Hirdetés

Újabb ifjúsági lakásokat adnak át Székelyudvarhelyen

Keményen dolgozott a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület csütörtökön: újabb ifjúsági lakásokat adnak át Székelyudvarhelyen, és hamarosan meghirdethetik a civil szervezeteknek, egyházaknak, illetve sportegyesületeknek és csapatoknak szóló pályázati programot is. Döntöttek adókedvezményekről, továbbá a Tó utca rendbetételéről is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Újabb ifjúsági lakásokat adnak át Székelyudvarhelyen
Bővülő lakótelep a Csereháton Fotó: udvarhely.ro

Napirend előtt Berde Zoltán frakcióvezető az ülések már-már hagyományos elemeként számonkérte Gálfi Árpád polgármestert, hogy még mindig adós többek között a pályázatok helyzetét bemutató havi beszámolóval, az elkerülő út tervezésével, illetve a karbantartási listával. A Szejkefürdő ügyét szívén viselő Bíró Jolán pedig ezúttal is beszámolót kért a beruházási igazgatótól, hogy hogyan haladnak a mofetta helyzetének rendezésével, a közműrendszer átvételével és a gyógyfürdő megvalósíthatósági tanulmányával. Érdemi választ nem kapott, a főjegyző szerint a kollégái nem készültek fel kellőképp a tájékoztatásra (a beruházási igazgató meg sem szólalt, tehát nem tudjuk, hogy tudott volna-e válaszolni a közérdekű kérdésekre), Gálfi pedig mindössze azt ismételte el többször is, hogy nem a médiában szeretné megoldani a szejkefürdői ügyeket.

Eltörölt adók

Egy területvásárlási kezdeményezés vitájával rajtolt a tulajdonképpeni munka: az egyre inkább beszűkülő tevékenységet folytató Ikos Conf Rt. több ingatlanát is eladásra kínálja, az előterjesztett határozattervezetben a Ficánka Napközivel szomszédos telkek és épületek megvásárlási eljárásának elindítása szerepelt. Az ingatlan becsült értéke 1,3 millió euró. Az önkormányzati képviselők a felhasználásra vonatkozó észszerű stratégiát hiányolták a tervezetből, így egyelőre elvetették a vásárlást.

A testület rábólintott a hibrid gépjárművek tulajdonosainak járó 95 százalékos adókedvezményre, 112 új kérelem futott be a hivatalhoz. A továbbiakban 13 nonprofit szervezet által használt olyan ingatlanok adómentességét szavazták meg, amelyekben nonprofit vagy szociális tevékenység zajlik.

Az önkormányzat döntése értelmében közhasznú célra használt, visszaszolgáltatott épületek tulajdonosai is mentesülnek az ingatlanadó kifizetése alól, akárcsak a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház és a Caritas is, az orvosi és szociális gondozói részlegnek, valamint a logisztikai részlegnek helyszínt biztosító épületek után.

Vezetékek a föld alá

Megszavazták a képviselők az idei pályázati program feltételeit, kereteit is. Ezúttal az egyházi pályázatokra összesen 180 ezer lejt, a sportprojektekre 1,5 millió lejt, míg a civil szervezetek kezdeményezéseire 330 ezer lejt különített el az önkormányzat.

Hamarosan átadhatóvá válik a Csereháti lakótelepen egy új tömbház, 29 lakással, a bérbeadási feltételeket is jóváhagyta a testület,

akárcsak a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyháznak, illetve az Erdélyi Református Egyházmegyének a Tamási Áron Gimnázium és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium által használt ingatlanok után fizetendő bért, amely évi 350 ezer lej mindkét esetben.

Terítékre került a városi könyvtár épülete is, amelynek csak a fele van a város tulajdonában. A másik részt megvételre kínálják az azt birtokló tulajdonosok, az önkormányzat elvileg egyetért a vásárlás szándékával.

A Székelytámadt vár hamarosan induló felújítása magában foglalja a mellette lévő Tó utca rendbetételét is, csütörtökön egy közel 210 ezer lej értékű munkára bólintottak rá a tanácsosok, amelynek során földbe helyezik a villanyvezetékeket és eltávolítják a villanyoszlopokat, a beruházást a villamossági vállalattal közösen valósítja meg a város.

Jóváhagyták még a képviselők, hogy a városi kórház pályázatot nyújtson be az Országos Helyreállítási Programban a családtervezési rendelő felszerelésére és felújítására, illetve az újszülöttosztály berendezéseinek bővítésére.

Miért kap kevesebbet Udvarhely?

A tanácsülés végén Péter Lóránd gazdasági igazgató röviden beszámolt, hogy mire költötte a Tomcsa Sándor Színház a helyi jövedelemadó két százaléka után kapott összeget. Ennek kapcsán ismertette: tavaly Hargita megye több mint egymillió lejjel többet kapott a visszaosztásból, mint amennyire jogosult lett volna a helyben befizetett adók után. Szétosztáskor pedig a csíkszeredai színház 1 699 000 lejjel, a gyergyószentmiklósi majdnem 495 000 lejjel nagyobb összeghez jutott, mint amennyi járt volna, miközben az udvarhelyi teátrumhoz a vártnál 461 544 lejjel kevesebb pénz érkezett.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!