Hirdetés

Többször volt az év edzője

Tapasztalt kanadai edzőt szerződtetett a Csíkszeredai Sportklub jégkorong-csapata, Tom Coolen az elmúlt öt évben európai csapatoknál vállalt munkát. Tegnap vette át a kék-fehérek irányítását.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Többször volt az év edzője
Nagymihályról igazolt Csíkszeredába Tom Coolen Fotó: cas.sk

Kanadai edzőt szerződtetett a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapatának vezetősége, Tom Coolen tegnap vette át a kék-fehérek irányítását Hozó Leventétől, aki továbbra is a csapat mellett marad kollégája segítőjeként.
A héten 69. életévét betöltő Tom Coolen 1982 és 1995 között a legerősebb kanadai egyetemista ligában másod-, majd vezetőedzőként dolgozott két idényt leszámítva, amikor is az amerikai egyetemi bajnokságban vállalt munkát, ugyanakkor öt éven át a Team Canada másodedzője is volt. 1995-ben az AHL-es Saint Jones Flames másodedzőjeként dolgozott, ezt követően a német ligában vállalt munkát, majd 1998-ban visszatért a kanadai egyetemi bajnokságba, ahol 2002-ig edzőként két csapatot is irányított. 2002-ben az olasz Bolzanónál vállalt munkát, a szezon végén Svájcba igazolt egy évre, majd az EBEL-es Feldkirch edzője lett, ám idény közben Lausanne-na távozott. A 2006/2007-es idényben a finn HIFK-et irányította a kispadról, majd egyéves német másodligás kitérőt követően az amerikai harmadvonalban (CHL) szereplő Amarillo Gorillas edzője lett, csupán egy idényre. Hároméves szünet után 2012-ben Lettország szövetségi kapitányának kérték fel, 2014-ben ő irányította a csapatot az olimpián. 2014-ben az NHL-es Buffalo Sabres másodedzője lett, 2015-ben pedig hazatért Kanadába, és két évet ott dolgozott. 2017-ben a GKS Katowice vezetőedzője lett, ugyanakkor a lengyel válogatottnál is munkát vállalt, tavaly az Unia Oswiecimet irányította, a 2022/2023-as idényt pedig a szlovák Dukla Nagymihálynál kezdte, innen érkezett Csíkszeredában. Kilenc alkalommal nyerte meg csapataival a kanadai egyetemi bajnokságot (CIAU) és háromszor választották az év edzőjének, a lengyel bajnokságban két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, 2019-ben a Katowice csapatával a Kontinentális Kupában második helyen zárt.
A kanadai szakember a csíki közönséggel holnap ismerkedhet meg, a Sportklub a következő három Erste ligás meccsein – holnap, vasárnap és hétfőn – budapesti csapatokat lát vendégül

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!