Hirdetés

Több uniós támogatást kért a gazdáknak Borboly Csaba

Ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható legyen az Európai Unió élelmiszerbiztonsága, a gazdáknak nagyobb pénzügyi biztonságot kell biztosítani – hangzott el Borboly Csaba felszólalásában a Régiók Európai Bizottsága, Természeti erőforrások szakbizottságának (NAT) csütörtöki ülésén – közölte a Hargita megyei önkormányzat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Több uniós támogatást kért a gazdáknak Borboly Csaba
Borboly Csaba felszólalása Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közlemény szerint az ülés egyik napirendi pontja a fenntartható élelmiszerpolitika volt. A megyeelnök kifejtette: a megyei önkormányzat fő célja, hogy hogy a helyi gazdaság megóvása érdekében nagyobb mértékben támogassák helyi termelőinket és a fiatal gazdálkodókat.

A közlemény szerint Borboly Csaba felszólalásában kifejtette: sürgős intézkedésre van szükség az árstabilitás biztosítása érdekében a polgárok és a gazdálkodók számára, a rövid élelmiszer-ellátási láncok és az erős, fenntartható helyi élelmiszerrendszerek támogatása, valamint a sebezhetőség csökkentése érdekében.

Hozzáfűzte: olyan hosszú távú szemléletre van szükség, amely támogatja a fenntarthatóságot, a gazdaságot, az autonómiát és az ellenálló képességet regionális és EU-szinten azáltal, hogy olyan alternatív gazdálkodási rendszereket dolgoznak ki, amelyek elősegítik a rugalmas és tisztességes biológiai sokféleség kialakítását.

Hargita Megye Tanácsa

A megyeelnök hangsúlyozta: Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége munkatársai nap mint nap azon dolgoznak, hogy a helyi termelők ne vesszenek el a piacon. Promotálják a helyi termékeket, vásárokat szerveznek, pályázati kiírásokról tájékoztatókat tartanak a mezőgazdászoknak, és szakmai fórumokat szerveznek. A tizenkét éve létező Székely termék védjegy is segíti a gazdákat és a kezdő termelőket.

„Fő célunk, hogy a helyi gazdaság megóvása érdekében nagyobb mértékben támogassuk helyi termelőinket és a fiatal gazdálkodókat az ilyen szakmák hagyományának folytatásához” – idézte Borboly Csaba felszólalását a közlemény.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!