Hirdetés

Sítájfutás, hó nélkül

Botrányosra sikerült a sítáj­futók országos bajnoksága: a síeléshez ugya­nis hó kell, ami pont nem volt az elmúlt héten a Nagybánya melletti Forrásligeten. A sportág megcsúfolása – így jellemezte a bajnokságot Szép Zoltán, a VSK Csík­sze­re­da sportolója, aki egyébként pontokba szedte a szervezők által megszegett szabályokat, és beadványt fogalmazott meg, amelyet elküldött a szakszövetségnek.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 4 perc
Sítájfutás, hó nélkül
A pályán a legtöbb hó a rajtnál volt Fotó: VSK Csíkszereda

A feltételek optimálisak – ezt közölte a szervező a sítájfutó országos bajnokság előtt a sportolókkal, akik viszont a helyszínen azzal szembesültek, hogy a kijelölt pályán nincs hó. A sítájfutáshoz pedig elengedhetetlen a hó. A kiírás szerint az elmúlt héten négy nap kellett volna megtartsák a szakág pontvadászatát, ehelyett két napba sűrítették a négy versenyt a szervezők. A viadalnak a Nagybánya közelében t alálható Forrásliget adott otthont, a bajnoki futamokat a Román Tájfutó Szövetség szervezte, éppen ezért érthetetlen, ami az elmúlt héten történt.
– Azt sem mondhatom, hogy nyomokban volt hó, hiszen az első futamon 100, az utolsó versenyen 30 méternél többet nem csúszhattunk sílécen. Utána fű, jeges részek, mocsár, köves terület, kidőlt fák, ez jellemezte a pályát, amelyen elvileg nekünk havon kellett volna síelnünk az ellenőrző pontokat érintve. Ehelyett a kevés havas részt követően lekötöttük a léceket és síbakancsban szaladtuk végig a pályát – mesélte az ob-n tapasztaltakat Szép Zoltán. A VSK Csíkszereda sportolója hozzátette, szokás szerint akadtak „ügyeskedők” is, akik nem a sportszerűségről tettek tanúbizonyságot. – Többen is a kis havas rész után a síléceiket eldugták bokrok, fák közé, és gyakorlatilag végigszaladták a pályát, majd a cél előtt előkotorták vagy éppen csapattársaik adták át nekik a léceket, amelyeket újra felkötöttek és úgy csúsztak be a célba – mondta Szép Zoltán.
A csíkszeredai sportolót a középtávú futam után azért akarták kizárni, mert a cél előtt nem kötött újra sílécet, ám kiderült, az óvást visszavonták. – Egy olyan edző óvott, akinek sportolója szintén besétált a célba, a videofelvételeket látva pedig visszavonta óvását, mert velem együtt őt is kizárták volna – mesélte nevetve a történteket Szép Zoltán. Hozzátette, 24 éves aktív tájfutói pályafutása során a Forrásligeten történtekhez hasonlót sosem tapasztalt.
A történtek a csíki sportolót arra ösztönözték, hogy pontokba szedve a szervezői szabálytalanságokat beadványt juttatott el a szakszövetséghez, amely egyébként a forrásligeti versenyt szervezte. – Csak néhány példa: nem volt a versenynek főbírója; a pályakitűző nem járt a terepen, a hosszú távú futamon rossz volt a térkép léptéke, erre pedig verseny közben jöttem rá én is, de más is. Ezek olyan hibák, amely mellett nem lehet csak úgy elmenni – nyilatkozta lapunknak Szép Zoltán. Hozzátette, síbakancsa használhatatlanná vált, de ő még jól járt azokhoz a versenyzőkhöz képest, akik „gipszes lábbal távoztak” az országos bajnokságról. – Síbakancsban futni nagyon nehéz, ráadásul a füvön nagyon csúszott is, és akadtak olyanok, akik elestek és elég súlyos sérüléseket szenvedtek – mondta a csíki sportoló.
A körülményekhez képest azért szereztek bajnoki érmeket a VSK Csíkszereda sportolói. A 35 év fölötti nők viadalát hosszú távon és sprintben Ráduly Annamária nyerte, a férfiak 55 év fölötti kategóriájában hosszú távon és sprintben Ráduly Róbert Kálmán győzött Szalay Zoltánt megelőzve, középtávon viszont Szalay bajnok lett. 
A férfiak Elite kategóriájában a hosszú távú futamot Suciu Simion nyerte, Szép Zoltán a negyedik lett, középtávon Suciu harmadikként, Szép negyedikként, Ge­gő Hunor hetedikként zárt, míg a sprintversenyen Suciu a harmadik, Gegő az ötödik, Szép a hatodik helyen ért célba. A váltók viadalán egy technikai hiba miatt Gegő időeredményét nem rögzítette a célgép, így nem tudták a csíkiak megvédeni bajnoki címüket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!