Hirdetés

Szakoktatás Csíkszeredában: minőségi terekben minőségi munka folyhat

Fejlesztik a csíkszeredai szakképző kampuszt. A Kós Károly Szakközépiskola új, teljesen felszerelt szakműhelyrendszerrel, a Venczel József Szakközépiskola pedig famegmunkáló berendezésekkel gazdagodott.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szakoktatás Csíkszeredában: minőségi terekben minőségi munka folyhat
A tanműhelyben minden olyan felszerelés megtalálható, amire a diákoknak szükségük lehet Fotó: Veres Nándor

Nagyrészt európai uniós finanszírozású szakműhelyrendszert építettek a Kájoni János, Kós Károly és Venczel József szakközépiskola kampuszának területén. Erről számolt be a csütörtök déli sajtótájékoztatón Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Sógor Enikő alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a szakműhelyrendszer átadása összekapcsolódik a nagyjából egy hónappal ezelőtt megalakult konzorciummal, mely tizenkét csíkszeredai és regionális nagyvállalkozással, Hargita Megye Tanácsával, a nyárádszeredai és az erdőszentgyörgyi önkormányzati testülettel, illetve további vállalkozói szövetségekkel és kamarákkal közösen jött létre.

Veres Nándor

Korodi Attila elmondta: a konzorciumot a szakoktatás minőségének javítása érdekében alakították ki, hogy jó értelemben vett befolyásuk legyen arra, mit és hogyan tanítsanak, illetve hogy akik befejezik a szakközépiskolát, munkaképes fiatalok legyenek, és a vállalkozások számíthassanak az itt, így képzett munkaerőre.

Végre minőségi terekben lehet minőségi munkát végezni azokban a szakágakban, melyek fontosak a projekt kedvezményezettjének, a Kós Károly Szakközépiskolának. Itt be lehet mutatni a szakmákat, a szerszámgépeket, eszközöket, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően ki tudják tanulni a szakmát a diákok

– ismertette Korodi Attila.

Sógor Enikő alpolgármester úgy tájékoztatott: a Kós Károly Szakközépiskola esetében olyan tanműhelyt adnak át, melyben minden olyan felszerelés megvan, amire a tanulóknak szüksége lehet. Az épületben három tanulóhelyet alakítottak ki, melyek famegmunkálás, épületgépészet és kőműves szaknak felelnek meg, emellett informatikai műhely, irodahelyiségek és mosdók is helyet kaptak.

Veres Nándor

A felszereléssel együtt a beruházás összértéke 6,3 millió lej. Ebből 5,29 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból biztosítottak, az állami költségvetés pedig 809 ezer lejjel támogatta. A csíkszeredai önkormányzat hozzájárulása 201 ezer lej volt, ami nagyjából a felszerelések értékét jelenti.

Korszerű épület épült fűtés, terek és felszereltség szempontjából is. Az alapszerszámok megvannak, használatba vesszük a tanműhelyeket, öröm lesz a diákoknak is ilyen körülmények között dolgozni, tanulni

– fűzte hozzá Szén János, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott: előzetesen felmérték, hogy az iskoláknak van-e olyan fontos, rövid távon támogatható prioritásuk, melynek teljesítésével segíthetik az oktatást. Így a Venczel József Szakközépiskola vezetősége azt kérte, hogy vásároljanak a meglevő tanműhelybe modern szerszámgépeket, melyek megfelelnek a mai világban használatos munkafolyamatoknak. 2021 végén át is adták ezt a kisebb szerszámgépparkot, így az ott tanuló diákok, ha bekerülnek egy asztalos-, ács-, fafeldolgozó műhelybe vagy központba, már ismerni fogják ezeket. A műhelyben famegmunkáló, maró-, csiszoló- és körvágó gépek, berendezések kaptak helyet.

Veres Nándor

A szakképző kampuszon található iskolák igazgatói szerint a szakműhelyrendszerek létrehozása, felszerelések és gépek telepítése nyomán egy olyan folyamat indulhat el, mely nagyban meghatározza és pozitív irányba mozdítja a szakoktatás minőségét.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!