Több mázsa műanyag kupak gyűlt össze

A második helyezett Kadicsok alkotása FOTÓ: SZKA

A környezettudatosságra nevelés volt a fő célja a már második alkalommal jelentkező KupakMOZAIK vetélkedőnek, de nem akárhogyan, hanem látványos, színes alkotások által. Ugyanis a kupak – mielőtt újrahasznosítanák – akár művészeti alkotások alapanyaga is lehet. Ezt bizonyította a verseny 250 résztvevője.

Az RDE Hargita Kft. volt az ötletgazdája a KupakMOZAIK vetélkedőnek, szervezője pedig a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA). Tízfős diákcsapatok jelentkezhettek a versenyre, és tavalyhoz képest jóval több, összesen 25 társaság, azaz 250 fiatal dolgozott lázasan már hetekkel a verseny napja előtt: megfelelő mennyiségű, különböző színű műanyag kupakot kellett összegyűjteniük az általuk korábban megtervezett nagyméretű, környezetvédelmi témát feldolgozó mozaikképhez.
A nagy napon, a környezetvédelmi világnap közelében, szombaton több helyszínen készültek el az alkotások, a nagy közösségi eseményt ugyanis már a tavaly és idén is ellehetetlenítette a pandémia. Volt csapat, amely magánház udvarán, de volt, amely tornateremben alkotta meg kupakmozaikját, sőt, a Bethlen lakótelepi park is helyszíne lett az egyik alkotásnak, amelynek fotója aztán felkerült az SZKA Facebook-oldalára – mondta Veres Bernadett kommunikációs felelős. Főként székelyudvarhelyiek vettek részt a vetélkedőn, ugyanakkor Máréfalváról, Fenyédről, Oroszhegyről, Lengyelfalváról, Alsósófalváról és Szenterzsébetről is bekapcsolódott egy-egy csapat. A feltöltött fotókat öttagú zsűri értékelte, illetve a közösség is kifejezhette tetszését a közösségi oldalon egészen vasárnap estig, így eredményt végül tegnapelőtt hirdettek. Veres Bernadett még nem tudta megmondani, hogy mekkora mennyiségben gyűlt össze műanyag kupak, mert a versenyzőknek péntekig kell leadniuk alkotásaik „alapelemeit” az RDE vállalatnak, azután következik a mérés, majd az újrahasznosítás.
– Mindenképp több száz kilogrammról lesz szó, hiszen legkevesebb tíz kiló kupakra volt szükség a legkisebb, még elfogadott méretű mozaik kirakásához, és ennél nagyobbak készültek el a hétvégén. A legnagyobb az 5 x 4 métert is túllépte – közölte a kommunikációs felelős.
Ami biztos, hogy az első helyezett Kupak(tanács) csapat tagjai egy-egy rollerrel térhettek haza, a második helyet elfoglaló Kadicsok csapatjutalomként lovaglást nyertek a szentpáli lovardában, míg a harmadik helyezett Cickom tagjai egy-egy hátizsákot kaptak.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community