Hirdetés

Terv 2027-re: Hargita megyének ítéljék oda az Európa Gasztronómiai Régiója címet

Szeptember 27-e a turizmus világnapja. Ebből az alkalomból Ízek, séfek, újdonságok címmel szervezett konferenciát a Visit Hargita Székelyudvarhelyen, partnerségben a Septimia Resorttal. Különböző előadások, videópályázat eredményhirdetése és az Ifjú séfek vetélkedő második kiadásának elindítása is színesítette a programot.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Terv 2027-re: Hargita megyének ítéljék oda az Európa Gasztronómiai Régiója címet
Kibeszélték, követendő jó példák Fotó: Hodgyai István

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, majd Ölvedi Zsolt, Székelyudvarhely alpolgármestere és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is szólt a résztvevőkhöz. Az alelnök elmondta, több szempontból is fontos ez a rendezvény. Kiemelte, a megyei önkormányzat három fő szempontból tud jelentős segítséget nyújtani a turizmus fejlesztésében. Első és legfontosabb az infrastrukturális fejlesztések és beruházások, a második szempont a népszerűsítés, ha már vannak minőségi szolgáltatások. Mint mondta, erre a legjobb példa

a Visit Harghita, amely akárcsak egy nagy bevásárlóközpont – átvitt értelemben – tartalmaz mindent, ami Hargita megyében a turizmushoz tartozik. Főleg belföldön népszerűsítik, hogy Hargita megye is pozicionálva legyen a belföldi turizmus térképén.

– A legtöbb turista Bukarestből érkezik ma Hargita megyébe, és van további három-négy megye, amely adja a Hargita megyei turistaforgalom közel felét. A családbarát, minőségi szolgáltatások, az egészségturizmus, a természetközeliség után a Covid óta még inkább nőtt az igény, éppen ezért ezeket a helyeket érdemes népszerűsíteni – fogalmazott Bíró Barna Botond.

Harmadik pontként, hogy mit tehet a megyei önkormányzat a turizmus segítéséért, azt emelte ki, hogy összefogja az ágazatban működő szereplőket, szolgáltatókat, egyetemi tanárokat, gazdasági szervezeteket, és megpróbál egyfajta koncepciót erősíteni.

– Jó dolog, hogy mi, amióta a turizmussal foglalkozunk, azóta látjuk, hogy megváltozott a turizmushoz viszonyuló szemléletmód. A mai nap arról szól, hogy a népszerűsítésről és a koncepciókról tudjunk beszélni – tette hozzá.

Hodgyai István

Elmondta ugyanakkor azt is:

legnagyobb tervük a gasztronómia területén, hogy 2027-ben Hargita megyének megnyerjék az Európa Gasztronómiai Régiója címet. Már elkezdték a munkát, és bíznak a vállalkozókban, hogy partnereik lesznek a munkában.

– Ha elnyerjük ezt a címet, akkor nemzetközi porondon is sokkal hatékonyabban tudjuk népszerűsíteni Hargita megyét, annak ellenére, hogy Románia sajnos nem teszi a dolgát a turisztikai népszerűsítés terén – ismertette Bíró Barna Botond.

Sikeres programok, követendő jó példák

A folytatásban Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója számolt be tevékenységükről. Mint mondta, Európa-szerte hatvan partneri szervezetet számláló hálózattal dolgoznak, és különböző EU-s pályázatokon vesznek részt. Jelenleg tizenkét projektjük fut párhuzamosan. Ezúttal a 2021-ben benyújtott és megnyert Kulináris és közelségi turizmus vidéken című projekt részleteit ismertette. Az előadások sorát Pál Zoltán folytatta, aki a Magenta 7 program Channel Manager bemutatásával szolgált jó példákkal a jelenlévőknek a turisztikai termékek összekapcsolásával helyi szinten.

Elrajtolt az Ifjú séfek vetélkedőjének második kiadása

Verzár Lóránt, a Septimia Resort igazgatója bejelentette, hogy idén is útjára indítják az Ifjú Séfek főzőversenyét, amelyet igencsak nagy népszerűség övezett.

A középiskolásoknak szóló rendezvényt ezúttal kiterjesztik országos méretűvé, így Románia összes megyéjéből várják a diákok jelentkezését.

Mint mondta, a főzőversenynek több célja van, elsősorban gasztronómiai szempontból fontos, fejleszti a fiatalokat, akik neves, elismert szakácsoktól tanulhatnak, együtt dolgozhatnak velük, másrészt pedig segíti a román nyelv elsajátítását is, illetve azzal, hogy ide érkeznek az ország számos vidékéről, népszerűsítjük Hargita megye turisztikai kínálatát. A vetélkedő szervezésében partnerséget vállalt ezúttal is a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, a Visit Harghita, illetve Székelyudvarhely város önkormányzata. Az eseményen jelen volt Demeter Levente főtanfelügyelő, valamint Manuela Stîngă román szakos tanfelügyelő, aki az elmúlt évben is jelentősen kivette részét a vetélkedő népszerűsítéséből. A jelentkezőknek első körben egy videót, receptet és leírást kell beküldeniük, amelyek közül a szakmai zsűri tíz román és tíz magyar ajkú diákot választ ki, akik jövő év februárjában személyesen is bemutathatják a tudásukat. 

Hodgyai István

Eredményt hirdettek

A turizmus világnapja alkalmából szervezett konferencia zárómozzanata az Egészségturizmus Éve keretében zajlott videópályázat eredményhirdetése volt. Bíró Barna Botond elmondta, úgy döntöttek,

nem szerződik ki a megyét népszerűsítő imázsvideók készítését, hiszen ilyen esetben az is megtörténhet, hogy olyan cég nyeri el, amely nem is ismeri Hargita megyét, éppen ezért pályázatot hirdettek Hargita megyei filmeseknek, hogy készítsék el a szerintük fontos elemekből álló népszerűsítő anyagot.

– Három pályamunka érkezett be a felhívásunkra, mindhárom nagyszerű alkotás, amelyek a segítségünkre lesznek a jövőben, hiszen más-más perspektívából emelik ki a megyei turisztikai kínálat húzópontjait – vélekedett az alelnök.

Mindhárom pályamű készítőjét díjazták, a legjobbnak azonban a Madvertising csapata által készített filmet választották.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!