérvári Caritas Meleg ebéd jótékonysági programjának támogatására.

Négy éve szervezi meg Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, vagyis a CSTIT a véradó és jótékonysági akcióját. Az első két felhívás csak egynapos volt, tavalytól azonban ötnaposra bővítették, hogy minél több önkéntes véradót megszólíthassanak. Egy évvel ezelőtt több mint száz személy csatlakozott a kezdeményezéshez, ezáltal összesen 288 betegnek nyújtottak segítséget, illetve a véradásért kapott ételjegy értékével, azaz 6500 lejjel a Caritas által 440 személy meleg ebédjét biztosították – tudtuk meg Bogos Ákostól, a CSTIT vezetőjétől, a kampány főszervezőjétől. Lapunk megkeresésére azt is elmondta, a korábbi évek sikeres kampányain felbuzdulva új célkitűzésekkel szervezték az idei akciót. Ezen a héten legalább 500 betegen és a tavalyinál is több idős, rászoruló étkeztetését segítenék.
– Elsősorban az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára. Az ifjúsági szervezet szerepet kell és akar vállalni az ilyen és ehhez hasonló témákban. A véradással embertársaink életét mentjük meg. Különben láthatjuk, hogy szinte folyamatos vérhiány van a vérközpontban. A kampánynak van egy másik része is, a rászorulók meleg ebédjének előteremtése. Tavaly még papíralapú ételjegyet adtak a véradásért cserébe, idén kártyán adják a 66 lejt. Mivel nem akarjuk a kártyákat összegyűjteni, ezért arra kérjük az önkéntes véradókat, hogy a kártya helyett az említett összeget, vagy ki, amennyit fel tud ajánlani abból pénzből, tegye a vérközpontban elhelyezett urnába. A felajánlással idén is a Gyulafehérvári Caritas Meleg ebéd programját lehet támogatni – részletezte a jótékonysági véradókampány főszervezője.

CSTIT

Rámutatott: a Caritas gondozottjai számára 15 lejbe kerül a meleg ebéd, így a véradásért járó összeg csaknem öt személy étkeztetését segíti.
– Reméljük, hogy az idei kampányunkkal is tudunk legalább akkora segítséget nyújtani, mint tavaly, és ha nem is tudjuk megduplázni a számokat, legalább szeretnénk növelni. Úgy tűnik, van erre valós esély, hiszen hétfőn a CSTIT csapata, illetve a Sapientia Hallgatói Önkormányzata vett részt a kampányban, összesen harmincan voltunk. Keddre az Eco Tiny House, Hebo Trailers munkaközössége és a csíkszentkirályi focicsapat jelentkezett, ma a Ká­joni János Szakközépiskola, a Márton Áron Gimnázium végzős diákjai, és lehetséges, hogy a Kós Károly Szakközépiskola tanulói is részt vesznek a kampányban. Holnap a polgármesteri hivatal és Hargita Megye Tanácsának munkaközössége fog vért adni, pénteken pedig Csík Terület Ifjúsági Tanácsának tagszervezetei, azaz Tusnádfürdőtől Balánbányáig az ifjúsági szervezetek tagjai vesznek részt a véradó kampányban – mutatott rá Bogos.
A hősöket, azaz az önkéntes véradókat hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között várják a Csíkszeredában, a Lendület sétány 1. szám alatt, a Hargita Megyei Vérközpontban.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!