Hirdetés

Csak a hó hiányzik

November utolsó napján rajtolt a 2023–2024-es síszezon a Madarasi-Hargitán. A kevésbé magas területeken fekvő sípályák üzemeltetői még javában készülnek a nyitásra, eközben tartós hidegre várnak.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 8 perc
Csak a hó hiányzik
Fotó: Madarasi-Hargita Síközpont

Tartós hidegre várnak Gyimesközéplokon is. Antal Magdolna, a sípálya üzelemtetője arról tájékoztatott, hogy a hóágyúkat már két hete készenlétbe helyezték, várják a negatív hőmérsékleti értékeket. 

– Reméljük, az idén hosszabb szezon lesz, a tavaly télen összesen négy hetet tudtuk a sípályát üzemeltetni. Ameddig nem lesz a hőmérséklet tartósan legalább mínusz 7 Celsius-fok alatt, addig nem tudjuk indítani a téli síszezont

– mondta Antal Magdolna.
Burján László, a csíksomlyói sípálya üzemeltetője is arról tájékoztatott, hogy készülnek a síszezonra, elkezdték a hóágyúzást, de nem tudta megmondani, hogy a pálya mikor lesz sízésre alkalmas.

– Mihamarabb szeretnénk megnyitni a pályát, és mindeközben keressük az útját, hogy a közbirtokossággal újratárgyaljuk a pályára kötött szerződés hosszú távú felté­teleit

– mondta a csíksomlyói pálya üzemeltetője.

László F. Csaba
Műhóval alapozzák a pályákat. Idénykezdésre várnak

Karácsonyra tervezik a nyitást

A Székelyvarsági Négyév­sza­kos Sí- és Túraközpontban már javában zajlanak az előkészületek, működnek a hóágyúk és a pálya alapozásával dolgoznak. Magyari Attila, az egyesület vezetője megkeresésünkre elmondta, karácsonyra tervezik a nyitást, jelenleg 20–25 cm-es a természetes hó vastagsága, ám ahhoz, hogy megfelelő pályát tudjanak biztosítani, legalább 50 cm-es megtaposott hóalapra van szükségük. Elmondta azt is, hogy az eső a legnagyobb ellenségük, hiszen könnyen tönkreteheti az eddigi munkájukat. Ha lesz elegendő hó, idén végre a szánkópályát is beüzemelik a sípálya szomszédságában, és gyerekpályát is terveznek.

– Újdonság lesz a kisebb gyerekpálya is, a szükséges felvonót már beszereztük és üzembe is helyezzük a nyitásra. Már tavaly szerettük volna ezt megvalósítani, de nem volt elég hó hozzá

– jegyezte meg Magyari Attila.
Mint mondta, bíznak a jó szezonban, hiszen tavaly nagyon rövid ideig tudtak csak működni a rövid és enyhe tél miatt. 

Számos újdonsággal készülnek

Homoródfürdőn, a Lobogó sípályán is készülnek a szezonnyitásra. Görgicze Sándor menedzser elmondta, munkájukat nagyban befolyásolja a változó időjárás, mivel az ő pályájuk az egyik legalacsonyabban fekvő sípálya a megyében. Éppen ezért biztos nyitási időpontról nem tudott nyilatkozni. Mint mondta, minőségi pályát igyekeznek kialakítani, nem sajnálva erőt és energiát rá, hiszen könnyen elérhető helyen van, éppen ezért sokan is keresik fel.

– Nem sietjük el a munkát, mert ha jó a pálya alapja, sokkal könnyebb lesz karbantartani és minőségi havat biztosítani a későbbiekben

– hangsúlyozta.
Elmondta ugyanakkor azt is, hogy idén számos újdonsággal készülnek, szánkópálya és tanulópálya is várja majd a télisportok kedvelőit.
Görgicze Sándor közölte, speciális szánkókat készítettek, amelyeket a felvonóra lehet akasztani, éppen ezért ezt a szánkópályát csak a kölcsönzőben bérelt, saját sportszánkóval lehet majd használni. Ilyen szánkókat egyébként sehol az országban nem lehet találni. A sípályán történteket webkamerán keresztül is lehet követni. Idén egyébként a négy évszakos bobpálya is üzemel a téli hónapokban, ami szintén újdonságnak számít.


Hirdetés

Hóra várnak

Egyre rövidebb szezonban, jelentős mennyiségű műhóval működnek a sípályák a gyergyói térségben (is), a nyitás időpontja bizonytalan a létesítmények legtöbbjénél. Az időjárás-előrejelzéseket figyelve a működtetők nem túlságosan bizakodóak a decemberi szezonkezdést illetően.
A november végi, néhány napos hűvösebb időjárást kihasználva több sípálya tervezte a nyitást, illetve elindította a hóágyúkat, de a hirtelen jött eső elmosta a munkájukat.

