Hirdetés

Szoros határidő kiemelt területen

Hargita Megye Tanácsa idén is támogatja a civil szervezeteket, összesen 950 ezer lej értékben, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül. Tegnap sajtótájékoztatón ismertették a megyében működő szociális szolgáltatóként akkreditált egyesületek, alapítványok és egyházak számára kiírt öt pályázati programot.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Szoros határidő kiemelt területen
A falugondnoksági programmal az elszigetelt településeken élő rászorulókat támogatják Fotó: DGASPC

Öt pályázati programot hirdetett meg a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság (DGASPC) a megyében működő szociális szolgáltatóként akkreditált egyesületek, alapítványok és egyházak számára. A falugondnoksági program az elszigetelt települések lakóit célozza, és az eddigi években is bevált, az idősgondozási program az idősek szabadidős tevékenységét támogatja, az otthoni beteggondozási program az egyedi megyei hálózat fenntartásában segít. A gyermekvédelmi program célja, hogy minél több gyermeket családban tudjanak segíteni, és így megelőzzék a gyerekek hálózatba kerülését. Végül a megyében fogyatékkal élő személyek számára biztosítanak programokat, és javítanak az életminőségen, tájékoztatott Elekes Zoltán, a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság vezetője.

A pályázható összegek 

Mint azt Elekes Zoltán vezérigazgató elmondta, Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül idén is támogatja a szociális szférában tevékenykedő civil szervezeteket. Erre a célra a megyei önkormányzat összesen 950 ezer lejt különített el. A 2023-as évre vonatkozó pályázatokat február végén hirdette meg a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság Románia Hivatalos Közlönyében, a helyi napilapokban, illetve a vezérigazgatóság honlapján magyar és román nyelven. A benyújtás határideje március vége.
– Ezeken a programokon keresztül a megyei tanács és a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság hozzá kíván járulni a megyei szociális tevékenységek diverzifikálásához. Ugyanakkor ezáltal elismerjük azokat az értékeket is, amelyeket a civil szervezetek hoztak a Hargita megyei szociálissegély-rendszerbe – mondta a DGASPC főigazgatója. Elekes Zoltán beszámolója szerint 2023-ban Hargita Megye Tanácsa ötvenezer lejes keretet biztosít falugondnoksági támogatási programra, a fogyatékkal élő személyek támogatására ötvenezer lejt, az otthongondozási programra 515 ezer lejt, az időseket támogató programra 85 ezer lejt, a gyermek- és ifjúsági programra pedig 250 ezer lejes keretet különített el a megyei önkormányzat.

