Hirdetés

Szakmai fórumot tartottak az erdőgazdálkodás aktuális kérdéseiről

Az erdőgazdálkodás legaktuálisabb kérdéseit vitatták meg a Hargita megyében első alkalommal megszervezett Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok elnevezésű konferencián. A lehetséges gazdálkodási stratégiák, az ágazat digitális korszerűsítése, a természetvédelmi törekvések és az erdősítés szerepeltek a csíkszeredai megyeházán megtartott egynapos szakmai fórum napirendjén.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szakmai fórumot tartottak az erdőgazdálkodás aktuális kérdéseiről
Hargita megyei premier. Első alkalommal szervezték meg az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciáját Fotó: László F. Csaba

Zsúfolásig telt a megyei tanács épületének amfiteátruma pénteken, a megyében első alkalommal megszervezett Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok elnevezésű konferencián. Az eseményen határon innen és túlról is részt vettek erdőtulajdonosok, erdészeti hivatalok szakemberei, vállalkozók, erdészeti vállalatok képviselői, erdészeti főiskolák és erdészeti egyetemi karok oktatói.

A konferenciát Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója moderálta. Köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy a megyei tanács felhatalmazásának köszönhetően intézményük fontos közvetítő szerepet tölt be, igyekeznek áthidalni az erdőtulajdonosok és a közintézmények közötti szakadékot.

László F. Csaba

Aktuális kérdésekre kerestek gyakorlati választ

Cilip kifejtette: a szakmai fórumot elsősorban azért szervezték meg, hogy a rengeteg gyakorlati kérdésre, amely a jelen levő gazdálkodók és erdőtulajdonosok hétköznapi munkáját befolyásolja, a lehető legmegfelelőbb választ tudják adni a panelbeszélgetéseken. A konferenciát négy fő téma köré szervezték: az uniós erdőgazdálkodási stratégia, azon belül Románia erdészeti stratégiája, az erdőgazdálkodás és digitalizáció, természetvédelmi törekvések az erdőgazdálkodásban, illetve az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) erdősítési támogatása volt napirenden.

Hasznosítható tudásról és kapcsolatteremtésről szólt a fórum

Melles Előd, a Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Szövetségének elnöke úgy vélte: ez a találkozó azért fontos, mert egy nagy, működő, egymással összefüggő, egymáshoz kapcsolódó rendszerré kovácsolhatja a résztvevőket, ahol nemcsak információt, tudást kaphatnak, hanem kapcsolati tőkére is szert tehetnek a jelenlévők. Hozzáfűzte: a szakmai fórumon megosztott tudást, információt, jó példákat, lehetőségeket mindenki fel tudja majd használni a saját céljaira.

– Az előttünk járó erdészgeneráció és a mi közös munkánk eredménye a székelyföldi erdő, amely nemcsak megmaradásunk bástyája, hanem hivatásunk és szakmai hovatartozásunk jelképe is. A régiónk erdőgazdálkodásának évszázados hagyománya, gyönyörű erdeink azt sugallják nap mint nap, hogy továbbra is meg kell őriznünk értékeinket, szakmai identitástudatunkat – fejtette ki Melles Előd.

László F. Csaba
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott: Hargita megye legnagyobb erőforrása az erdő, a megyeelnök szerint büszkének kell lennünk arra az erdőre, ami körbevesz bennünket.

A megye első Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok elnevezésű konferenciáját Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetsége és a Természetvédelmi Területeket Kezelő Országos Ügynökség Hargita megyei kirendeltsége közösen szervezte meg.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!