– A múlt csütörtöki jelentős csapadék elárasztotta a megtaposott pályánkat, pedig arra készültünk, hogy a hosszú hétvégét kihasználva lehetőséget tudunk biztosítani a síelésre. Nem tehetünk mást, várjuk a következő havazást, ami az előrejelzések szerint csak januárban lesz

– fogalmazott Mészáros Márta, a Havas Bucsin sípálya adminisztrátora.
A Gyergyószentmiklóstól harminc kilométerre, Szováta irányában lévő sípálya természetes hóval üzemel, hiszen villanyáram hiányában a generátorral való működtetés túlságosan költséges lenne. Így jóval rövidebb szezonban gondolkodnak, amelyre mindennel készültek, már csak hideg és hó szükséges.

– A sípályánkon a he­gyimentő szolgálat munkatársai teljesítenek majd szolgálatot, oktatást is tartanak; a létesítménynél felszerelést lehet bérelni, a melegedőben pedig forró itallal és finom falatokkal várják a betérőket

– mondta a pályagondnok.
A Gyer­gyó­cso­ma­fal­ván mű­kö­dő Veresvirág sípálya tulajdonosa sem látja még, mikor kezdődhet az idény, bár az elmúlt napok hűvösebb időjárását kihasználva elindították a hóágyúkat.

– Egyre rövidebb szezonnal kell számolnunk, nemcsak a csapadékhiány okoz gondot, hanem az is, hogy nagyon enyhe az idő. Kellene legalább 12 nap, amikor mínusz öt fok alatt marad a hőmérséklet, ekkor tudnánk folyamatos hóágyúzással olyan minőségű pályát kialakítani, ami megfelel az elvárásoknak

– fogalmazott Bartalis Márton, a Veresvirág sípálya működtetője. 
Hozzátette: tavaly december utolsó napjaiban lehetett először sízni Csomafalván, reméli, hogy idén is így alakul.

Madarasi-Hargita Síközpont

Rövid idény

A Bogdán Sí- és Szabadidőközpont működtetői is mindent előkészítettek a szezonkezdéshez, arra várnak, hogy elindíthassák a hóágyúkat.

– Az elmúlt éjszaka ágyúztunk egy keveset, de csak a pálya tíz százaléka van kész, és az előrejelzések sem biztatóak, nem lesz hideg

– fogalmazott Székely Barna adminisztrátor.
A borszéki önkormányzat városfejlesztési cége által működtetett sípálya előreláthatólag december 18–20. között nyit.

– Folyamatosan ágyúzunk, az elmúlt időszakban kedvezett az időjárás, tudtunk dolgozni. Nem akarjuk elsietni a nyitást, hiszen kell még néhány nap, hogy a pálya minősége tökéletes legyen

– tudtuk meg Albui István alpolgármestertől.
A fürdővárosban a tervek szerint a sípálya teljes hosszán lehet majd siklani két hét múlva. 
2021-ben sípályával és hó­fánk­pályával nyitott a Gyer­gyó­szentmiklós és Gyil­kos­tó között, a Pongrác-tetőn lévő Oxygen Ski sípálya.

– A létesítmény idén előreláthatólag nem fog kinyitni, hiszen beruházás zajlik a területén

– mondta el megkeresésünkre Kiss Gabriella ügyvezető. 
A megkeresett ügyvezetők mindegyike elmondta: a Hargita Sírégió keretében közös, pontrendszerrel működő kártyákat lehet kiváltani a sípályákon; az árak tavalyhoz képest az általános forgalmi adó megemelése miatt közel húsz százalékkal lesznek magasabbak. 

Készen állnak a nyitásra

A hétvégi nyitásban reménykednek a maroshévízi sípálya működtetői, bár az időjárás-előrejelzések nem túl bíztatóak.

– A várostól három kilométerre lévő komplexumnál megújult sí- és snowboard-kölcsönzővel, étteremmel és elsősegélyponttal várjuk a téli sportok kedvelőit

– tájékoztatott Cristian Baciu, a létesítmény működtetője.
Elmondta: az idei jegyárak az általános forgalmi adó 5 százalékról 19 százalékra való emelése miatt változnak. Ma­ros­hé­ví­zen két, kezdőknek ajánlott pálya mellett egy 470 méter hosszúságú haladópályával várják a vendégeket.
 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva, Vlaicu LajosHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!