Hirdetés

Új év, új igazolások

Az év utolsó hazai bajnokiján vereséget szenvedett a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata, egy nappal később pedig a klubvezetés bejelentette a hat újonnan igazolt hokis nevét, és ismertették a távozót is. Négy hátvéddel és két csatárral erősítettek a kék-fehérek.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új év, új igazolások
Norvég bajnok és Kontinentális Kupa-győztes Schaus Fotó: norfolkadmirals

Mozgalmasra sikerült a Csíkszeredai Sportklub számára a 2022-es év utolsó két napja: 30-án román bajnoki és Erste Liga-mérkőzésen Gyergyószentmiklóson szenvedtek 6–3-as vereséget a házigazda Gyergyói HK-tól, másnap pedig bejelentették: egy hokis távozik, hat pedig érkezik az év első napjaiban. Ugyan az Erste Ligában január közepéig még lehet igazolni, a román pontvadászat ezt csak az év utolsó napjának utolsó percéig engedélyezi. A kék-fehérek így de­cember 31-re időzítették a bejelentést a keretmozgásról.
A távozó, illetve érkező hokisokat bejelentő hírt közösségi oldalán tette közzé a Sportklub vezetősége. „Szembenéztünk a helyzettel. A keretünk nem bírta el a nyolc távozót, főleg hátul szépen lassan elfogytunk, a sérülések, eltiltások tovább tizedeltek” – írták a közösségi oldalon, megjegyezve, hogy a GYHK elleni, december 30-i meccsre is mindössze tizenhat „hadra fogható” játékosa volt a kék-fehér gárdának. Az érkezők közül négyen hátvéd, ketten csatár poszton bevethetők.

A távozó

A Sportklub megvált Garrett Clarke-től, a kanadai hokist kevesen kedvelték az Erste Ligában és a román bajnokságban, az idény során 25 meccsen több mint kétszáz büntetőperce volt, 21 pontot szerzett, hét gólt lőtt.

Az érkező hátvédek

A 36 éves Nicholas Schaus Buffalóban született, 2013 és 2018 között játszott Európában a norvég, a német, a cseh bajnokságban, valamint az EBEL-ben, másfél szezont pedig a KHL-ben. Az amerikai Norfolk Admiralstól igazolt a Sportklubhoz.
A 34 éves Roman Savcsenko Kamenogorszkban kezdett el hokizni, kazah-orosz állampolgár. 2008-tól tavaly nyárig KHL-es csapatokban játszott, a 2022/2023-as idényt a Nomad Nur-Sultanban kezdte meg, onnan érkezik Csíkszeredába. Tizennégy év alatt 594 KHL-es meccsen 145 pontot szerzett, amelyből 55 gól, a kazah válogatottal négy Elit csoportos vébén szerepelt, a Divízió I-ben pedig ötször volt csapata tagja. 
A 33 éves Jakov Szeleznjov Permben kezdte el pályafutását, 2008 és 2017 között KHL-es csapatokban játszott, majd a kazah és az orosz pontvadászat után a Junoszty Minszket választotta, a fehéroroszoktól igazolt a kék-fehérekhez. Több mint háromszáz KHL-es meccsen szerepelt, 36 pontot írtak a neve mellé.
A 25 éves Niko Mikkola Ouluban a Kärpätban kezdte el pályafutását, a finn másodosztályban játszott négy szezont, a lengyel GKS Katowice csapatát hagyta ott a Sportklubért.

Az érkező csatárok

A 38 éves Ilja Krikunov Elek­t­­rosztalban kezdett hokizni, 2008-tól KHL-es csapatoknál szerepelt, az eliteprospects.com adatbázisa szerint 2020-tól nem aktív. A KHL-ben 572 meccsen szerepelt, 286 pontot szerzett, amelyből 103 góljainak száma. Ugyanakkor több mint 250 orosz bajnokin is jégre lépett, ifjúsági jétékosként több vébén szerepelt.
A 26 éves Cody Milan számára a Sportklub az első európai csapat, amelynek színeiben jégre léphet. A csatár egyetemi ligákban szerepelt, akárcsak Schaus, Milan is a Norfolk Admiralsban kezdte a 2022/2023-as szezont.

Kövessen a Facebookon!