Hirdetés

Szülőket toboroznak egy Waldorf óvodai csoport megalakításához Gyergyószéken

A Waldorf-módszer megismertetése céljával szervez rendszeresen eseményeket szülőknek, érdeklődőknek az a kezdeményező csoport, amely ezt a pedagógiai módszert szeretné meghonosítani a Gyergyói-medencében. A találkozók célja összegyűjteni egy induló óvodai csoportot, amely az emberközpontú pedagógiai elveket valló módszer szerint nevelkedne.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szülőket toboroznak egy Waldorf óvodai csoport megalakításához Gyergyószéken
Csapatmunka szükséges a módszer meghonosításához Fotó: Gáll Eszter

A Gyergyói-medencében tavaly indult újra egy, a Waldorf-pedagógiát meghonosítani kívánó kezdeményezés: Puskásné Horváth Zsófia, Mogyorós Eszter és Gáll Eszter célul tűzték ki, hogy minden szükséges lépést megtéve leteszik a módszer alapjait, megismertetve azt az emberekkel.

– Mivel a Waldorf iskola-óvoda különálló intézményként nem tud működni Romániában, találnunk kell olyan oktatási intézményt, amely alternatív osztályként helyet ad neki. Többszöri próbálkozás után jelenleg a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola igazgatójával folytatunk beszélgetéseket, és úgy tűnik, nyitottak a kezdeményezésre – mondta el érdeklődésünkre Gáll Eszter. A módszer meghonosításában nagy szerepet vállaló édesanya és pedagógus elmondta,

még nagyon az elején vannak az elképzelésnek, és jelenlegi legfontosabb céljuk a megfelelő gyermeklétszám elérése az oktatás elindításához.

A mindenkori Waldorf-oktatás lényeges eleme, hogy a szülői közösségeknek igényük legyen rá, legyen a kezdeményezés mögött egy erős, összetartó csapat, amely a kezdeményezők mögött van a megvalósítás folyamatában is, nem csak akkor, amikor már be kell íratni a gyermekeket – hangsúlyozta Gáll Eszter, hozzátéve, hogy az utóbbi időszakban megcsappant az érdeklődés, de reméli, hogy sikerül továbblendíteni a holtponton a Waldorf-pedagógiát megvalósító törekvéseket.

Az ügy érdekében az elmúlt fél évben több előadást, interaktív foglalkozást szerveztek a kezdeményezők, amelyek közösségépítő erővel bírtak, ugyanakkor választ adtak olyan kérdésekre is, miért jó megoldás ez a módszer, és hogyan boldogulnak majd a gyermekek a hagyományos oktatási rendszerben.

A budapesti Antropozófiai Pedagógiai Műhely vezetőitől hiteles válasz érkezett ezekre a kérdésekre: megtudtuk, hogy megvannak azok az életszakaszok, amikor a kétféle oktatás összefésülhető, például második, negyedik és nyolcadik osztály végén. Hiszen a Waldorfban is ugyanazokat a dolgokat tanulják, csak más módszerekkel, más ütemben, de negyedikes korukra az itt tanuló gyermekek tudásszintje megegyezik a hagyományos oktatásban részt vevő gyermekekével – mondta el Gáll Eszter. Hozzátette,

képzett, tapasztalt pedagógus is lesz, ha sikerül elindítani, várhatóan a 2024–2025-ös tanévben, a Waldorf-óvodát.

A kezdeményezők soron következő eseménye március 7-én lesz Gyergyóalfaluban: a szülőknek szóló rendezvényen Nagy Éva Szidónia waldorfos rajztanárnő vezetésével élményfestésen vehetnek részt, de a továbbiakban babás foglalkozások elindítását is tervezik.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!