Hirdetés

Tizedik éve zarándokolnak lóháton

Csíksomlyói Szűzanya, áldd meg Farkaslaka község népét! – ez az üzenet állt azon az imaszalagon, amelyet csütörtök délelőtt vettek magukhoz Farkaslaka község lovasai, majd megkezdték útjukat Csíksomlyó fele. A négynapos zarándoklatot idén tizedik alkalommal szervezték meg, az utóbbi években csatlakozva a székelyföldi lovasközösség összefogása révén megvalósuló zarándoklathoz.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Tizedik éve zarándokolnak lóháton
Elindultak. Lovagolva zarándokolnak a csíksomlyói búcsúra Fotó: Hadnagy Éva

A Farkaslaka község lovasait tömörítő LóFő Lovasudvar csapata idén tizedik alkalommal szervezte meg a pünkösdi lovas zarándoklatot Csíksomlyóra. Ezúttal közel ötven résztvevővel vágtak neki a négynapos útnak, két helyszínről indulva. A csapat kisebbik fele, tizenkét lovas és két szekér Kecsetből, a többiek pedig a Kalonda tetőn lévő LóFő Lovasudvar tanyájáról indultak. Útjukat papi áldás kísérte, Kecsetben ugyanis a református lelkipásztor, Farkaslakán pedig Oláh Dénes plébános kérte Isten áldását az útjukra.

Hadnagy Éva
– A Boldogságos Szűz Mária és védőszentjeinek közbenjárására érjetek célba, és ne feledjétek azt, hogy

minden zarándoklat kettős utat jár be. Egyet kilométerben mérnek, a másikat pedig lélekben.

Kívánom, hogy mindkét utat járjátok be, és a mindenható Isten áldása szálljon rátok – fogalmazott imájában a lelkész.

Hadnagy Éva

A lovas zarándokok a Mária-úton haladva teszik meg a Csíksomlyóig vezető utat. Oroszhegyen egyesült a csapat két fele, majd az ottani lovasokkal kiegészülve folytatták útjukat. Demény Elemér, a LóFő Lovasudvar tulajdonosa elmondta, a pünkösdi zarándoklat során a lovasoknak lehetőségük van elsősorban magukhoz közel kerülni, elcsendesedni és imádkozni, de a lovakkal való kapcsolatuk is sokkal mélyebbé válhat. 

Hadnagy Éva

– A négy napig tartó zarándoklat erőt próbáló feladat, ezért kimondottan csak tapasztalt lovasoknak ajánlott. Ennek ellenére a csapatunk nagy része visszatérő,

sokan évek óta vállalják a lovas zarándoklatot – ismertette.

A Lófő lovascsapat tagjaihoz idén magyarországi és felvidéki vendéglovasok is csatlakoztak, hogy együtt tegyék meg az utat. A farkaslaki csapat péntek délután csatlakozik a csíksomlyói nyeregben a többi székelyföldi lovas zarándokhoz.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!