Hirdetés

Tantermi előadásokkal készül a Csíki Játékszín

A jelenleginél intenzívebb kapcsolatot szeretne kialakítani a Csíki Játékszín a fiatal közönségével, ezért három új tantermi előadással készülnek, Kai Hensel Klamm háborúja, Szivák-Tóth Viktor Stockholm, valamint Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művét viszik el az iskolákba – hangzott el a Csíki Játékszín pénteki sajtótájékoztatóján.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tantermi előadásokkal készül a Csíki Játékszín
Színészek körében. A középiskolásokat győznék meg arról, hogy érdemes színházba járni Fotó: László F. Csaba

A Csíki Játékszín új irányvonallal bővíti programkínálatát, hangzott el a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A Lurkó program keretében még többet szeretnének fiatalokkal kommunikálni, ezért tavasszal három tantermi előadással készülnek, amelyeknek a 14–18 éves korosztály, a gimnazisták a célcsoportja. Az előadásokat iskolákban, osztálytermekben fogják játszani, és mind olyan témákat dolgoznak fel, amelyekről érdemes és szükséges beszélgetni a fiatalokkal.

László F. Csaba
– Fontos számunkra a fiatal közönség, próbálunk minél erősebb kapcsolatot teremteni velük. Ezzel a vállalkozással azt szeretnénk, hogy ez a kapcsolat mélyüljön és gyarapodjon. Reméljük, hogy egyfajta hagyománya fog kialakulni ennek Csíkszeredában – fejtette ki Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója.

A sajtótájékoztatón kiemelték:

a három előadást egyfajta színházi kísérletnek lehet felfogni, amellyel növelni szeretnék a középiskolás közönség színház és művészetek iránti érdeklődését.

Küldetésüknek érzik, hogy a színház kifejezőeszközeit használva kommunikáljanak a közönség valamennyi rétegével, így a legnehezebben elérhető tinédzserekkel is. Reményeik szerint a tantermi előadásokkal elkezdhetik formálni, alakítani a jövő közönségét.

Az idén tavasszal elkészülő három tantermi előadás sokban különbözik egymástól. A diákok a kortárs irodalommal Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámája által találkozhatnak, amelyet Barabás Árpád rendez és Vass Csaba ad elő. A darabot március 27-én, a nemzetközi színházi világnap alkalmából mutatják be a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

László F. Csaba
Egy kortárs magyar szerző, Szivák-Tóth Viktor Stockholm című darabját Orbók Áron rendezi, a szereposztásban Bartalis Gabriella, Bilibók Attila és Nagy Gellért lesz látható. A Stockholm bemutatóját március 29-én tartják a Nagy István Művészeti Szakközépiskolában, majd 30-án a Kájoni János Szakközépiskolában, és 31-én a Kós Károly Szakközépiskolában is eljátsszák a darabot.

A klasszikus magyar dráma is helyet kap a repertoárban,

ugyanis a színháznak az is célja, hogy azokat a klasszikus darabokat is megmutassák és modern nyelven újraértelmezzék, amelyekkel a diákok iskolai tanulmányaik során találkoznak. Így Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde művének egyfajta átiratát, adaptációját is színre viszik, Cs&T címmel. A darab Kányádi Szilárd rendezésében lesz látható, Borsos Tamás, Puskás László és Vass Csaba főszereplésével. Ennek bemutatója április második felében, húsvét után lesz.

– Egy olyan generációt kell megszólítanunk, amely nem biztos, hogy magától bejön a színház épületébe. Terelgetnünk kell, és valami olyat kínálni, ami bevonzza őket, a színház számára izgalmas feladat a fiatalokat megszólítani. A színház egyik fő feladata az, hogy a jelen történéseire reagáljon – vélekedett Barabás Árpád, a Klamm háborúja című darab rendezője.
Mint a péntek délelőtti sajtótájékoztatón elmondták: a közeljövőben ezeket az előadásokat a felnőtt közönség számára is műsorra tűzik, a tervek szerint szintén gimnáziumok osztálytermében.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!