Hirdetés

Több mint 70 millió lejre számíthat Udvarhelyszék

Nagy változások várhatók Udvarhelyszéken a következő pár évben, köszönhetően a sok elnyert pályázatnak, amelyek az itt lakók életminőségén javíthatnak, ha megvalósulnak.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Több mint 70 millió lejre számíthat Udvarhelyszék
Fotó: Asztalos Ágnes

Többek között erről beszéltek tegnap a térségi RMDSZ szervezet vezetői, miközben új támogatási lehetőségekre is felhívták a figyelmet.

Az RMDSZ számára a családtámogatás prioritás és ennek egyik pillére a számtalan megvalósult iskola- és napközifelújítás, illetve -építés, uniós, hazai vagy magyar állami támogatásnak köszönhetően. A kormány bölcsődeépítő programja is ezt a célt erősíti, Udvarhelyszéken például Parajdon, Korondon, Farkaslaka községben, Székelykeresztúron, valamint Szent­egyházán épül majd kisdedóvó a jövőben – sorolta a tegnap délelőtt, a Hargita Business Center vállalkozói inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

Fészekrakás állami és banki garanciával

Az RMDSZ elérte, hogy családtámogatási politikája a kormányprogramba is bekerüljön, ennek kézzelfogható eredménye a hét elején, november 7-én elrajtolt két hitelprogram, a Family Start és a Student Invest, az első egyfajta „fészekrakó” program, míg a másik diákhitel. Bíró Barna Botond röviden ismertette ezeket, mint mondta, a Family Start a legtöbb 41 éves fiatal házasoknak, családoknak kínál kedvezményes hitelkonstrukciót többek között gyermekek taníttatására, családi autó vásárlására, de esküvők költségeire, lakbérre, lakásvásárlásra is kérhető támogatás. Legtöbb 75 ezer lej igényelhető legtöbb tízéves futamidőre, és a részt vevő bankok 80 százalékban átvállalják a garanciát, az állam pedig 75 százalékban a kamatot. Az idén 6300 kérést tudnak elbírálni, jelenleg két bank, a CEC és a Libra bank vesz részt a programban. Mivel a kevésbé kedvező körülmények között élő fiatal családoknak kívánnak segítséget nyújtani, ezért feltétel, hogy a család nettó átlagjövedelme ne haladja meg a 7500 lejt.

Diákhitel egyetemistáknak

A Student Invest 18–31 év közötti egyetemi hallgatóknak szól, akik legtöbb 10 éves futamidőre maximum 50 ezer lejes hitelt kérhetnek lakbér-, illetve a képzéshez szükséges digitális, technikai eszközök beszerzésének támogatására. Ebben az esetben 100 százalékos a kamat átvállalása az állam részéről, és az idén 8300 kérés elbírálására lesz lehetőség – hangsúlyozta Bíró Barna Botond, majd arra biztatta az érintetteket és érdeklődőket, hogy keressék fel az említett bankok képviseletét, ott kérhetők további információk a lehetőségekről.
Az Országos Helyreállítási Alaphoz benyújtott, már elbírált vagy részlegesen elbírált listák alapján Sinka Arnold megyei önkormányzati képviselő, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke elégedetten nyilatkozott: a térségbe összesen 72 millió lej érkezik. Három részre oszthatók a beküldött pályázatok: egyrészt a középületek energiahatékonyságát növelő projektekre, másrészt a tömegközlekedést és a közterek újragondolását tartalmazó projektekre, illetve az ügyintézést megkönnyítő informatikai rendszerekre megírt pályázatokra. Kerékpárútra ebben a programban egyedül Galambfalva pályázott, de az elmúlt időszak uniós és hazai támogatási programjait igyekeztek jól kihasználni az udvarhelyszéki településvezetők Sinka szerint. Ezeknek köszönhetően a következő években nagy változások várhatók – jelentette ki egybehangzóan a két politikus.
Megtudtuk, hogy Székelyudvarhely eddig összesen 25 millió lej körüli összegre számíthat az Országos Helyreállítási Alapból. A pályázatok elkészítésében és leadásában Korond, Farkaslaka, Fenyéd, Oroszhegy jár élen, és a már-már „bezzegközségként” emlegetett Galambfalva. Sinka kiemelte, hogy a nyertes projektek számát illetően feljövőben van Szentegyháza is, ahol – mint fogalmazott a megyei tanácsos – nem RMDSZ-es a polgármester, de kiemelkedően jó a kapcsolat a városvezetés és a szövetség tisztségviselői között.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!