Hirdetés

Véget ért az Édesanyák Hete


Családias hangulatban zajlott a IX. Édesanyák Hete Csíkszeredában. Az érdeklődést leginkább a csoportos foglalkozások és a közvetlen beszélgetések keltették fel. Az online közvetítéseknek hála, a megye több pontjáról csatlakozhattak az érdeklődők. A programsorozatról Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke számolt be.


A megyeháza márványtermében tartott foglalkozásokon nagyobb számban a kisbabás szülők vettek részt.
– Igyekeztünk minél változatosabb területekről meghívni előadókat. A beszélgetésekben figyeltünk arra, hogy gyakorlatias tanácsokkal lássuk el az édesanyákat. Pozitív élmény volt a sok új tekintet és friss kisbaba, illetve az újdonsült várandósok jelenléte. Csendben zajlottak a programok, és szerencsére az élő közvetítésekkel más térségekbe is eljuthattak az értékes információk – mondta Tiboldi Bea.
Hozzátette: sok résztvevő volt jelen a rendezvényeken, de számos érdeklődő virtuálisan kap­csolódott be. Volt kisbabákat, kismamákat érintő programpont, ringató foglalkozás, mozgásfejlesztés, helyes testtartásról szóló beszélgetések gyógytornászokkal, szülés előtt és után. Beszéltek a mindenkit érintő tudatos életmódról, a hétköznapi cselekedetek következményeiről, de szó esett a kamaszok elfogadásáról, kezeléséről is.
– Egyéni szoptatási tanácsadást is tudtunk biztosítani, de a hideg időszak babahordozási tudnivalóit is megismerhették az anyukák. A program előrehaladtával összeforrott a csapat. Csütörtökön online csatlakoztak hozzánk a budapesti EMMA Egyesület munkatársai, akik a továbbiakban is állnak rendelkezésünkre, a női közösségeket érintő kérdésekben. Bemutattuk a Várandósok COVID–19 idején kérdőív és kutatás összegzését, hiszen nagy segítség lehet a kismamák számára, akárcsak a szakembereknek, intézményeknek, hogy miként lehet kedvezőbbé tenni a szülést, miben kellene fejlődni – fűzte hozzá az egyesület vezetője.
A Sapientia – EMTE bi­o­mér­nö­ki tanszékének docense, Mara Gyöngyvér környezetkímélő alternatívákat mutatott be, a szülés és születés mikéntjéről dr. Kraft Hunor csíkszerdai szülész-nőgyógyász beszélt.
Szó esett továbbá az otthoni oktatásról, tanulási módszerekről, a járványügyi helyzetről, átfogó képet kaphattak az érdeklődők a másfajta oktatási rendszerről.
A beszélgetések és előadások elérhetők továbbra is az egyesület Facebook-oldalán, így azok az édesanyák is tudnak tájékozódni, akik nem lehettek jelen élőben. A szervezőcsapat arra törekedett, hogy hangsúlyt fektessen a helyi szakemberek bemutatására, építsék a kapcsolatokat és a közösségen belüli bizalmat. Tiboldi Bea kiemelte: szerencsés helyzetben vannak, hogy ilyen sok területen vannak képzett munkatársaik, partnereik, ezek tapasztalatát a helyiek javára lehet fordítani. A 23 programpontot magában foglaló Édesanyák Hete adventi ráhangolódással zárult péntek este, szombat délelőtt pedig közel száz tombolaajándékot sorsoltak ki a vásárlók között. A tapasztalatszerzés, kikapcsolódás mellett jótékonyságra is volt lehetőség, hiszen a tombolajegyek eladásából összegyűlt összeget a csíkszentdomokosi Karda Renáta rehabilitációjára ajánlották fel.
– Köszönjük a felajánlóknak és résztvevőknek a jelenlétet, a megyei önkormányzatnak, a Com­munitas Alapítványnak és a Beth­len Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatást. Így sikerült kellemes és tanulságos hetet összehozni. Jövőben jubilál az egyesület, töretlen lendülettel állunk a kihívások elé, de azért titkon reméljük, hogy minden könnyebben zajlik majd – zárta gondolatait az egyesület elnöke.


Fülöp Orsolya
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!