Hirdetés

Sürgősségi fogászati rendelő a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

HN-információ

Sürgősségi fogászati rendelőt hozott létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Sürgősségi Betegellátó Egység keretében. A rendelőben állandó ügyelet van a fogászati sürgősségi esetek ellátására közölte lapunkkal az egészségügyi intézmény vezetése.

A közlemény szerint a Sürgősségi Betegellátó Egység részeként működő rendelőben reggel 8 és 22 óra között két fogorvos – dr. János Anita și dr. Holló Zsolt – dolgozik, éjszaka és hétvégén további öt fogorvos lát el ügyeletet. A rendelő felszerelését a kórház biztosította: 88 000 lejbe került a korszerű fogászati kezelő egység (fogászati szék és tartozékai) és további 2 450 lejbe a kisműszerek és fogyóanyagok.

A rendelő átadásán, május 11-én Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta, a rendelő nemcsak a koronavírus-járvány idején, hanem később is várja a pácienseket. Rámutatott, hiánypótló szolgáltatást nyújt a térség lakói számára, hisz éjszaka és teljes hétvégén át ingyenes sürgősségi fogászati ellátást lehet itt igénybe venni. Közölte, egy fogászati röntgen beszerzésének folyamatát is elindította a kórház.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, nemcsak a megyében, a szomszédos megyék többségében is hiánycikk az ingyenes, állandó fogászati sürgősségi ellátás, ez sokaknak jelent majd segítséget. 

Így kiteljesedik a sürgősségi részleg. A kórházunk dinamikusan fejlődik, a járvány idején is tesszük a dolgunkat, minden terén folytatjuk a kórház fejlesztését – mondta el Borboly Csaba.

Dr. Kacsó Jolán, a Sürgősségi Betegellátó Egység főorvosa is úgy vélte, a sürgősségi szolgáltatások terén nagy előrelépést jelent a rendelő megnyitása. Kihangsúlyozta, a sürgősségi fogászati rendelőben 24 órából 24-en át, a hét minden napján elérhetők és ingyenesek a szolgáltatások, függetlenül attól, hogy valakinek van-e vagy sincs egészségbiztosítása.

A Sürgősségi Betegellátó Egységek működésére vonatkozó, az Egészségügyi Minisztérium által kiadott 1706/2007-ös rendelet meghatározza, melyek azok az esetek, amelyek sürgősségi fogászati problémának minősülnek és melyek a szolgáltatások, amelyeket ezen rendelőkben nyújtani lehet. A jogszabály szerint a sürgősség keretében ellátható esetek: sürgősségi foghúzás, szájnyálkahártya gyulladás, ulcero-nekrotikus íngyulladás-szájnyálkahártya gyulladás, akut fogbél-gyulladás, akut fogmeder-gyulladás, tályog, szájüregi vérzés csillapítása, a fogak baleseti sérüléseinek ellátása, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése, frissen tört állcsont nyugalomba helyezése, állkapocs-ficam visszahelyezése. A fogászati sürgősség megoldása után a páciens követését, illetve a hosszútávú kezeléseket más fogászati rendelőben kell folytatni – szerepel még a rendeletben.

HN-információHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!