DGASPC
Idősek kirándulását is támogatják

A pályázati területek

Az intézményvezető részletezte: a falugondnoksági támogatási program keretében a civil szervezetek a megye elszigetelt településein élő rászoruló személyek támogatására kérhetnek finanszírozást. A programban a megyei tanács támogatja a falugondnok által használt autó üzemanyag- és javítási költségeit, a mobiltelefon költségeit, a falugondnoki feladatkör ellátásához szükséges továbbképzések finanszírozását, valamint a pályázati önrészek biztosítását.
A fogyatékkal élő személyek támogatási programja keretében széles a finanszírozható tevékenységek skálája. A civil szervezetek pályázhatnak az akadályozottsággal élő személyek szállításának finanszírozására (az iskolába vagy munkahelyre naponta történő szállításra, valamint a rehabilitációs programokra való szállításra), a fogyatékkal élő személyek táboroztatására, különböző programok, kiállítások szervezésére, a kiállításokhoz szükséges anyagok beszerzésére, a fogyatékos személyek különböző versenyeken való részvételének támogatására, az önrész biztosítására a más intézményekhez benyújtott pályázatokhoz, a fogyatékos személyeket képviselő Hargita megyei egyesületek programjaira és a támogatott foglalkoztatással kapcsolatos tevékenységekre.
Az otthongondozási program keretében Hargita Megye Tanácsa finanszírozza az alapszolgáltatásokat (tisztálkodás, öltöztetés, táplálkozás, belső helyváltoztatás biztosítása stb.), a kiegészítő szolgáltatásokat (ételkészítés, bevásárlás, háztartási tevékenységek, külső helyváltoztatás biztosítása stb.), a környezet korszerűsítését (kisebb javítások, átalakítások), egészségügyi szolgáltatásokat (diagnózis, kezelés, gondozás), a rehabilitációs szolgáltatásokat (kinetoterápia, fizikoterápia, pszichopedagógia stb.), illetve tanácsadást krízishelyzetben levő családoknak. Az időseket támogató program keretében a megyei önkormányzat kirándulások és idősnapi rendezvények szervezését, tartós élelmiszereket és tisztálkodószereket tartalmazó csomagok összeállítását támogatja a rászoruló idős személyek számára. Ugyanakkor finanszírozza az időseknek és a nyugdíjasoknak szervezett tevékenységeket, biztosítja az önrészt a más intézményekhez benyújtott pályázatokhoz, valamint rehabilitációs szolgáltatásokat időseknek és kis jövedelmű nyugdíjasoknak.
Sokrétű támogatásban részesíti a megyei tanács a veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek és fiatalok jogainak védelme és érvényesítése területén tevékenykedő civil szervezeteket is. Ezek a közhasznú szervezetek pályázhatnak a nappali szolgáltatások/központok és közösségi szintű tanácsadó szolgáltatások működésének és fejlesztésének finanszírozására, illetve a gyermekek elhagyásának megelőzését, valamint az iskolaelhagyás megakadályozását célzó tevékenységek támogatására. Ugyanakkor pályázhatnak a nappali központok szolgáltatásaiban részesülő vagy a gyermekvédelmi rendszerben élő fogyatékos gyermekek rehabilitációjának finanszírozására, a szabadidős és szocializációs tevékenységeket célzó programok szervezésének, valamint az önálló életre való felkészítést célzó tevékenységek szervezésének a finanszírozására. A szervezetek pályázhatnak még a fogyatékkal vagy súlyos betegséggel küzdő gyermekeket nevelő családok megsegítését célzó tevékenységek finanszírozására, valamint a drogpreven­ciós programok szervezésének anyagi támogatására is.

További tevékenységek és a pályázók köre

A sajtótájékoztató második részében rövid beszámoló hangzott el a tavalyi támogatásokról. Elekes Zoltán vezérigazgató kifejtette: 2022-ben a civil szervezetek programjait összesen 923 671,23 lejjel támogatták.
– A veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek és fiatalok jogainak védelme és érvényesítése területén tevékenykedő civil szervezetek (Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Mallersdorfi Ferences Nővérek, Csíki Titánok SK Egyesület) és a Gyulafehérvári Caritas (négy pályázat) összesen hét pályázatot nyújtottak be, és az elszámolás nyomán összesen 
248 088,89 lej értékben kaptak támogatást – mondta a vezérigazgató. Hozzátette: az egészségügyi és szociális otthongondozási program keretében a Gyulafehérvári Caritas pályázatára odaítélt összeg elérte az 540 ezer lejt, ami háromezer személy otthoni gondozását biztosította.
A Falugondnokság elszigetelt településeken című programban a négy pályázó (a Gyulafehérvári Caritas, a gagyi unitárius templom, a Romániai Falugondnokságok Szövetsége és a Viharsarok Egyesület) összesen 43 266,70 lej értékben nyert támogatást. A program keretében tizenegy elszigetelt faluban láttak el falugondnoki szolgálatot, ismertette Elekes.
– A fogyatékkal élő személyek támogatási programja keretében három civil szervezet (a Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Hargita Megyei Fiókja – két pályázat –, a Csíkszeredai Idős és Fogyatékos Személyeket Támogató Egyesület, Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – négy pályázat –, valamint a Lókodi Ifjúsági Alapítvány összesen hét pályázatot nyújtott be, melyekre 
32 779,21 lej értékű támogatást számoltunk el – mondta Elekes Zoltán. Hozzátette: a nyugdíjasokat és időseket támogató program keretében hét civil szervezet, a Csíki Titánok SK Egyesület, a Vaslábi Mezőgazdászok Egyesülete, a Csíkszenttamásért Egyesület, a Csíkajnádi Szent István Szervezet, a Senectus Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és a Szent Gellért Alapítvány hét pályázatot nyújtott be, a támogatás értéke összesen 59 536,43 lej volt.
Újságírói kérdésre az igaz­gató kifejtette: a keretre fordított költségvetést elfogadták.
– A szociális hálózatban működő programok esetében sosem beszélhetünk elegendő pénzről, de igyekeztünk úgy meghatározni, hogy az idei évet lefödjük – jegyezte meg az igazgatóság vezetője.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!