Tanügyi szakszervezetek: a sztrájkolók 86,93 százaléka folytatja tiltakozását

Országszerte 134 007 szakszervezeti tag, azaz az általános sztrájkba kezdők 86,93 százaléka folytatta kedden is a tiltakozást – tájékoztattak kedd esti közleményükben az oktatási szakszervezetek.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Tanügyi szakszervezetek: a sztrájkolók 86,93 százaléka folytatja tiltakozását
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség közös közleményben leszögezte, hogy központosított adataik szerint június 6-án 134 007 szakszervezeti tag sztrájkolt, azaz a sztrájkba lépők 86,93 százaléka. Hangsúlyozzák, hogy az Oktatási Minisztérium által kedden közölt adatok a sztrájkolók arányát illetően a tanügyi alkalmazottak teljes létszámára vonatkoztak.

A tanügyi szakszervezetek az oktatási rendszer érdekében a tárgyalások sürgős újraindítását kérik a kormánytól.

Ligia Deca tanügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a román kormány intézkedései és a június elsejei, béremelést szavatoló kormányrendelet elfogadása nyomán mintegy 15 000 tanügyi alkalmazott abbahagyta a sztrájkot. Közülük több mint tízezren tanárok. A tárcavezető szerint több mint ezer iskola van, ahol senki sem sztrájkol.

Ezt követően az Oktatási Minisztérium közleményben tájékoztatott, hogy a tanfelügyelőségek által közölt, a sztrájkolók számára vonatkozó adatokat központosították, és az arányt a tanszemélyzet és nem a szakszervezeti tagok számának figyelembevételével számolták ki. A tanügyi általános sztrájk május 22-étől tart – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!