Hirdetés

Ballagás a sztrájk árnyékában

Május vége, június eleje a ballagások időszaka. A kö­zép­iskolákban is eljön a pillanat, amikor a csengő utoljára szól a végzősöknek. Testvérek, szülők, nagyszülők, rokonok, barátok társaságában elballagnak a végzősök, és fel­ta­risz­nyálva az alma materben szerzett tudással kilépnek a nagybetűs életbe. Az idén a pedagógusok általános sztrájkjának árnyéka vetül a ballagási ünnepségekre.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 8 perc
Ballagás a sztrájk árnyékában
Székelyruhás fiatalok a kicsengetési ünnepségen. Mérföldkő Fotó: Archív

Hargita Megye Tanfelügyelőségének összesítése alapján megyénkben 38 középiskolában szerveznek ballagási ünnepséget. Az első kicsengetéseket május 25-én tartják. Az eseménysor június 3-án zárul. Megyénkben elsőként a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium véndiákjai ballagnak el május 25-én 9 órától. Ugyanezen a napon lesz megtartva a ballagás 11 órától kezdődően a borszéki Zimmethausen Antal Szakközépiskolában, valamint a dánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolában, 12 órától pedig a maroshévizi Kemény János Gimnáziumban. Május 26-án a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium diákjai ballagnak 9 órától, a balánbányai Liviu Rebreanu Szakközépiskola diákjai 10 órától, a maroshévízi O. C. Tăslăuanu Gimnázium 11 órától. 
A ballagások sora május 30-án folytatódik, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola és a Kájoni János Szakközépiskola ballagásával, melyek 11 órakor kezdődnek.
Május 31-én 9 órától ballagnak a székelyudvarhelyi Kós Károly Gimnázium, 9.30-tól pedig a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola, valamint a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjai. 10 órától a gyergyóhollói, a korondi szakközépiskola, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, a székelyudvarhelyi Marin Preda Elméleti Líceum, Benedek Elek Pedagógiai Líceum, Eötvös József Gimnázium, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a gyergyóvárhegyi Miron Cristea Líceum, a szent­egy­házi Gábor Áron Szak­kö­zép­iskola, a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola tanulói. 11 órától a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Szakközépiskola, valamint a csíkszeredai Ven­czel József Szakközépiskola végzősei. 12 órától a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskola tanítványai ballagnak el.
Június másodikán 10 órától a gyergyószentmiklósi Sfântu Nicolae Líceum, a székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskola és a Tamási Áron Gimnázium tanoncai búcsúznak iskolájuktól. 11 órától a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban és a maroshévízi Mihai Eminescu Főgimnáziumban lesz ballagás, 12 órától pedig a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskolában és a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban.
Június 3-án három közép­iskolában lesznek ballagások a megyében. 10 órától a székelyudvarhelyi Bacz­ka­ma­darasi Kis Gergely Református Kollégiumban és a 
Dr. Palló Imre Művészeti Középiskolában, majd 11 órától a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

Archív
Készülnek a végzősök a búcsúzásra. Gátat szabhat a sztrájk?

Keresztúr kezd és zár 

A ballagások sorát június 23-án a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola zárja 10 órai kezdettel. A későinek tűnő időpont nem elírás. „Szakiskola lévén, akkor végeznek a diákok” – mondta érdeklődésünkre Kiss József, a tanintézet igazgatója. Megtudtuk, hogy az oktatási intézmény 32 diákja ballag el, ami két végzős osztály jelent. A megszokott helyszín az idén változik, mivel az épület felújítás alatt van, ezért egy másik helyet kellett keresni a kicsengetési ünnepségnek az iskola területén – jegyezte meg Kiss József.
Mint már említettük, me­gyénkben elsőként a szé­kely­keresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjai ballagnak el. Ennek apropóján kérdeztük az oktatási intézmény igazgatóját, Lakatos Sándor lelkész-vallástanárt, aki elmondta, hogy az ünnepség templomi szertartással kezdődik, majd az iskola parkjában folytatódik, ahol a díjátadásokra, az intézmény támogatóinak köszöntésére kerül sor, világi és egyházi vezetők, meghívottak jelenlétében. Az idén két osztály – egy reál és egy humán – 37 diákja búcsúzik az iskolájától. 
– Reméljük, hogy szép idő lesz, és a fennkölt kicsengetési ünnepség jutalma egy sikeres érettségi lesz – üzente a Berde Mózes Unitárius Gimnázium direktora.

És ha sztrájkolnak?

Tegnap 11 és 13 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak országszerte – így Hargita megyében is – a tanügyi szakszervezetek.
A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) megyei képviselője, Kocs Ilona tájékoztatása szerint a figyelmeztető megmozdulás ideje alatt a gyerekeket nem küldték haza. A sztrájkra utaló felhívást az ajtókra függesztett táblákon tüntették fel románul.
Az érdekvédelmi tömörülés területi vezetője érdeklődésünkre elmondta, vé­le­ménye szerint eredménye kell legyen az akciónak. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy „hétfőtől lesz általános sztrájk, a tiltakozáshoz csatlakozó iskolák bezárják kapuikat, mindez a ballagásokat és a vizsgákat is érintheti”.
Kocs Ilonától megtudtuk, hogy a szakszervezet Hargita megyei 3100 tagjának kilencven százaléka írta alá a tegnapi figyelmeztető sztrájkban való részvételt. Visszajelzés sehonnan sem érkezett, hogy gátolták volna az akciót. A szakszervezeti képviselő nyomatékosította, a pedagógusok nemcsak a fizetésért, hanem a szakma becsületéért is protestálnak. Az államnak tisztelettel kellene viszonyulnia a pedagógusokhoz, mert ők nemcsak tanítanak, hanem nevelnek is.
„A pedagógusok becsülete lábbal van tiporva. Országos szinten tízezerrel kevesebb oktató van, ezért sok nyugdíjas tanárt hívnak vissza a katedrához, de nem szívesen vállalják a diákok viselkedése miatt, ugyanis a tanárnak csak kötelessége, a diáknak meg jogai vannak” – érintett néhány érzékeny problémát Kocs Ilona. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!