Hirdetés

Új perspektívák a turizmusfejlesztésben

Helyi érdekeltségű üdülőtelep minősítést kapott Gyer­gyócsomafalva: a kormány által december végén jóváhagyott határozat értelmében országszinten 35, Hargita megyében két település, Gyergyó­cso­ma­falva és Farkaslaka részesült ebben a minősítésben.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új perspektívák a turizmusfejlesztésben
Előnyöket, lehetőségeket és célokat ad a minősítés Gyergyócsomafalvának Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az előnyök és lehetőségek mellett további feladatok várnak a települések önkormányzataira: cél az üdülőtelepek fejlesztése és promoválása az eddiginél is hangsúlyosabb módon.
Gyergyócsomafalva fejlesztési stratégiájában is kiemelkedő ágazatként, kitörési pontként szerepel a turizmus: ezt a helyi vállalkozók is aláhúzzák panziók, szálláshelyek és sípálya működtetésével, kihasználva a település adottságait. Ehhez az önkormányzat is felzárkózott 2012-ben, létrehozva egy turisztikai információs központot, amely azóta is rendeltetésszerűen működik – sorolja a Márton László Szilárd azokat a tényezőket, amelyek a minősítés megszerzését megelőzték. 
A településvezető elmondta: a követelmények között egy tanulmány elkészítése is szerepelt, amelyben a jelenlegi helyzetet és a jövőbeli potenciált figyelembe véve célokat kellett megfogalmazniuk a további fejlesztésekért. Kiemelt fontosságú, hogy a helyi önkormányzat két turisztikai övezetet jelölt ki, ahol infrastrukturális fejlesztéseket végez: kiépíti a víz- és szennyvízhálózatot, utakat modernizál és villanyhálózatot hoz létre a Lok és Veresvirág részeken.
A minősítés megszerzésének alapvető feltétele volt, hogy a településen száz, a turisztikai minisztérium által jóváhagyott szálláshely működjön. 
A minősítés révén több olyan intézkedés elérhető lesz, amely segíti a turizmusfejlesztést, de úgy gondolom, hogy nemcsak az anyagi lehetőségekről szól ez a cím. Szakemberek és helyi vállalkozók bevonásával az önkormányzat elkészít egy, az arculatot és szolgáltatásokat bemutató tervet, hogy az ideérkező látogatók még átláthatóbban értesülhessenek azokról a lehetőségekről, amelyeket igénybe vehetnek. A falusi turizmus elemei – a portákon való szállások, a helyi jellegzetes ételek megismerése, ismerkedés a mesterségekkel – mellett magas minőségű panziók, erdei szálláshelyek is igénybe vehetőek és a hagyományainkkal is ismerkedhetnek az ideérkezők – vázolta terveiket Márton László Szilárd.
A minősítés révén a település az új operatív programok révén – az általános pályázati lehetőségeken kívül – turisztikai infrastruktúra fejlesztésre adhatja le igényléseit. A minősítés közvetetten a vállalkozóknak is segít, hogyha meg akarják szerezni szálláshelyeik hivatalosítását, vagy pályázni szeretnének turisztikai területen. 
 

Kövessen a Facebookon!