Hirdetés

Szakácsokat, pincéreket képeznek

+ Esély az esélyhez! elnevezéssel indította útjára legújabb szociális programját az immár harmincéves Civitas Alapítvány. A projekt fő célja, hogy emelje a lakosság életszínvonalát, javítson jólétén azáltal, hogy munka nélküli, inaktív személyeknek képzést biztosítanak, és segítenek nekik elhelyezkedni a a munkaerőpiacon.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szakácsokat, pincéreket képeznek
Ismertették a részleteket Fotó: Hadnagy Éva

A projekt részleteit szerdán, sajtótájékoztatón ismertették a szervezők. A jelenlevőket elsőként Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke köszöntötte. Mint mondta, kevés olyan civil szervezet működik ma Romániában, amely elmondhatja magáról, hogy ilyen régóta működik, ugyanakkor kiemelte, nagyon büszkék az elmúlt harminc évre, amely egyben a folytatásra is kötelezi őket. Hozzátette, reméli, hogy a következő harminc év is legalább annyira hasznos és innovatív lesz, mint az előző.

A +Esély az esélyhez! projektet Kis Zoltán projektmenedzser mutatta be a jelenlévőknek. Az ingyenes szakképzési programot a Civitas Alapítvány a Harghita Business Centerrel közösen valósítja meg. Futamideje tizenkét hónap, összértéke pedig meghaladja a kétmillió lejt. A programra olyan harminc évet betöltött munka nélküli vagy inaktív, azaz jövedelemmel nem rendelkező személyek jelentkezését várják, akik legalább tíz osztályt végeztek. Mint mondta, Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye területén szerveznek majd képzéseket, amelyeken a pincér és a szakács szakma alapjait sajátíthatják el a jelentkezők. Összesen 95 személyt tudnak 720 órás képzésben részesíteni, amelyből 240 óra elmélet és 480 óra gyakorlat lesz. A jelentkezők ugyanakkor számos kedvezményben részesülhetnek, hiszen aki minden órán jelen lesz, az motiváció gyanánt ösztöndíjat kap, ami 3600 lej is lehet, ugyanakkor ebédet biztosítanak a résztvevőknek, és az utazási költségeiket is megtérítik. A program zárultával az Országos Képesítési Hatóság által elismert oklevelet kapnak, de a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben is segítséget nyújtanak. Kis Zoltán elmondta, felmérték az igényeket, és ebből a két szakmából van igencsak nagy hiány jelenleg a munkaerőpiacon.

Piackutatást végeztünk még a projekt előkészítésével egy időben, megnéztük, melyek azok a szakmák, amelyekre a leginkább szükség van, és így esett erre a kettőre a választás – fogalmazott Kis Zoltán projektmenedzser.

Már lehet jelentkezni, az érdeklődők számának függvényében folyamatosan indulnak majd a csoportok. Mint mondta, már sokan jelentkeztek a Sóvidékről, éppen ezért az első képzésük Korondon kezdődik február elején.

– A csoportokat folyamatosan állítjuk össze, amikor egy kisrégióban vagy városban összegyűl a megfelelő számú csoport, akkor indul majd a szakképzés – részletezte.

A szakképzés szakmai partnere a székelyudvarhelyi Harghita Business Center. Szakács-Paál István igazgató és Pálfi Kinga, a projekt koordinátora is jelen voltak a sajtótájékoztatón. Szakács-Paál István elmondta, inkubátorházként nagyon jó a kapcsolatrendszerük, és azt látják, hogy ebben az iparágban folyamatosan hiány van, illetve folyamatosan szükség van munkaerőre.

Tudjuk, hogy igény van szakácsokra, pincérekre, és azt is tudjuk, hogy ezzel a projekttel reálisan tudjuk segíteni a mi célcsoportunkat, a vállalkozókat – fogalmazott.

Pálfi Kinga a képzés gyakorlati részét ismertette. Mint mondta, az elméleti órákat olyan szakértők tartják majd, akik nemcsak a vendéglátóiparban jártasak, de a számok és a kommunikáció világában is otthonosan mozognak.

Elsősorban az embert helyezzük előtérbe, és az erősségeire építve emeljük majd arra a szintre, amit elvár majd a vállalkozó – ismertette.

Hozzátette, van egy fő partnerük, amelynél a gyakorlati képzés nagy része zajlik majd mindazoknak, akik Udvarhelyszéken élnek, viszont arra törekednek, hogy a jelentkezők minél több helyszínen tölthessék a gyakorlati képzéseiket. A programban részt vevő tíz személy ugyanakkor egy 40 órás, vállalkozói kompetenciák fejlesztését elősegítő képzésen is részt vehet.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!