Hirdetés

Urológiai premier a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

Urológiai újdonságot mutattak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Részletesen ismertették, hogyan működik a flexibilis ureteroszkópiával történő lézeres vesekőzúzás. A kórház legfelső emeletén található könyvtárban megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a húgyúti kövesség minimálisan invazív kezelése urológiai premier Hargita megyében és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Urológiai premier a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban
Fotó: Vlaicu Lajos

Az új urológiai eljárást dr. Răzvan Mulțescu a bukaresti Sfântu Ioan Sürgősségi Kórháztól és Dr. Mihai Vărlan a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Kórháztól ismertette.
Adrian-Cristian Dobrică, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház főorvosa mérföldkőként jellemezte az új flexibilis ureteroszkóp beszerzését, amely mind az urológiai, mind pedig a kórház számára hatalmas előrelépést jelent a gyógyítás terén. Munkatársa, dr. Albert Claudiu, az urológiai szakosztály vezetője ugyanakkor elmondta: az új gyógyászati módszer bevezetésével országos szinten az elsők közé került a csíkszeredai megyei kórház.

– Országos, de helyben elvégezhető operációk tekintetében is nagyot lépett előre a kórház, gyors és viszonylag egyszerű, kevés fájdalommal járó beavatkozást tesz lehetővé. A kollégák munkáját lényegesen megkönnyíti, illetve számos tapasztalt kolléga tudja használni a műszert. Nemcsak helyben, de az országban is, Bukaresttől Nagyváradig vannak tapasztalt orvosok, akikkel folyamatosan konzultálnak. Csütörtökön és pénteken is műtéteket végeznek az új eszközzel, nőket és férfiakat egyaránt műtenek. Eddig nagyjából háromszáz-négyszáz páciensen végeztek beavatkozást, akiknél százszázalékos sikerrel hajtották végre a műtétet – mondta az orvos.

Dr. Putnoki-Csicsó Zoltán, a megyei kórház urológus szakorvosa is úgy vélte: az újonnan kapott urológiai beavatkozások elvégzésére alkalmas eszköz mérföldkőnek számít.

– A minimál-invazív beavatkozás során a vesekövet természetes járatokon keresztül – húgycsövön – közelítik meg és lézer segítségével zúzzák szét. Az apró darabok természetes úton vagy egy másik speciális eszköz segítségével eltávolítódnak a szervezetből, kiürülnek a vesékből. Az eljárás különlegessége, hogy egy flexibilis ureteroszkóp beveszi a húgyvezeték fiziológiás és nem fiziológiás kanyarjait egyaránt. Az eszközzel be lehet hatolni a vese különböző pontjaiba és onnan eltávolítani a veseköveket. A műtét időtartama számos tényezőtől függ, az orvos tapasztalatától, de úgy átlag 30-40 perc, ámbár nagyobb kövek esetén akár egy órát vagy annál többet is igénybe vehet – mondta a szakorvos. Kiemelte: hatalmas előrelépés a megyei kórháznál az orvosi eszköz jelenléte, és hálásak Hargita Megye Tanácsának a támogatásért. Egyedülálló terápiás kezeléssel tudják gyógyítani a pácienseket. A lézer generátorát a kórház két éve vehette át, és használták, viszont az csak a húgyvezeték köves megbetegedéseinek a kezelését tette lehetővé, az új műszer segítségével azonban már a vese kehelyrendszeréből is el lehet távolítani a köveket. A két műszer kombinációja adja a tökéletes beavatkozáshoz szükséges feltételeket – mondta dr. Putnoki-Csicsó Zoltán.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!