Hirdetés

Színdarabos bál Petőfivel

A Petőfi-emlékévhez is jól illeszkedik az Ud­varhely Nép­tánc­műhely új előadása. Rendhagyó alkotói csapat hozott össze egy rendhagyó, a pikantériát, de emelkedettséget sem mellőző darabot. A műfajában színdarabos bálként meghatározott produkciót csütörtökön mutatják be.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Színdarabos bál Petőfivel
Az alkotók és a Petőfi-potomság Fotó: Hodgyai István

Idén 25 éves az Udvarhely Néptáncműhely, és egyértelmű volt, hogy az ünnepi évben László Csabát, a székelyudvarhelyi hivatásos néptáncegyüttes alapítóját, első vezetőjét kérik fel egy előadás rendezésére. Ezt mondta Orendi István jelenlegi igazgató pénteken, a Művelődési Házban tartott sajtótájékoztatón. László Csaba, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes vezetője egy helyi legendára építette fel az előadást, amely Petőfi Sándor állítólagos székelykeresztúri sírjához kötődik.

– Egy igazi életszagú történetet kap a néző a Petőfi-potomság címet viselő darabban, amelyben megelevenedik a kisváros, Szé­kely­ke­resz­túr múlt századi légköre, intrikákkal, politikával, helyi csa­tá­ro­zá­sok­kal, kultúrával, a fókuszban Bálint Dániel temetkezési vállalkozóval, aki eltemette Pe­tő­fi Sándort, a legenda szerint ugyanis a költő a segesvári csata után Szé­kely­ke­resz­tú­ron lehelte ki lelkét

– számolt be Lász­ló Csaba rendező, koreográfus.

Az alcím – Bálint Dani különös esete a költővel – tehát nem véletlen. 
A darab dramaturgiájáért, szövegéért, és a rendhagyó műsorfüzetért (amelyet majd minden néző a kezébe kap előadás előtt) Dósa Zoltán felel. Dósa, aki egyébként pszichológus, és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Óvodapedagógus- és tanítóképző székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatának a vezetője, már második alkalommal dolgozik együtt László Csabával, és inspiráló együttműködésről számolt be ezúttal is. Mint mondta, felületesen ismerte a legendát, és egyébként is nagyon szereti a kis emberek nagy történeteit. Bő másfél évvel ezelőtt kezdődött a munka, alapos kutatást is végzett, többek között beszerezte azt a szöveget, amely elsőként adott hírt Petőfi haláláról. Ez a kolozsvári Szabadság 1849. augusztus 5-i számában jelent meg, az írást be is építette a már említett műsorfüzetbe. Ez egyébként éppen olyan, mint egy korabeli újság, és nyelvezetével, tartalmával jól keretezi a színpadi történéseket.
Kicsit késve, de betoppant a pénteki sajtótájékoztatóra László Barna is, akinek az előadás „mozis” részének megalkotása volt a feladata. Mivel több idősíkon fut a történet, ezek érzékeltetésére hívták segítségül a vetítést, és így – mint a fiatal filmes szakember fogalmazott – a képi világ jól erősíti az előadást. 
A színpadra az alkotók megfogalmazása szerint egy színdarabos bál kerül, szöveggel, tánccal, zenével (Kedves zenekar), képekkel, kifejező jelenetekkel. Egy kortárs előadás készült el, amelyben van pikantéria, és amelyben a profán jól megfér a mindennapival és az ünnepélyességgel. 
És miért Petőfi-potomság a címe? Mert állítólag amikor közeledtek a kozákok, és figyelmeztették Petőfit, a költő mindössze ennyit mondott: potomság. És ez volt az utolsó tőle hallott szó.
A darab premierje csütörtökön lesz este 7 órától a Művelődési Házban, játsszák másnap, pénteken is. Székelyudvarhelyen márciusban és áprilisban is lesz előadás, továbbá mihamarabb szeretnék elvinni Szé­kely­ke­resz­túr­ra, március 27-én Csíkszeredában mutatják be, de Barót, Ma­ros­vá­sár­hely, Zetelaka is ott van már a következő időszak műsortervében. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!