Hirdetés

Tansarok nyílt a csíkszeredai központi parkban

Gyermekzsivajtól volt hangos hétfő délelőtt a csíkszeredai központi park, ugyanis ott zajlott a Project Bag Egyesület InnoWood című programjának kalandjátéka, mely a Fáink titokzatos élete nevet viselte. Az ismeretterjesztő vetélkedő egyben egy szabadtéri tansarok és mezítlábas ösvény megnyitója is volt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tansarok nyílt a csíkszeredai központi parkban
Tájékoztatás és tudatosságnövelés a környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban Fotó: László F. Csaba

Végső állomásához érkezett a Project Bag Egyesület InnoWood című programja, ennek apropóján hétfő délelőtt szervezték meg a Fáink titokzatos élete nevű kalandjátékot a csíkszeredai Központi Parkban. A szabadtéri interaktív vetélkedőn 3-4. osztályos diákok voltak jelen, akik a frissen elkészített tansarkat és a mezítlábas ösvényt is használatba vették.

László F. Csaba

A nevelő célzattal elkészített Holtfa Tansarkot, mely a központi parkban található, a Project Bag Egyesület álmodta meg, ahol információs és interaktív oktatási táblákon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a fák értékét, életciklusuknak szakaszait, hogy a gyermekek a korhadó fák jelentőségét is megérthessék. Az információs táblákról leolvasható, hogy a holtfák fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, hiszen élőhelyet biztosítanak számos más élőlény számára, illetve táplálékot jelentenek gombák, egyéb növények és gerinctelen állatok számára, lebomlásuk után pedig tápanyagokkal látják el a talajt is.

László F. Csaba

A mezítlábas ösvény lényege, hogy különböző felületű anyagokból áll, amelyek cipő és zokni nélkül gyalogolva stimulálják a talp reflexpontjait, emellett hasznos, mert megakadályozza vagy javítja a lúdtalpat, jótékonyan hat a vérkeringésre, az immun- és idegrendszerre, erősíti az izmokat, segít a helyes testtartás kialakításában. A csíkszeredai mezítlábas ösvényen is különböző textúrájú felületeken, faforgácson, nagyobb köveken, apró kavicsokon, tobozon, mohán sétálhatunk.

Fazakas Emese,

a Project Bag Egyesület elnöke elmondta: az InnoWood projekt célja a helyi közösség oktatása, tájékoztatása és tudatosítása a holtfa jelentőségéről az ökoszisztémákban és a városi zöldterületeken.

Ennek keretében az egyesület Fáink titkos élete címmel indított rajzversenyt tavaly novemberben 6–14 éves gyermekek számára, majd a beérkezett munkákat decemberben kivetítették a Mikó-vár bástyáira. Januárban pedig egy Mire tanítanak a fák? című tudományos konferenciát szerveztek a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karával és különböző területeken dolgozó szakemberekkel közösen, melynek lényege az volt, hogy szakmai hátteret és lehetőséget adjon arra, hogy értékként tekintsünk öreg, korhadt fáinkra. Ennek a programnak a harmadik lépése volt az oktatási és rekreációs sarok, valamint a mezítlábas ösvény kialakítása is.

László F. Csaba

A hétfő délelőtti kalandjáték során a kisiskolások megismerkedtek a tansarok információs tábláival, interaktív játékaival. Tíz állomáson mentek végig, volt, ahol rajzolniuk kellett, máshol madarakat azonosítaniuk hangjuk alapján, vagy faleveleket tapintás után, a mezítlábas ösvényen pedig bekötött szemmel versenyeztek pontokért és izgalmas nyereményekért.

A projekt innovatív eleme az egyesület azon elképzelése, hogy a tudományos és szakmai világból származó know-how módszert a közösségek és különösen a fiatalabb generációk számára interaktív és nem formális oktatási elemeken keresztül mindenki számára hozzáférhető módon népszerűsítsék és közvetítsék egy városi zöldterületen.

László F. Csaba

A csíkszeredai központi parkban kialakított tansarok és a mezítlábas park tehát nyitva áll, folyamatosan várja a látogatókat, a Project Bag Egyesület elnöke úgy tájékoztatott: gyermeknapkor ismét programokat, vetélkedőket szerveznek majd az érdeklődő kisiskolások számára, és ha a későbbiekben lesz igény rá, további ismeretterjesztő kalandjátékok is várhatók.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!