Hirdetés

Számos gazdátlan autó vesztegel Gyergyószentmiklós utcáin

Több gazdátlannak tűnő autó kapcsán is felhívást tett közzé a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal, a tulajdonosaikat keresik. Az elszállítás, tárolás jelentős költségekkel jár, ha erre kerül sor, mélyen zsebbe kell nyúlniuk a tulajdonosoknak.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Számos gazdátlan autó vesztegel Gyergyószentmiklós utcáin
Kevés a parkolóhely Gyergyószentmiklóson, elszállítják a gazdátlan járműveket. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Pál Hajnalka

Egy szürke Seat Alhambra áll hónapok óta a Virág negyedben a 11-es tömbház mellett. A Fazakasok utcában egy szürke Citroën Picasso, a Mező utcában pedig egy Seat Cordoba áll gazdátlanul, mindkettő rendszám nélkül. A járművek gazdáit Facebook-bejegyzésben keresi az önkormányzat, azt kéri, a helyi rendőrségnél jelentkezzenek az autók irataival együtt, ellenkező esetben ezeket elszállítják. 

Amint azt a helyi rendőrségtől megtudtuk, minden olyan személygépkocsi esetében eljárnak, amelyet nem használnak, csak a közterületet foglalja. A rendszámos járművek esetében hat hónap után felszólítást küldenek, újabb hat hónapnyi egy helyben állás után elszállíttatják a járművet. Ha az autón nincs rendszám, ha látható helyen van, az alvázszám alapján próbálják azonosítani a tulajdonosát. Ellenkező esetben a mostanihoz hasonló felhívással keresik a tulajdonost. 

Az elhagyott járműveket, ha nem gondoskodik róla a gazdája, a mellékgazdaság udvarára szállítják, büntetési jegyzőkönyv megírása után.

Ha előkerül a tulajdonos, mélyen a zsebbe kell nyúlnia, hiszen az 1000 és 2000 lej közötti büntetés mellett 300 lejes elszállítási díjat kell fizetnie, a jármű tárolásáért pedig az első napra 100, a továbbiakra napi 50 lejes díjat köteles fizetni.

Gyergyószentmiklóson egyébként helyi roncsprogramot készítenek elő a Környezetvédelmi Alappal együttműködésben, az erről szóló tanácshatározat-tervezet már közvitán van. A terv szerint 3000 lejt adnának egy-egy régi járműért, a tulajdonos pedig három éven belül legalább euro4-es besorolású autót kell beszerezzen helyette.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!