Hirdetés

Ünnep a néptáncosoknál

Ünnepélyesen zárta tizenötödik évadát az András Alapítvány Zugtáncháza. A hétfő este a csíkszeredai Városi Művelődési Házban tartott évadzárón a csíkszentkirályi hagyományőrzők bemutatták betlehemes játékukat.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ünnep a néptáncosoknál
Meghitt perceket biztosítottak a táncosoknak Fotó: László F. Csaba

Immár tizenöt éve szervez táncházat az András Alapítvány a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. Az elmúlt évek során igencsak népszerűvé vált a tánctanulási lehetőség. Így napjainkban már két csoportban tanulják a különböző tájegységek táncait a kezdők és a haladók.


– Nem igazán reklámoztuk az elmúlt években a táncházunkat, de hála istennek, szépen fejlődött. Örülünk annak, hogy ily módon is szolgálhatjuk a néptánc iránt érdeklődőket, és öröm, hogy jó hangulatú táncházak házigazdái lehetünk. Hálásak vagyunk a Hargita együttes táncosainak, a táncoktatóknak, illetve Sándor Klárika óvónőnek, aki tíz éven keresztül vezette a gyerekfoglalkozásokat a táncházak ideje alatt, amíg a szüleik táncoltak, valamint köszönetünket fejezzük ki támogatónknak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alapjának is 
– mondta András Mihály, az alapítvány vezetője, aki az elmúlt években ő maga is tanított.


Idén a kezdőknek Gábor Dénes, Miklós Emőke és Fábián Ágnes sóvidéki és csíki táncokat, a haladóknak Antal Zsolt és Halász Anna szatmári és kalotaszegi táncokat oktatott.
A Zugtáncban hétfő este évzáró táncházzal ünnepeltek. A táncosokat a csík­szent­ki­rályi hagyományőrzők betlehemes játékukkal örvendeztették meg.
Mátéffy Mária már a kezdetektől rendszeres résztvevője a Zugtáncháznak. Lapunk érdeklődésére elmondta, gyermekkorában csak kevés ideig tanult táncolni, eleinte azért járt táncházba, hogy bepótolja a hiányosságokat.

László F. Csaba

– Amikor kezdtem a táncházba járni, a megyei önkormányzatnál dolgoztam. Egy alkalommal a kollégáimmal elmentünk Jászberénybe egy esküvőre. Ott mondták: megjöttek a csíkiak, na most lesz itt tánc! Sajnos a káposzta-káposztán kívül nem igazán tudtunk mást közösen énekelni, táncolni sem sokat. Én nagygyimesi származású lévén, valami keveset be tudtam a moldvai és a gyimesi táncokba kapcsolódni. Amikor hazajöttünk, akkor a kollégákkal együtt eldöntöttük, hogy megtanulunk táncolni. Ez az elhatározásunk több kezdeményezéssel találkozott. Így kezdtem ide járni. Azóta is járunk, nyilván már jól táncolunk, de ennek ellenére is nagyon fontos számunkra, mert ez a kultúránk, nagyon jó mozgási és kikapcsolódási lehetőség – mondta Mátéffy Mária.

Megjegyezte: a legjobban a gyimesi táncokat kedveli.

– Amikor a gardont meghallom, akkor nagyon megdobban a szívem – tette hozzá a Zugtáncház egyik legrégebbi tagja.


A Zugtáncház januárban a kezdő csoport részére mezőségi táncok oktatásával folytatódik. A haladók továbbra is a kalotaszegi táncokat tanulják. 
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!