Hirdetés

Síszezonkezdés műhavon

December elején megkezdődött a síszezon a Madarasi-Hargitán, a tervek szerint ezen a héten elkezdi működését a borszéki és a maroshévízi sípálya is. Azonban mielőtt nekivágnánk az útnak, érdeklődjünk a pályák állapotáról.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Síszezonkezdés műhavon
Zsúfoltságra számíthatunk a Hargitán Fotó: Madarasi-Hargita Síközpont/fb

A Madarasi-Hargitán már rajtolt a síszezon, Maroshévízen ma, Bor­széken pedig holnap nyitják a pályát.
A havazásnak, a hidegnek, illetve a hóágyúzásnak köszönhetően a Madarasi-Hargita Síközpontban lassan három hete elkezdődött a 2022–23-as síszezon. Jelenleg két, „kispálya” sízhető, a Kicsi Súgó kezdő, valamint a Kicsi Mihály középhaladó szintű pálya, és ha az időjárási körülmények lehetővé teszik, akkor december 26-tól várhatóan a Súgó pálya (ez is haladó szintű) és felvonó is el tud indulni – tájékoztatott Ruszuly Emese kommunikációs felelős.
Elmondta, sajnos decemberben nagyon kevés hó hullott, gyakori volt a hőmérsékletváltozás, szombaton például zuhogott az eső, mindez nagyban csökkenti a hóágyúzás hatékonyságát.

– Minden erőfeszítésünkkel azon vagyunk, hogy a többi pályát is mihamarabb a sízők számára használhatóvá tegyük. Amíg ez sikerül, addig kénytelenek vagyunk három pályával működni az elkövetkező időszakban. Ezért kérjük vendégeink türelmét és felhívjuk az idelátógatók figyelmét, hogy az ünnepek alatt az eddigieknél hosszabb várakozási időre, zsúfoltabb pályákra kell számítani, mivel a három működő felvonó kapacitása alulmarad az ünnepi periódusra, a karácsonyi szünidőre jellemző igényekhez képest – hangsúlyozta.

 

Fazakas Emőke
Előkészületek a borszéki sípályánál. Hétvégén nyitnak    

Egyébként – akárcsak az előző években – a felvonókat karácsonykor, december 24–25-én nem indítják el. Jövő hétfőtől, december 26-tól kezdődően naponta 10–16 óra között várják a téli sportok kedvelőit. Esti sízés is lesz a vakáció ideje alatt, mindennap 18–21 óra között. Az említett idősávokban állandó he­gyi­mentőszolgálat is működik a Madarasi-Hargitán. Arról is tájékoztatott a Síközpont, hogy szilveszter napján nyitva lesznek, január 1-jén pedig 12 órától lehet újra birtokba venni a sípályákat.
A maroshévízi sí­köz­pont­ban mesterséges hóval borították a 800 méter hosszúságú Bradul pályát, a 220 méter hosszúságú Sunkid pályát pedig kifejezetten kezdőknek, gyakorlásra alkalmas terepnek szánják. amely szán­kó­pályaként is működik.  Cris­tian Baciu, a létesítmény mű­köd­tetője elmondta: a haladóknak létrehozott Mogyorós pálya elindításához kell még néhány hidegebb nap, hogy teljes egészében tudják beborítani mesterséges hóval a terepet.

– Bár egyre enyhébbek a telek, ha nincs jelentős mennyiségű eső, a mesterséges hó jól bírja akár plusz fokban is a körülményeket, biztonságosan használható a pálya – tájékoztatott Cristian Baciu.


A maroshévízi pályára érkezők nemcsak a síelés és a snowboardozás örömeinek hódolhatnak, hanem kipróbálhatják a télen-nyáron működő bobpályát is.
Borszéken holnap nyitják meg a Reménység síközpont egy részét a téli sportok szerelmesei számára: az elkövetkező napokban a középső, Remény pálya fog működni, tájékoztatott Fazakas Emőke adminisztrátor. 
A Hargita sírégióhoz tartozó pályákon – a homoród­fürdői Lobogón, a bucsini Bogdanon és Havas Bucsinon, a gyergyócsomafalvi Veres­virágon, a somlyói Kissomlyón, valamint a borszéki Reménység síközpontban egységes áron lehet jegyeket és bérleteket vásárolni. Hétköznapokon a felnőttek 85, a gyermekek 70 lejért, ünnepnapokon és hétvégén a felnőttek 100, a gyermekek pedig 85 lejért válthatnak napi bérletet a sírégióban. A maroshévízi pályán a 14 éven felüliek napi bérlete 100, a kisgyermekeké pedig 75 lejbe kerül. A homoródi Lobogó panziónál már elindultak a hógépek, a bucsini Bogdán sípályán is zajlanak az előkészületek a nyitáshoz; a pályák mindegyikét megfelelő védőfelszerelésben lehet igénybe venni.

Boncina-Székely Szidónia
 

Kövessen a Facebookon!