Szentegyháza önkéntes tűzoltósága képviseli Hargita megyét a szebeni regionális versenyen

A múlt héten lejártak a három körzetre osztott – Csík, Székelyudvarhely és Gyergyó – önkéntes tűzoltócsapatai számára szervezett vetélkedők, ahonnan a legjobb csapatok továbbjutottak a megyei szakaszra. A három térség legjobb önkéntes tűzoltói csütörtökön Csíkszentmártonban mérték össze tudásukat. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szentegyháza önkéntes tűzoltósága képviseli Hargita megyét a szebeni regionális versenyen
A három próbát követően a végelszámolásnál az összetett eredményeket figyelembe véve első helyen a Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóság csapata végzett Fotó: László F. Csaba

A múlt héten véget ért a körzeti szakasza az önkéntes tűzoltók számára szervezett vetélkedőnek, ahol Csíkszék körzetéből Csíkszentmárton csapata, Székelyudvarhely és környékéről Szentegyháza csapata, míg Gyergyószentmiklós és környékéről Szárhegy önkéntes tűzoltói jutottak be a döntőbe. 

László F. Csaba

A csapatok három próbát kellett teljesítsenek, ahol az összetett eredmény alapján hirdettek győztest.

Egyéni akadály pálya: 1. Csíkszentmárton 2. Szentegyháza, 3. Szárhegy
Staféta: 1. Szentegyháza, 2. Szárhegy 3. Csíkszentmárton
Szerelési próba: 1. Szentegyháza 2. Szárhegy, 3. Csíkszentmárton

László F. Csaba

A három próbát követően a végelszámolásnál az összetett eredményeket figyelembe véve első helyen a Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóság csapata végzett, második lett a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóság csapata, míg a harmadik helyen a Csíkszentmártoni Önkéntes Tűzoltóság csapata végzett. Az esemény főszervezője a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU Hargita) volt. Minden évben a házigazda település önkéntesei is részt vállalnak a szervezői feladatokból. A győztes képviseli Hargita megyét a jövő hónap elején tartandó szebeni regionális versenyen. 

László F. Csaba

Balázs Pál, a Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka elégedett a versennyel és örvendett, hogy balesetmentesen zárták a napot. A szentegyházi csapat összesen negyven tagot számlál, ebből harmincöten önkéntes alapon teljesítenek szolgálatot, és öt hivatásos tűzoltó van.

– Legyen szó műszaki mentésről vagy tűzoltásról, egyaránt bevetésre készen állunk. A Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóság 130 éves múlttal rendelkezik – mondta a parancsnok. Hozzátette: csapata minden évben remekel a vetélkedőkön. A dobogós helyek valamelyikét eddig mindig sikerült megszerezniük. 

László F. Csaba

Györffy Zsolt, a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka kifejtette, 1907-ben alakultak, viszont 2008-ban újra kellett alapítsák a csapatot, ugyanis a kilencvenes években rövid időre az megszűnt.

– Az idei gyergyói szakaszon a másik két ellenfelet magunk mögé utasítva sikerült bejutnunk a csíkszentmártoni döntőbe – részletezte a parancsnok. Kiemelte: nehéz összegyűlniük, mert a csapattagok közül sokan dolgoznak, és a vetélkedők hétköznap vannak. Teljes létszámot tekintve negyvennégy önkéntes tűzoltót számlál a szárhegyiek csapata. 

László F. Csaba

Gergely Attila, a Csíkszentmártoni Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka elmondta, jelen pillanatban harminc önkéntes tűzoltó van a településen. Csíkszentmártonban a kétezres évek óta működik az önkéntes tűzoltóság.

László F. Csaba

– A bő húsz év óta folyamatosan bővültünk. A versenyeken a részvétel fontos számunkra, mert egyrészt összekovácsolja a csapatot, másrészt lehetőségünk nyílik gyakorolni az éles helyzetekre – mondta Gergely. Hozzátette: a csapat legnagyobb eredményét 2011-ben érte el, amikor országos szinten harmadik helyezést értek el.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!