Hirdetés

Személyeskedés, hangoskodásba torkolló vita a gyergyószentmiklósi tanácsülésen

Nem nyugszanak a kedélyek a gyergyószentmiklósi önkormányzatnál: a márciusi soros tanácsülésen is feszült volt a hangulat. Egy-egy témánál veszekedésig fajult most is a vita, továbbra is teljesen különbözően lát néhány ügyet a testület és a polgármester. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 4 perc
Személyeskedés, hangoskodásba torkolló vita a gyergyószentmiklósi tanácsülésen
A tanácsosi frakciók között többnyire van, a testület és a polgármester között nincs egyetértés Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Nem szavazta meg a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület azt a megegyezést, amelyet Csergő Tibor polgármester alkudott ki a korábbi távhőszolgáltatóval. Szóban megegyeztek az E-star ügyvédjével, hogy az elmaradt haszonbért az utána járó kamatokkal – 4,7 millió lejre rúg az összeg – ne egyszerre, hanem egy év alatt, négy részletben fizesse ki a város, késedelem esetén pedig további napi 0,5 százaléknyi kamatot kell felvállalni. Utóbbival volt problémájuk a tanácsosoknak.

Amint Bajkó László kiemelte, ha ez bekövetkezik, további napi 12 500 lejes kiadás terheli majd a várost, és nem lát garanciát arra, hogy valóban lesz az adott dátumokon elég pénze a városnak. Véleményéhez többen csatlakoztak, azt kérték, mutasson be pontos és reális alapokon fekvő visszafizetési tervet a polgármester. Csergő azt ígérte, prioritást élvez majd az önkormányzati kiadásokban a törlesztés, de ezzel nem elégedtek meg a tanácsosok.

Ha ez így nem jó, én visszavonom, s többet nem foglalkozom vele

– fakadt ki a polgármester. Szavazáskor egyetlen voksot sem kapott ebben a formában az alku. 

A Monturist is újra terítékre került: Bajkó László tanácsos terjesztett elő egy tervezetet, mellyel a polgármestert bízta volna meg azzal, hogy a cégtől kikérje az augusztusi és decemberi közgyűlések – ha azok meg voltak tartva – jegyzőkönyveit. Mint kiderült, próbálták kikérni az ügyvezetőtől, de az azt válaszolta írásban, nincs hatáskörük erre, mert megbízásuk csak a közgyűlések napjaira volt a tanácsosoknak. A polgármester kijelentette, nem vállalja a megbízatást, bízzák meg az alpolgármestert vagy a jegyzőt a tanácsosok, az is felmerült, maguk közül nevezzenek meg valakit.

Vállalkozók nem akadtak, személyeskedésbe, hangoskodásba torkolló vita azonban igen.

Végül a határozat megszületett, egyetlen tartózkodással, a mindenkori soros tanácsüléselnök kapja a feladatot, hogy kikérje ezeket az iratokat. 

Frissítették a Jakab Antal tér, illetve a Fürdő és a Budai Nagy Antal utca teljes körű felújítására vonatkozó műszaki és gazdasági adatokat. Közel fél kilométernyi út, 153 négyzetméternyi tér és a hozzájuk tartozó közvilágítás újulhat meg, ha sikerül anyagi fedezetet is találni, erre pedig jók a kilátások. A becslések szerint közel hétmillió lejre van szükség, amit az Anghel Saligny programból igyekeznek megszerezni. 

Előtanulmány készült a szárhegyi út és az Állomás utca közé tervezett bekötőút megépítésére, ezt is elfogadta a testület. Ez tíz hónap alatt javasolja megépíteni a mintegy 900 méteres útszakaszt, ahol előbb a föld alatti infrastruktúrát kell kiépíteni, ezután útalapot, járdát, biciklisávot és közvilágítást is.

A beruházáshoz szükséges ötmillió lejt a helyi és a megyei tanács közösen teremti elő. Kezdődhetnek a területkisajátítások a határozat elfogadása után. 

Ingatlanvásárlási szabályzatot is elfogadott a testület, amely előírja, hogy melyek a kötelező lépések egy-egy épület vagy terület felvásárlásakor, és frissítették az ifjúsági lakások kiadásának szabályzatát is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!