Hirdetés

Több ezer lejes bírság is kiszabható

Az illegális szemétlerakó helyek évente szezonálisan felbukkanó problémát jelentenek. A tél elmúltával a hó alól egyre több szemétdomb kerül elő a falvakhoz közeli, valamelyest eldugott területeken.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Több ezer lejes bírság is kiszabható
Gyakran szemétlerakó hellyé válnak a mezők Fotó: Benedek Zoltán

Nőtt az illegális szemetelők száma a falvak határában, derül ki tavasszal. Ilyenkor a szemétgond az egyik állandóan visszatérő probléma. Télen a fölösleges limlomoktól a leggyorsabbnak vélt módon akarnak szabadulni, és gyakran a településhez közeli határba viszik a szemetet. Legutóbb Csíkszentsimon határában értek tetten egy illegálisan szemetelő férfit, akire tízezer lejes bírságot szabtak ki. 
A csíkszentsimoni eset nem egyedi, legalábbis ami az illegális szemetelőket illeti. Csíkszentkirály határában is szemétlerakó helyre bukkantak, a tettes kiléte ismeretlen. Sőt, a mező szélén kialakított nagyobb parkolókban és környékükön is állandó jelleggel szemétdomb áll. Pihenőjüket tartó kamionosok és egynéhány személyautós is a tízórai elfogyasztását követően a csomagolópapírt egyszerűen eldobja. 
Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség főfel­ügyelője kifejtette, visszatérő problémával állnak szemben. Közeledik a Föld napja, illetve hamarosan a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium által útjára indított Tisztítsuk meg Romániát! elnevezésű program is folytatódik. Ilyenkor ismét nagy tömegeket bevonva összegyűjtik a természetben szétdobált szemetet. 
– Hamarosan – március végétől – mi is elindulunk a településekre, ahol évente esedékes ellenőrzéseket végzünk. Amennyiben szemetet találunk, a büntetés az önkormányzatokat sújtja. Januárban megemelték a jogi és magánszemélyekre az illegális szemetelésért kiszabható pénzbírságot. Kisebb szemétlerakó helyek esetében 30 ezer lejről 45 ezer lejre emelték a pénzbüntetést – számolt be a főfelügyelő.
Hozzátette: amennyiben nagyobb szemétlerakó helyekről van szó, az ügy bűncselekménynek minősül.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!