Hirdetés

Udvarhelyszéki beruházásoknak szavazott meg támogatást Hargita Megye Tanácsa

Kiegészül Hargita Megye Tanácsának költségvetése két európai uniós projektnek köszönhetően, a jövedelemadóból származó hatszázalékos visszaosztásból nagyrészt udvarhelyszéki településeket támogatnak, de az útépítések is terítékre kerültek ez alkalommal is, mint egyik legfontosabb infrastrukturális fejlesztés. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa április huszadikai, rendkívüli ülésének legfontosabb pontjai.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 5 perc
Udvarhelyszéki beruházásoknak szavazott meg támogatást Hargita Megye Tanácsa
Lovasközpont épül Kászonban – a beruházás gazdasági és turisztikai vonzata jelentős Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Mint a megyei tanács közleményében szerepel: Hargita Megye Tanácsa részt vesz a CIBioGo és a SECON európai uniós projektekben, amelyek a biológiai sokféleséggel kapcsolatos politikákra, illetve a szociális gazdasági vállalkozásokat támogató regionális politikákra vonatkoznak. 

Folytatódnak az útépítések Hargita megyében, a 134A jelzésű, kissolymosi út ügyében a megyei testület számít a helyi önkormányzat partnerségére az út befejezése érdekében, ugyanis a halastavak melletti rész fontos terület lehet a városnak, amelyet turisztikai céllal fejleszteni lehet,

fejtette ki Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke azt is ismertette: Gyergyószentmiklóson mezei ösvényből építenek terelőutat, ezzel mentesítik valamelyest a teherforgalom alól a környező településeket. A megyei tanács az útépítési munkálatait részletes szakmai előkészítésre alapozza, hangsúlyozta a megyeelnök.  

Megszavazta a testület Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének tagdíját. Mint Borboly Csaba beszámolt, részletes tevékenységi tervet állítottak össze, amelyben jelentős helyet kapott a gazdák támogatása, a különböző képzések, szakirányú mozgalmak, védjegyek megszerzésének segítése. 

A megyei tanács tartalékalapjából nyújtanak segítséget a Bákó megyei Gyimesbükk községnek, erre a templom sérült tetejének kijavítása miatt van szükség –

áll Hargita Megye Tanácsának közleményében.

Az árvízkárok helyreállítására kapott támogatást felhasználják a 132A jelzésű megyei út mentén, a leányerdei szakaszon az árvíz okozta problémákat a megyei tanács saját útkezelő vállalata végzi, ismertette Bíró Barna Botond. A megyei tanács alelnöke egy pályázatról is beszámolt, amelyet az országos helyreállítási alaphoz (PNRR) nyújtanak be, ez a megyei könyvtár projektje, városi és községi könyvtárakkal közösen. 

A hatszázalékos visszaosztásból ez alkalommal is főként udvarhelyszéki településeket támogatott a megyei tanács,

ezeket Bíró  Barna Botond ismertette, hozzátéve, hogy ezekkel az összegekkel a helyi fejlesztéseket finanszírozza a megyei tanács. Homoródalmás úszómedence tervezésére és kivitelezésére igényelt támogatást, Homoródszentmárton állatmenhely létesítésére. Korondon folytatják a járdaépítést a 13A jelzésű országút mentén, Farkaslaka községben korszerűsítik a mezei utakat. Galambfalva önkormányzata szociális konyha felszerelésére és kilátó építésére kért támogatást, Szentábrahám pedig a fiataloknak kiosztott lakások fűtésrendszerének korszerűsítésére és hatástanulmány elkészítésére. Oroszhegy önkormányzata a székelyszentkirályi sportterem építésére kért támogatást, Románandrásfalva az újlaki kultúrotthon felújítására.

Hőszigetelik az etédi óvodát és iskolát, illetve a kőrispataki iskolát is. Siménfalván aktualizálják a csatornarendszer és a vízrendszer hatástanulmányát, valamint újrafedik a kultúrotthon épületét. Javítják a mátisfalvi kultúrotthont, hirdetőtáblákat helyeznek ki Bögöz községben, öltözőt építenek a sportpálya mellé, továbbá a 18-as és 19-es községi utak telekkönyvi munkálatait támogatja a megyei tanács.

A közleményben kitérnek arra is, hogy Kászon községet ötszázezer lejjel támogatja a megyei tanács testülete a lovasközpont kiépítésének elkezdésében, amely egy fontos beruházása lesz a térségnek, ugyanis a lovassportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a Hargita megyeiek is egyre jobb eredményeket érnek el, így a tevékenységnek gazdasági és turisztikai vonzata is jelentős, hangzott el a tanácsülésen. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!