Hirdetés

Tízből három román állampolgár értene egyet a hipermarketek és a szupermarketek hétvégi zárvatartásával

Tízből alig három román állampolgár értene egyet a hipermarketek és a szupermarketek hétvégi zárvatartásával – derül ki a Reveal Marketing Research felméréséből.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Tízből három román állampolgár értene egyet a hipermarketek és a szupermarketek hétvégi zárvatartásával
Képünk illusztráció Fotó: Stock

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 90 százaléka azt mondta, hogy általában szupermarketekben és hipermarketekben vásárol. Emellett sokan részesítik előnyben a piacokat (51 százalék) és a közeli/lakónegyedbeli boltokat (42 százalék) is. A felmérés készítői szerint az 55 év feletti korosztály kedveli a leginkább a piacokat (66 százalék), illetve a férfiak szívesebben vásárolnak a piacon, mint a nők (56, illetve 47 százalék) – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 

Ugyanakkor a lakosság alig 14 százaléka végzi online a bevásárlást, ez jobbára a 8 ezer lejnél magasabb jövedelemmel rendelkezőkre jellemző.


Hirdetés

A rendszerint szupermarketekben vagy hipermarketekben vásárlók közül 36 százalék bevallása szerint akkor vásárol, amikor szüksége van bizonyos termékekre, naptól függetlenül, 33 inkább hétköznap, 31 százalék pedig inkább hétvégén végzi a bevásárlást.

A megkérdezettek 85 százaléka válaszolta azt, hogy hallott a szupermarketek hétvégi zárvatartására vagy rövidített nyitvatartására vonatkozó javaslatról. A férfiak nagyobb arányban jártasak a témában, mint a nők (89, illetve 82 százalék); a 18 és 24 év közötti fiatalok 26 százalékának nem volt tudomása a javaslatról.

A felmérés eredményei szerint a lakosság 41 százaléka ellenzi a szupermarketek hétvégi zárvatartását vagy rövidített nyitvatartását. A férfiak nagyobb arányban nem értenek egyet ezzel, mint a nők (45, illetve 36 százalék). A lakosság 33 százaléka értene egyet a javaslattal, ez legfőképpen a 35 és 44 év közötti korosztályra jellemző (39 százalék). A megkérdezettek 26 százaléka bizonytalan ebben a kérdésben, a legtöbben közülük a 18–24 év közötti korosztály képviselői.

A felmérés március 22. és 27. között készült 1003 internetfelhasználó nagykorú személy megkérdezésével. A hibahatár 3,1 százalék. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!