Hirdetés

Több megyebeli pilóta is indul

Több mint félszáz pilóta nevezett az országos hegyi­bajnokság második futamára, amelyet a hétvégén a Hargitafürdő felé vezető 138A megyei úton tartanak. A szakág legjobb hazai pilótái indulnak a Hargita Challenge-en, a nevezési listán több Hargita megyei versenyző neve is szerepel. A szurkolók számára meglepetésekkel is készülnek a szervezők.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 9 perc
Több megyebeli pilóta is indul
Fotó: Rallyphotohunters

Noha lapzártánk után zárult a nevezési határidő, kijelenthető, hogy több mint félszáz pilóta vesz részt az országos hegyibajnokság második futamán, amelynek szombaton és vasárnap a Hármaskereszt és Hargitafürdő közötti 138A megyei út lesz a helyszíne. A Hargita Challenge idén is nemzetközi verseny lesz, a nevezők között bolgár és osztrák pilóta is fellelhető, utóbbi egy igazi „gyöngyszemmel” hódítja majd meg a hegyet. De Teslát, Dacia 1300-as versenygépet és formaautókat is láthatnak majd a nézők száguldani a futamok során. Lesznek megyebeli pilóták is, akik a győzelemért hajtanak.

Kihívója akadt

A Hargita Challenge első két kiírását Octavian Ciovică nyerte egy Radical SR8 formaautóval, és ő lett a „Hegy Királya”, azaz a legjobb időt elérő pilóta is. A brassói versenyző nem titkolt célja, hogy duplázzon, ám idén több kihívója is akadt. Szabó Botond az elmúlt idényben egy Radical SR3 RS formaautóval versenyzett, idén új dizájnt kapott a versenygép a szokásos karbantartási és felújítási munkálatokat követően, a csíkszeredai pilóta pedig reméli, hogy sikerül megszorongatnia Ciovicăt.
A „Hegy Királya” az elmúlt években az országos bajnokságban Emil Ghineával harcolt, ám a mangaliai pilóta a Hargita Challenge elmúlt két kiírásán nem indult, idén viszont nevezett egy NormaM20F formaautóval. A két pilóta közötti rivalitást ismerve biztosan parádés harcot vívnak majd szombaton és vasárnap.
Fazakas Zsolt számára nem ismeretlen a hargitafürdői pálya, a csíkszépvízi pilóta egy Honda Civic Type-R versenygéppel harcol majd kategóriájában, ahol egyik ellenfele a tapasztalt Colceriu Vlad (Peugeot 208 R2) lesz.
A csíkszeredai Popovici Loránd egy Dacia Logannal harcol majd kategóriájában, ahol többek között Ford Fiesta, Renault Twingo és Citroën C versenygépek pilótái ellen küzd az elsőségért.
Jakab Attila ugyan a Máramaros Ralira készül, ám a székelyudvarhelyi ralis úgy döntött, tesztelésre használja a Hargita Challenge-et, ám a Mini Cooper Turbo versenygépével a 6B kategóriában dobogós helyre pályázik.
Ausztriából Neubauer Herbert nevezett, a veterán pilóta egy Lancia Delta Integrale-val, azaz egy legendás autóval áll rajthoz, amely az 1980-as években a rali világában az egyik legerősebb versenygépnek számított. Iskren Veselinov gyakran kel át a Dunán északi irányba, a bolgár pilóta ugyanis több hazai hegyifutamon áll rajthoz Honda Civic versenygépével, idén pedig kategóriasikerre pályázik.
Nemcsak az osztrák Ne­bauer, hanem a hazai pilóták közül is többen választottak veterán autót versenyzésre. Nirișteanu Dan egy VW Scirocco, Nemțanu Valentin Dacia 1310 TLX, Popa Adrian Dacia 1310, míg Alexandrescu Mihai Barbu Dacia 1300 versenygép mellett döntött. A viadalon nemcsak belső égésű motorokkal hajtott autók vesznek részt, ugyanis egy Tesla és két Mini Cooper SE is száguld majd Hargitafürdő felé, igaz, hangtalanul.

Rallyphotohunters
Szabó Botond is a győzelemre hajt

Kedveznek a szurkolóknak

A csíkszeredai Szabadság tér már pénteken benépesül versenyautókkal, hiszen 9 órától itt zajlik a technikai gépátvétel, majd 19.30-kor a versenyzők hivatalos bemutatása. A nap folyamán a nézők közelről tekinthetik meg a versenyautókat, pilótákkal és a Hargita Challenge kabalafigurájával készíthetnek közös fotókat. Ugyancsak a Szabadság téren lesz vasárnap 19.30 órakor a viadal díjkiosztója is.
Szombaton és vasárnap ingyenes autóbuszt biztosítanak a szervezők a nézők számára. A Fan Bus a viadal rajtja és Hargitafürdő között közlekedik, szombaton 10.10 és 14.40-kor indul Hargitafürdőre, onnan vissza 11.45 és 17.15 órakor. Vasárnap 10.10 és 13.10 a rajtidő Hargitafürdőre, az üdülőtelepről pedig 11.15 és 15.15 órakor indul a szurkolói busz, amelyről a nézők le- vagy felszállhatnak bármely olyan ponton, ahol a gépjármű megáll, függetlenül a busz közlekedésének irányától.
Aki viszont nemcsak a versenyt akarja nézni, hanem szeretné növelni adrenalin­szintjét, arra is gondoltak a szervezők. Szombaton és vasárnap a Hargita Challenge szervizparkjában ugyanis egy profi versenyautó-szimulátort, valamint Pit Stop, azaz abroncscsere-szimulátort is ki lehet próbálni, de lehetőség lesz mászófalon is felkapaszkodni a gyergyószentmiklósi Élménygyár jóvoltából.
Szombaton és vasárnap a hazai szakszövetség (FRAS) YouTube-csatornája az összes eseményt, míg vasárnap a futamokat a Prima Sport is élőben közvetíti.
A viadalt az AT Motorsport SE és Csíkszeredai Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala szervezi, partnerségben Hargita Megye Tanácsával, a Román Autósport Szövetség égisze alatt, a Hargita Challenge kiemelt médiapartnere a Hargita Népe.

A verseny programja

Péntek, június 16., Csíkszereda, Szabadság tér
9:00–18:00    Hivatalos gépátvétel
19:30    A versenyzők hivatalos bemutatása

Szombat, június 17., Hármaskereszt – Hargitafürdő
9:00–13:00    Szabadedzések
15:00–19:00    Időmérő edzések

Vasárnap, június 18., Hármaskereszt – Hargitafürdő
9:00–11:30    Szabadedzések
13:30    1. futam
15:30    2. futam
18:30    Díjkiosztó ünnepség (Szabadság tér)



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!