Hirdetés

Várostörténeti kiállítás nyílik Gyergyószentmiklóson

Nagyszabású várostörténeti kiállítás nyílik június 4-én a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban. Az intézmény a Magyar Géniusz program keretében, a Vákár család történetén keresztül tervezi bemutatni a város huszadik századi történetét. A kiállítás anyaga a napokban érkezett meg Budapestről: a múzeum munkatársai elkezdték a tárgyak kicsomagolását, tisztítását.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Várostörténeti kiállítás nyílik Gyergyószentmiklóson
Nagyszabású kiállítás készül: a Vákár család tárgyai ismét Gyergyószentmiklóson Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Gyergyószentmiklós huszadik századi történetének egyik legmeghatározóbb családja az örmény katolikus Vákár család – az ő történetüket, a trianoni döntést követő kiutasításukat az országból, a város életét befolyásoló munkásságukat tervezi bemutatni egy komplex kiállítás és tanulmánykötet által a Tarisznyás Márton Múzeum. Az intézmény 2021-ben a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz programja által 25 millió forintos pályázati összegben részesült.

A támogatás által lehetőségünk nyílt, hogy a város meghatározó személyiségeinek, Vákár P. Artúr diplomata, lapkiadó, közírónak és utódjának, Vákár Tibor építészmérnöknek, grafikusnak az életútján keresztül egy olyan várostörténeti kiállítást szervezzünk, amely a leszármazottak megőrzött hagyatékán keresztül bemutatja az adott korszakot, annak minden aspektusával együtt

– fogalmazott a készülő kiállítás kapcsán sajtótájékoztatón Ferencz-Mátéfi Kriszta múzeumigazgató. Hozzátette: a tárgyak, az írott dokumentumok a polgári lét miliőjét, a városiasodás folyamatát mutatják meg a látogatóknak, de a kiállítás része lesz egy várostörténeti bemutató az örmények betelepedése előtti és utáni időszakból. – Éppen száz évvel ezelőtt, a trianoni döntést követően kellett elhagynia az országot a Vákár családnak:

egy meghatározó tárgy volt az a bőrönd, amelybe az összes iratukat belepakolták, ez is a kiállítás része.

Emellett Vákár Tibor építészmérnök eredeti tervrajzai, szecessziós bútorok, a Kossuth-nyomda egyetlen megmaradt tárgya, műtárgyak, fotók és képzőművészeti alkotások, korabeli játékok képezik a kiállítás anyagát. Igyekeztünk minél sokszínűbben válogatni a gazdag hagyatékból, amelyet Budapesten őriznek – mondta el Ferencz-Mátéfi Kriszta. 

A kiállítás megnyitóját a nemzeti összetartozás napjára, június 4-re tervezik. A sokrétű bemutatóanyag várhatóan két évig látogatható majd a gyergyószentmiklósi intézményben. A Magyar Géniusz programban elnyert támogatás lehetőséget ad arra is, hogy elektronikai eszközöket vásárolva az intézmény technikailag is felzárkózzon a nagyobb városok múzeumaihoz.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!