Hirdetés

Szakmai fórumon ismertetik az új erdészeti alaptörvényt Csíkszeredában

A biodiverzitás megőrzésének és az erdei ökoszisztémák védelmének fontosságát, az új erdészeti alaptörvényt és az erdőgazdálkodás területén történő fejlesztéseket, oktatási lehetőségeket is bemutatják a II. Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciáján pénteken, Hargita Megye Tanácsa székhelyén. Az egynapos szakmai fórum céljáról és programjáról hétfő délelőtt számoltak be sajtótájékoztatón.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szakmai fórumon ismertetik az új erdészeti alaptörvényt Csíkszeredában
Fotó: László F. Csaba

Második alkalommal szervezik meg az Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciáját pénteken a csíkszeredai megyeházán. A szervezők a szakmai fórum céljáról és programjáról hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatójukon számoltak be, melyet a Csíksomlyói Közbirtokosság által kigondolt és elkészített Somlyó-hegyi tanösvény első megállójánál tartottak.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója elmondta: a II. Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciáján bővítik a tavalyi, első kiadás programját, ahol a gazdálkodók és erdőtulajdonosok munkáját befolyásoló gyakorlati kérdésekre adtak válaszokat, így idén minden olyan témát igyekeznek bemutatni, amely az erdőtulajdonosok, közbirtokosságok mindennapjait övezi. Az eseményt pénteken, január 26-án tartják a megyeháza épületében, a regisztráció reggel kilenc órától kezdődik. Cilip kiemelte: az érdeklődők előzetes regisztrációja hasznos, de nem kötelező,

a konferencián az is részt vehet, aki nem regisztrált, ezt ugyanis a helyszínen is megteheti.

A köszöntőbeszédek fél tíztől kezdődnek, melyeket panelbeszélgetések követnek.

László F. Csaba

Ezeket Elekes Mózes erdőmérnök, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársa mutatta be részletesebben. Az idei konferenciát öt fő téma köré szervezik. Az első panel az új erdészeti alaptörvény és klímaintelligens erdőgazdálkodás, illetve a klímaváltozás hegyvidéki erdőgazdálkodásra gyakorolt hatása témáját járja körbe. Hangsúlyozta: az új erdészeti alaptörvény kihatással lesz a közbirtokosságok és erdőtulajdonosok életére. A második részben innováció és oktatás címmel az erdőgazdálkodás területén történő fejlesztésekre és oktatási lehetőségekre fókuszálnak, melyeket a természetvédelmi stratégiák az erdőgazdálkodásban fejezet követ, amely az erdők természetvédelmi szerepére összpontosít, kiemelve a biodiverzitás megőrzésének és az erdei ökoszisztémák védelmének fontosságát. A negyedik panel a karbonkvótákat és az erdőtulajdonosok számára nyújtott befektetési lehetőségeket tárgyalja, ugyanakkor napirendre kerül az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) erdőfelújítási és erdősítési támogatása is.

Elekes Mózes kiemelte: a panelbeszélgetések előadói között hazai és külföldi szakértők is szerepelnek, köztük a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Brassói Transilvania Egyetem Erdőmérnöki és Fakitermelési Kara, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képviselői. A konferencián részt vesznek különböző erdőgazdálkodási vagy ahhoz valamilyen formában kapcsolódó intézmények, szervezetek képviselői, erdőtulajdonosok, erdészeti hivatalok szakemberei, erdészeti vállalatok küldöttjei, valamint politikai szereplők is, akiknek tevékenysége iránymutató, és akik szintén kiemelkedő szerepet játszanak az erdőgazdálkodás és a klímaváltozás területén.


Hirdetés

Kopacz Emőke, a megyei tanács környezetvédelmi részlegének munkatársa, a természetvédelmi panel moderátora hozzátette: hosszú távon

azt szeretnék elérni, hogy a természetvédelmet ne akadályként, hanem lehetőségként és az erdők hosszú távú fennmaradásaként tekintsék az erdőgazdálkodók.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a korszerű erdőgazdálkodás a teljes körű természeti szépség megtartását és fenntartható hasznosítását jelenti, hiszen ez ma már nemcsak a fakitermelést foglalja magában, hanem turizmust, vadgazdálkodást, térségismeretet is.

László F. Csaba

A sajtótájékoztatót a Csíksomlyói Közbirtokosság által elkészített Somlyó-hegyi tanösvény első megállójánál szervezték meg, melyről részletesebben Györfi Csaba, a csíksomlyói közbirtokosság elnöke beszélt. Megtudtuk: a 7,1 kilométer hosszú tanösvényt tavaly nyáron nyitották meg, ez a Csíksomlyó-hegy jellegzetességeit kívánja bemutatni.

Az útvonalon természeti és történelmi értékeket ismertető információs táblákat, pihenőket és őz-, illetve szarvasetetőket helyeztek ki,

a túra során az érdeklődők megismerhetik az itt élő madarakat, növényeket és állatokat is. A közbirtokossági elnök rámutatott: bíznak benne, hogy a nagyjából három óra alatt végigjárható tanösvény tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt a helyieknek és az idelátogató turisták számára is.

A II. Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciája Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetsége és a Természetvédelmi Területeket Kezelő Országos Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének együttműködésében valósul meg.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!