Hirdetés

Temetik a telet

Jégkarnevállal, farsangtemetéssel, táncházzal búcsúztatják a telet Gyergyószentmiklóson. A hétfőtől számított egy hetes időszakban változatos farsangi programokkal készül a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, ugyanakkor több civil szervezet együttműködik velük. A kulturális intézmény ugyanakkor egy mindenki által hozzáférhető városi eseménynaptár révén szeretné népszerűsíteni a közérdekű közösségi programokat.

Boncina-Székely Szidónia
Temetik a telet
Idén is farsangi programok kavalkádjára kell számítani Gyergyószentmiklóson Fotó: Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Fotókiállítással kezdődött a gyergyószentmiklósi farsangi programsorozat: a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ farsangra hangoló szabadtéri kiállítása a 28. Hargita megyei farsangbúcsúztató esemény pillanatképeit mutatja a járókelőknek a város főterén, február 20-ig.  A csütörtök délután a gyermekeké lesz: a Pro Art galériába várják őket maszkabállal és jelmezes gyermektáncházzal, fánkkal, teával és a Barátos zenekar muzsikájával. 

Boncina-Székely Szidónia
A  farsangi programkínálatot ismertették a hétfői sajtótájékoztatón


Vasárnap a hagyományos farsangtemetés ceremóniája zajlik a népművészeti alkotóház udvarán, ahová az ünnepi szentmisét követően, felvonulással érkeznek a résztvevők, érdeklődők. 
– Idén 33-ik alkalommal szervezzük Gyergyószentmiklóson a farsangi felvonulást és téltemetést, ezúttal is didaktikai céllal: minden évben a város egyik iskolájának diákjai tanulják meg a dramaturgiai játékot a jellegzetes kurjantásokkal, Cibere vajda és Konc király konfliktusával – mondta el sajtótájékoztatón Kisnél Portik Irén néprajzkutató, a Gránátalma Egyesület vezetője. Hozzátette:

idén a Salamon Ernő gimnázium diákjai mutatják be a farsangtemetési ceremóniát,

Sólyom Gabriella pedagógus, néprajzkutató vezetésével. A felvonulás a hagyomány szerint a Szent Miklós templom elől indul az ünnepi szentmisét követően, várhatóan fél 12-kor.

 Ugyanezen a napon a Városi Sport Klub szervezésében vehetnek részt a gyermekek a jégkarneválon, a műjégpályán, este hat órától. 
A városban tervezett idei események, rendezvények kapcsán Fórika Sebestyén, a művelődési központ vezetője elmondta: eseménynaptár készítésére, bővítésére hívják mindazokat, akik szeretnének rendezvényt szervezni ebben az időszakban.
– A Google-platformon készült eseménynaptárunkat, amelyet eddig belső használatra készítettünk, kiterjesztjük városszintre, hiszen azt szeretnénk, hogyha belekerülne minden gyergyói közérdekű közösségi program. Akik saját rendezvény szervezését fontolgatják hozzáférést kérhetnek a felülethez, de természetesen kiküldjük minden általunk ismert intézménynek, egyesületnek, hiszen az a célunk, hogy elkerüljük az átfedéseket – mondta el Fórika Sebestyén. Hozzátette: a hiperhivatkozásra kattintva mindenki számára nyilvánossá válik a város rendezvényeit magába foglaló eseménynaptár. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!