Változó világban maradandó identitástudat

Elballagtak a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának végzős hallgatói. A város főterén felállított színpad előtt tizenhárom alapképzés és öt mesterképzés mintegy 230 végzőse dobta magasba a kalapot szombat délelőtt.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Változó világban maradandó identitástudat
A rugalmasság napjainkra sokat hangoztatott tulajdonság, ehhez felelősségre és tudásra van szükség Fotó: László F. Csaba

Az ünnepi köszöntőbeszédek sorát dr. Farkas Csaba, a Sapientia – EMTE rektorhelyettese kezdte, tizenhárom alapképzésen és öt mesterképzésen, több mint 230 hallgató ballagott a mai napon.

– Köszönöm nektek és minden számotokra támaszt jelentő személynek, hogy a Sapientia – EMTE oktatóira bíztátok utatok egyengetését tanulmányaitok során. Olyan egyetemet választottatok, amely küldetésének tartja a tudományos érdeklődésetek kibontakoztatását. Ennek kézzelfogható bizonyítéka a megannyi verseny, amelyen egyetemünket képviselve az élmezőnyben végeztetek – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: az oktatók és hallgatók munkájának köszönhetően az egyetem a nemzetközi rangsorban is előkelő helyet foglal el.

– A 102 egyetemi intézmény közül a Sapienta – EMTE a 24. helyet foglalja el. A Sapientia a fejlődést mindig szem előtt tartja, éppen ezért a héten jelentettük be sportszak kialakítását a Sepsiszentgyörgyi Karon – hívta fel a figyelmet dr. Farkas Csaba. Így folytatta: a sikerek közé tartozik a mai ballagási ünnepség is, amikor a végzőseink pontot vagy kettőspontot tesznek tanulmányaik végére.

László F. Csaba

Both Hajnal, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa a példaadás és felelősségvállalás fontosságára hívta fel a végzős hallgatók figyelmét.

– Az értelmiségi feladata, hogy ne szűkítse a szabadságot, hanem tágítsa a társadalom lehetőségeit. A Sapientián megszerzett tudást, remélem, itthon, Székelyföldön kamatoztatjátok. Felelősségteljes, de egyben szép feladat is – mondta a konzulátus képviselője. – Szakmai utatok során kísérjen számos elégtétel benneteket!

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szerint mindig különleges hely az egyetemi város, ahol egyetemi tanulmányaikat végzik a hallgatók.

– Külön örülök, hogy számotokra Csíkszereda jelenti az alma matert, ahol felsőfokú tanulmányaitokat végeztétek. Legyenek céljaitok, de az odavezető utat is élvezzétek, ahogyan tettétek egyetemi éveitek alatt is. Mindig legyenek céljaitok, de minden percét is élvezzétek a célokhoz vezető útnak – mondta Korodi. – Azon dolgozunk az önkormányzatnál, hogy számotokra Csíkszereda mindig otthont jelentsen, és megtaláljátok a helyeteket benne.

László F. Csaba

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: a városban végzett egyetemisták közül tízből két-három végzős a megyei tanács valamelyik irodájában helyezkedik el. Ehhez a továbbiakban is igyekeznek minden lehetőséget megadni a fiataloknak.  

– A rugalmasság napjainkra sokat hangoztatott tulajdonság, ehhez felelősségre és tudásra van szükség. Önök ezt a tudást az egyetemen megkapták, már csak felelősségteljesen kamatoztatniuk kell. Igyekszünk helyi lehetőségeket biztosítani, végzős fiataljaink számára versenyképes munkahelyeket biztosítani. Ugyanakkor a közintézményeken túl a vállalkozói szféra megerősítésére is szükség van, és a megyei tanács csapata ebben is partnerséget vállal, ahogy tettük ezt a korábbi években is – nyomatékosított a megyeelnök.

Dr. Lázár Ede, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának dékánja beszédében hangsúlyozta: azon vannak, hogy a diákok az életben önálló gondolkodásra képes és megfelelő szaktudású identitásúvá váljanak.

– Ezek a lehetőségek a Sapientia alapjaiba vannak kódolva. A relativizált társadalmi berendezkedésben nem egyszerű helytállni, de az önök identitásába beépült, hogy Székelyföldön tanultak, és ez segítheti önöket további életük során az identitásuk kialakításában – mondta a Csíkszeredai Kar dékánja. Kiemelte: legyenek tudatában identitásuknak végig a pályájuk során.

László F. Csaba

László Szilvia génsebészet szakos hallgató is köszöntötte az ünneplőket és ballagó társait, majd Hajdó Zsombor, az egyetemi diákönkormányzat elnöke szintén elbúcsúzott a ballagóktól. Az ünnepi beszédek befejeztével azon hallgatók díjazása következett, akik az elmúlt években legjobban teljesítettek tanulmányaik során, és a különdíjazottakat egyaránt kiszólították.

A végén a végzős diákok névsorát felolvasták és a bojtokat áthelyezték, majd a rektorhelyettes visszaszámolt, és a magasba dobták a kalapokat. A bevonulást és a beszédeket zenei aláfestéssel tették hangulatosabbá a másfél órás ballagási ceremónián, amelyet a székely és a magyar himnusz eléneklésével és csoportképkészítéssel zártak.

László F. Csaba



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!