Hirdetés

Több Hargita megyei építmény is díjat kapott a 2023-as Országos Építészeti Biennálén

Több Hargita megyei építmény is díjat kapott a 2023-as Országos Építészeti Biennálén. Többek között díjazták a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola építészeti szaktáborait, a Lőrincz Barna és Dénes Péter építészek által tervezett zeteváraljai Kultúrcsűrt , illetve Köllő Miklós építész megkapta a Román Építészszövetség elnökének díját.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Több Hargita megyei építmény is díjat kapott a 2023-as Országos Építészeti Biennálén
A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola építész szakos diákjai és tanáruk Fotó: Máthé Klára Krisztina archívuma

Az Országos Építészeti Biennálé (Bienala Națională de Arhitectură) eseménysorozatot októberben több városban szervezi meg a Román Építészszövetség (Uniunea Arhitecților din România): Nagybányán, Bukarestben, Kolozsváron, Craiován, Jászvásáron, Nagyszebenben, Târgoviștén és Marosvásárhelyen. A szakmai zsűri tizenöt kategóriában oszt díjakat, melyek közül kettőt Hargita megyei épületek és építészek kaptak.

Csíkszeredai diákok munkáját is elismerte a szakma

A nyári iskolai táborok, alkotótáborok kategóriában a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola építész szakos diákjait díjazták, akik az idei alkotótáborral jelentkeztek a biennáléra. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola a marosvásárhelyi Művészeti Líceum építészeti tagozatával közösen szervezte meg az utolsó, úzvölgyi tábort, amelyen Ana Felvinczi, Korodi Szabolcs, Máthé Klára Krisztina, Csutak Hajnalka építészek és Lestyán Andrea tanárnő voltak a szervezők, szakmai irányítók. Mint megtudtuk, nemcsak az idei táborért kapták a díjat, hanem az összes eddigiért, elismerve a szervezők kitartását is. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola építészeti alkotótáborairól Porta magazinunk októberi számában olvasható részletes riport, valamint az augusztusi lapszámban az úzvölgyi alkotótáborról is írtunk.

Országos Építészeti Biennálé Facebook-oldala

– Nagyon sok ügyes fiatal építész van a környékünkön, akiknek érdemes jelentkezni a biennáléra. Fontosak az ehhez hasonló szakmai megnyilvánulások – közölte Máthé Klára Krisztina.

Rurális revitalizáció kategóriában a zeteváraljai Kultúrcsűrt díjazta a szakmai zsűri, Lőrincz Barna és Dénes Péter építészek munkáját. Mint az Országos Építészeti Biennálé weboldalán olvasható, a Kultúrcsűrt azzal a céllal hozták létre, hogy közösségi eseményeknek, kulturális rendezvényeknek adjon otthont, és helyszíne legyen olyan tevékenységeknek, amelyek által a helyiek megélhetik, gyakorolhatják a hagyományaikat. Emellett az épület kortárs példája a helyi, hagyományos építészeti módszereknek, illesztéseknek és anyaghasználatnak.

Továbbá a XV. Országos Építészeti Biennálén Köllő Miklós építész kapta a Román Építészszövetség (Uniunea Arhitecților din România) elnökének díját.

Máthé Klára Krisztina

Még nem ért véget a biennálé

A díjazásra jelöltek között is vannak Hargita megyei épületek, például szociokulturális épületek kategóriában a Köllő Miklós és Molnár Zsolt építészek által tervezett hegyi kápolna a Zetelakához tartozó Ivóban. Rurális revitalizáció kategóriában díjra jelölték a gyergyószárhegyi óvodaépületet, amelyet Köllő Miklós, Molnár Zsolt és Györfy László-Miklós építészek terveztek.

A Romániai Építészek Szövetsége 1994-ben szervezte meg először az Országos Építészeti Biennálét. Az idei a tizenötödik kiadása volt az ország legrangosabb építészeti rendezvényének, amelyen Hargita megyei építészek mintegy tíz éve vannak jelen. Az esemény idei mottója így szólt: „Az építészetet együtt műveljük” („Arhitectura se face împreună!”), és a természetközeliséget, a fenntarthatóságot helyezték előtérbe. Az eseménysorozat október 27-én ér véget, Jászvásáron.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!