Hirdetés

Új napközit avattak Székelyudvarhelyen

A Ficánka napközi új tagóvodáját adták át hétfőn a Cserehát lakótelepen, az új létesítmény az ott lakó fiatal családok életminőségét javítja jelentős mértékben. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósult meg, az eredmény egy esztétikus, korszerű, világos és tágas élettér, amely a kisgyerekek fejlődésének ideális feltételeket biztosít. 

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Új napközit avattak Székelyudvarhelyen
Új lakótelep, új igények, új napközi. Elkészült a Ficánka csereháti tagóvodája Fotó: Hodgyai István

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásával egy teljesen új napközi készült el Székelyudvarhelyen. Az épület az ifjúsági és szociális lakásoknak helyet adó Cserehát lakótelepen található, ahol zömében fiatal családok élnek.

Napköziközelben
A Ficánka napközi otthon csereháti tagóvodájának alapkövét tizennégy hónappal ezelőtt helyezték el, és hétfőn délután meghívott vendégek, pedagógusok, szülők tekinthették meg a magyar kormány támogatásával, illetve a helyi önkormányzat hozzájárulásával elkészült modern intézményt. Az avatóünnepségen jelen volt Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki elmondta, hogy kormánya több mint 56 milliárd forintot fordított új óvodák építésére, illetve meglévő napközik felújítására a Kárpát-medence különböző régiójában. Erdélyben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) koordinálta a programot, amelynek eredményeképpen összesen 368 beruházás valósult meg, ebből tizennégy teljesen új tanintézet készült el, összesen 6,3 milliárd forint értékben. Potápi közölte, hogy hét beruházás még folyamatban van, és noha a jelenlegi gazdasági helyzetben idén új nagy projekteket nem indíthatnak el, a megkezdetteket befejezik.

A Ficánka napközi csereháti tagóvodája a Kuvar utca és a Tulipán utca közötti saroktelken épült fel, a magyar kormány támogatásából több mint két és fél millió lejt fordítottak erre a célra,

a belső környezet kialakítását, a berendezést a helyi önkormányzat vállalta magára, a költségek mintegy 150 ezer lejre rúgtak. 

Három új csoport
Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere megköszönte a magyar kormány támogatását, és emlékeztetett, hogy jelenleg húsz olyan fejlesztési program van a városban, amely oktatási intézmények korszerűsítéséről, bővítéséről szól. Továbbá beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormány támogatásával sikerült több tanintézetet is modernizálni.

A továbbiakban Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke és Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke is kifejezte örömét, hogy újabb magyar tanintézetet lehet felavatni Székelyföldön. A szülői közösség nevében László Ferenc azt mondta, hogy az új napközi nemcsak egy épület, hanem egy közösségi hely, ahol a fiatal családok gyerekei biztonságban fejlődhetnek, tehát tulajdonképpen befektetés a jövőbe. 

Az új, modern látványvilágú épületnek három világos csoportszobája van, illetve kiszolgáló helyiségei (mosdó, konyha).

Előtte korszerű játszótér, illetve több férőhelyes parkoló, mögötte is szép nagy udvar található.

Az új ingatlan mellett van a Ficánka napközi tipegőcsoportjainak helyet adó épület, és ezzel jelentősen bővült a „Ficánka-birodalom”. Mint Antal Csilla intézményvezetőtől megtudtuk, még néhány bürokratikus elintéznivaló hátravan, de az már biztos, hogy a következő tanévben hatvan kisgyermek kezdheti el itt az intézményes oktatással való ismerkedést.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!