Hirdetés

Több lesz a kuka Szejkefürdőn

Egy újabb hulladékgyűjtő pontot hoznak létre a Cserehát lakótelepen, és a szejkefürdői köztisztasági szolgáltatások terén is erősítenek. Itt jelentősen megnövekedett a látogatók száma, ezért újabb szelektív szemeteskukák kihelyezésére volt szükség, a régieket pedig megerősítik.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Több lesz a kuka Szejkefürdőn
Egyre több a lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. A tisztább környezetért | Fotó: Asztalos Ágnes Fotó: Asztalos Ágnes

A lakosok igényére válaszolva a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal egy újabb háztartási és szelektív hulladékgyűjtő pontot hoz létre az ifjúsági és szociális lakásoknak helyet adó, egyre bővülő Cserehát lakótelepen. Itt eddig egy lerakó állt a lakosok rendelkezésére, és a sportpálya mellett alakítják ki az újat, saját költségvetésből. Ugyanakkor pályáznak egy szelektív sziget létrehozására is – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől.

Asztalos Ágnes

A szeptember végi tanácsülésen további, a köztisztasági szolgáltatás módosításáról szóló határozatokat is elfogadott az önkormányzati testület, mert sokkal több szemeteskuka van a városban, és adott esetben a hulladékbegyűjtés gyakoriságán is változtatni kellett. Zörgő Noémi kérésünkre részletezte az újdonságokat. Elmondta, hogy 50 darab új, négyosztatú szelektív utcai szemetest vásárolt a hivatal saját költségvetéséből, ezek elhelyezését már a tavasszal elkezdték a város különböző részein. A tárolók a műanyag, üveg, papír és vegyes hulladék külön gyűjtését teszik lehetővé. A városi parkba például tíz került belőlük, a Szejkefürdőre pedig három, ugyanis a Mini Erdély Park nagy látogatottsága miatt jóval több kukára van szükség. Itt is változott a szemét elhordásának programja: főszezonban hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken ürítik ki a tárolókat, főszezonon kívül marad a heti két alkalom, amikor hétfőn és pénteken viszik el a szemetet.
A Szejkefürdőn ugyanakkor a szolgáltató, az RDE Hargita Kft. megerősíti a már meglévő, faborítású szemeteseket olyan módon, hogy a beléjük helyezett szemeteszsákokat a réseknél ne tudják kitépni az állatok (kutyák, medvék), azaz fémdobozokkal bélelik ki az edényeket.
Egyébként a városban önkéntes tevékenységet folytató UTCA – Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport is szívén viseli a Szejkefürdő tisztaságát, gyakran szerveznek hulladékgyűjtő akciót a borvízkút, a kis tőzegláp környékén, illetve a Szejke-patak medrében és mentén. A napokban egy Facebook-bejegyzésben azt rótták fel a hivatalnak, hogy a patakhoz túl közel helyezik el az új szemeteskukákat, és attól tartanak, hogy a hulladékot a vízbe hordja majd a szél.
A Szejkefürdő köztisztasági korszerűsítését és bővítését az ún. köztisztasági közszolgáltatás fejlesztési alapból fedezik. Az alap a lakosok által befizetett hulladékkezelési díj egy bizonyos százaléka, amit a hulladékgazdálkodási vállalat korszerűsítésre, bővítésre fordít. Az említett célra a múlt héten 5000 lej felhasználását szavazták meg az önkormányzati képviselők.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!