Hirdetés

Sporttermet kapott születésnapi ajándékba az iskola

Az ünneplésé és örömé volt pénteken a főszerep a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskolában. Fél évszázados születésnapot ünnepeltek, amelyhez nagyszabású ajándék is járt, hivatalosan átadták az iskola új sportcsarnokát.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sporttermet kapott születésnapi ajándékba az iskola
Már nemcsak gugolásra és bukfencezésre lesz lehetőségük Fotó: Hodgyai István

Ünnepelni gyűlt össze pénteken a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola közössége, ugyanis az oktatási intézmény fennállásának 50. évfordulóját ünnepelték. A délelőtti órákban az iskola előkertjében Orbán Balázs szobránál kezdődött az ünnepség, délután pedig jelképes ajándékként az új sportcsarnokot vehették birtokukba a diákok.

Hodgyai István
Átvágták a szalagot

Gábos Anna, az oktatási intézmény vezetője elmondta, 1970–1972 között épült a Tábor negyedi, Orbán Balázs nevét viselő általános iskola, így az ötvenedik évfordulót már tavaly meg kellett volna tartani, ám úgy döntöttek, hogy a születésnappal megvárják a sportterem befejezését. Erre többszöri halasztást követően, most került sor.

– Egy patinás, modern technikával készített sporttermet tudhatunk immáron magunkénak, és ma végre eljött az a nap, amikor születésnapi ajándékként a gyerekek birtokukba is vehették – fogalmazott az iskola igazgatója. Hozzátette, ezzel egy fél évszázados álom vált valóra, hiszen mindeddig nem volt megfelelő tornaterme az iskolának, a diákok az ötven év alatt egy átalakított osztályteremben tartották a sportórákat, de számtalanszor a folyosókra kényszerültek, helyhiány miatt, tornászni. Mint mondta, az iskola építési tervei között ugyan szerepelt egy kis sportterem terve is a hátsó udvaron, de az sosem épült meg.

Hodgyai István
A vadonatúj létesítmény belülről


– Mindenkori igényünk, álmunk és vágyunk vált valóra ezzel a sportteremmel – fogalmazott.

Az ünnepségen beszédet mondott Gálfi Árpád polgármester is, aki a beruházás számadatait ismertette a jelenlévőkkel, illetve a számtalan váratlan fordulatot, nehézséget, ami a kivitelezést hátráltatta. Kiemelte, a sportterem beruházásának összértéke közel tízmillió lej volt. Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős miniszter közbenjárásának köszönhetően országos pályázatból hétmillió lejes támogatást sikerült lehívniuk, Hargita Megye Tanácsa pedig további 1,2 millió lejjel támogatta a beruházás megvalósulását, a város pedig kétmillió lejt biztosított önrészként. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta: a sportterem megvalósulása jó példája annak, hogy együtt hogyan lehet messzire jutni. 

Hodgyai István
Megfelelő körülmények már adottak a tornagyakorlatokhoz


– Soha nem szabad feladni az álmainkat! Ez az ajándék az iskola ötvenedik születésnapján is ezt bizonyítja, hogy együtt, kitartó munkával megvalósulhatnak az álmok – hangsúlyozta a megyei tanács alelnöke.

Az iskola volt tanulója, Veress Erna speciálisúszó-olimpikon is szólt a diákokhoz, arra biztatta őket, hogy használják ki a lehetőséget, sportoljanak minél többet, és kemény, kitartó munkával, alázattal elérhetik álmaikat. Ugyanakkor a 2019-ben Dubajban szerzett olimpiai érmeiről adott át egy fényképet az iskolának. A kis és nagy, valamint a volt diákok zenés előadása után átvágták a szalagot, a tanulók pedig birtokukba vették a sportcsarnokot, ahol kézlabdából és talajtornából kaphattak ízelítőt a jelenlevők. Feleki Attila sporttanár szerint hatalmas előrelépés az új sportterem számukra, amely minden bizonnyal a gyermekek fejlődésében is mérhető lesz a jövőben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!