Hirdetés

Tüntetnek Bukarestben a gyógyszerészek

A bukaresti Victoriei téren tüntetnek szerdán 11 és 13 óra között a gyógyszerészek. Tiltakozásukkal a céljuk felhívni a figyelmet a gyógyszerészeti rendszerre, amelyről szerintük „megfeledkeztek” a kormányok az elmúlt húsz évben, és a döntéshozók közömbössége miatt a társadalom alábecsüli azt.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Tüntetnek Bukarestben a gyógyszerészek
Illusztráció Fotó: Ewa Urban, Pixabay

A tüntetést a Romániai Gyógyszerészek Kezdeményező Csoportja és a Romániai Gyógyszerészek Országos Szakszervezete szervezi. Közleményükben rámutattak, más európai országokban a gyógyszerészeknek kulcsszerepük van az egészségügyi rendszerben, és a képzettségükhöz méltó feladatokat kapnak. Az orvosi csapat tagjainak tekintik őket, részt vesznek a betegségek megelőzésében és nyomon követésében, ők a legkönnyebben elérhető egészségügyi szakemberek. „Ezzel szemben Romániában az évek során hozott döntések nem a gyógyszerészekre és a páciensek egészségének megőrzésében betöltött szerepükre összpontosítottak.

Nálunk csak akkor jutnak a hatóságok eszébe ennek a szakmának a képviselői, amikor bajban vannak,

a különféle egészségügyi stratégiákról vagy megelőzési programokról folytatott viták során megfeledkeznek róluk” – fogalmaztak.

A szervezők hangsúlyozták, a gyógyszerészeti iparra virágzó, gazdaságilag erős szakágként tekint mindenki, de ez szerintük „egyáltalán nem így van”. Felrótták, hogy bár a terület „agyonszabályozott”, semmiféle támogatásban nem részesült az elmúlt években,

a gyógyszerek árrésén 2009-től nem módosítottak, az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek árát megkésve törleszti az egészségbiztosítási pénztár,

az új adóügyi intézkedések még nagyobb terhet rónak a patikákra, a gyógyszerészek alacsony bért kapnak.

A gyógyszerészek követelik a patikák által kiadott gyógyszerek időben történő elszámolását, a patikák átminősítését kereskedelmi társaságból gyógyszerészeti szolgáltatóvá, a közszférában dolgozó gyógyszerészekre vonatkozó személyzeti szabályzat újragondolását, a gyógyszerészek bevonását a krónikus betegek állapotának követésébe egy országosan egységes szolgáltatási rendszer bevezetésével, a gyógyszerészek vidéken történő munkavállalását támogató intézkedéseket és a piacról hiányzó gyógyszerekre vonatkozó jogszabályi keret módosítását – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!